1. szakasz

Útvonal:
http://www.bikemap.net/hu/route/3121046-tdh-2015-szombathely-keszthely/

Körpálya:
http://www.bikemap.net/hu/route/3133098-tdh-2015-keszthelyi-kor/

1. szakasz, augusztus 5., Szombathely-Keszthely

2015. augusztus 5. szerda

Szombathely–Keszthely (mezőnyverseny, 112 km)

Szintemelkedés: 340 m
Útvonal: Szombathely, Fő tér (lassú rajt), Szombathely, Vép-Ikervár (rajt), Vép, Kenéz, Pecöl, Ikervár, Meggyeskovácsi, Rum, Kám, Csípkerek, Csehmindszent, Csehi, Bérbaltavár, Zalabér, Zalaszentgrót, Kehidakustány, Zalacsány, Keszthely körpálya (3 kör), Lovassy Sándor utca, Rákóczi utca, Vörösmarty utca, Park utca, Hunyadi utca, Kossuth Lajos utca, Fő tér (cél)
Várható célba érkezés: 18:21

A kilencvenedik születésnapján visszatérő Tour de Hongrie egyik fontos állomása lesz Keszthely. A 1,2 kilométeres egyéni időfutamot követően 2015. augusztus 5-én, szerdán Szombathely és Keszthely között mintegy 150 kilométer vár majd a nemzetközi mezőnyre.

106px-HUN_Keszthely_COAA Balaton-parti üdülővárosban nem először jár majd a nemzeti körverseny karavánja. 1930-ban két ízben is érintette Keszthely városát a fennállása során első ízben ötnaposra bővített magyar kerékpáros körverseny.

Abban az évben 1016 kilométer várt a karavánra, s a Tour de Hongrie történetében először állt rajthoz egy olasz csapat, amely az öt szakaszból négyet is megnyert Andrea Minasso révén, ráadásul kapitánya, Vasco Bergamaschi toronymagasan szerezte meg az összetett első pozícióját. Az egyetlen kivétel a szakaszokon Vida László, a BSE versenyzője volt, aki a második napon tudott belerondítani az olaszok hegemóniájába.

A körversenyen olyannyira fölényben voltak a taljánok, hogy még az akkori sportnapilap vicc rovata is róluk szólt.

„A Tour de Hongrie versenyen az olasz Bergamaschi maschirozott be elsőnek. Tekintve, hogy a magyarok sokkal többen voltak, ez eléggé nagy bla
más!”

Tour de Hongrie, 1930: Vasco Bergamaschi

 

1937-ben a lengyel Napireala, 1949-ben a francia André Labeylie nyerte a keszthelyi befutót. Négy évvel később 1953-ban Bartusek Béla kétszer is győzött. Elsőként a Szombathely és Keszthely közötti 133 kilométeren, majd a Keszthely-Keszthely közötti 199 kilométeres szakaszon is első lett.

1963-ban szintén a város szolgált az egyik etap rajtállomásaként, amelynek végén az NDK-s Egon Adler ünnepelhetett. 1964-ben a Keszthely-Székesfehérvár szakaszon a lengyel Blawdzyn nyert, abban az évben járt legutóbb a településen a Tour de Hongrie mezőnye.

 

1280px-Festetics-kastély_(10876._számú_műemlék)_30

 

Reméljük, hogy az idei Tour de Hongrie-t követően remek befutójáról is emlékezetes marad a Balaton nyugati szegletében fekvő, ősi történelemmel és kultúrával, no és virágzó turizmussal rendelkező hangulatos város.