1. szakasz

20161szak

20161szakmap

funiq

Kövesd a szakaszt a FunIQ interaktív térképén!

 

A 2016-os Tour de Hongrie egyik fontos állomása lesz Fertőd települése, amely az első szakasz rajtállomásaként fogadhatja június 29-én a nemzetközi mezőnyt. A szombathelyi prológot követően a körverseny egyik legszebb etapja indul az Esterházy-kastély elől, a keszthelyi Festetics-kastély irányába.

Fertöd logo_fekvo_evszammal_zold [varos] [Converted]

Fertőd2Minden év júliusában megannyi rajongó követi tátott szájjal a franciaországi Tour de France versenyét, egyfajta körutazást téve a nyugat-európai országban, rácsodálkozva a gallok legszebb templomaira, kastélyaira, váraira. Nos, hazánk talán még szebb, tradicionálisabb épületekkel bír, így a 2015-ben visszatérő Tour de Hongrie sikerein felbuzdulva 2016-ban még inkább igyekszik bemutatni Magyarország természeti, építészeti és kulturális értékeit.

Fertőd Magyarország északnyugati részén, a Fertő–Hanság kistájon található. A város Győr és Sopron között fekszik, mindössze hét kilométerre a magyar-osztrák államhatártól. A település híres a kerékpáros turizmusáról a Fertő-tó köré épített kerékpárút révén.

A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható kortörténeti kiállítás a város fő nevezetessége. Mai formáját a XVIII. század második felében nyerte el, csaknem húsz év alatt alakult ki a jelenlegi kinézete. A barokk stílusjegyeket viselő kastély a maga korában egyedülálló építészeti jelenségként tündökölt. Innen, a „Magyar Versailles” elől vág neki a június 29-i penzumnak a nemzetközi mezőny 120 kerékpárosa.

Joseph Haydn osztrák zeneszerző két évtizedig lakott Fertődön, az Esterházyak zenekarának vezetője, a muzsikusok és a színtársulat gazdasági ügyeinek intézője, a műsorok összeállítója, betanítója és rendezője volt.

Fertőd3

A prológnak otthont adó Szombathely és Fertőd között kerül sor az amatőröknek szóló Szent Márton túrára, amelynek befejezésekor a résztvevők a Tour de Hongrie mezőnyével „váltják egymást”, az ország-úti karaván Fertődről vág neki az aznapi penzumnak. A nemzetközi verseny mezőnye korábban még sohasem indult innen és nem is érkezett ide, Fertőd igazi ékköve lesz a Magyar körversenynek!

Fertod

A tavalyi Tour de Hongrie egyik fontos állomása volt Keszthely települése. Az idén újfent kiemelt szerepet kap a város azon a szakaszon, amely a fertődi Esterházy-kastély szépségeit igyekszik ötvözni a keszthelyi Festetics-kastély pompájával.

Keszthely logo_fekvo_evszammal_zold [varos] [Converted]

A Balaton-parti üdülővárosban persze nem először jár a nemzeti körverseny karavánja. 1930-ban két ízben is érintette Keszthely városát a fennállása során első ízben ötnaposra bővített Magyar Kerékpáros Körverseny.

Abban az évben 1016 kilométer várt a mezőnyre, s a Tour de Hongrie történetében először állt rajthoz egy olasz csapat, amely az öt szakaszból négyet is megnyert Andrea Minasso révén, ráadásul kapitánya, Vasco Bergamaschi toronymagasan szerezte meg az összetett első pozícióját. Az egyetlen kivétel a szakaszokon Vida László, a BSE versenyzője volt, aki a második napon tudott belerondítani az olaszok hegemóniájába.

A körversenyen olyannyira fölényben voltak a taljánok, hogy még az akkori sportnapilap vicc rovata is róluk szólt.

„A Tour de Hongrie versenyen az olasz Bergamaschi maschirozott be elsőnek. Tekintve, hogy a magyarok sokkal többen voltak, ez eléggé nagy blamás!”

1937-ben a lengyel Napireala, 1949-ben a francia André Labeylie nyerte a keszthelyi befutót. Négy évvel később 1953-ban Bartusek Béla kétszer is győzött. Elsőként a Szombathely és Keszthely közötti 133 kilométeren, majd a Keszthely-Keszthely közötti 199 kilométeres szakaszon is első lett. 1963-ban szintén a város szolgált az egyik etap rajtállomásaként, amelynek végén az NDK-s Egon Adler ünnepelhetett. 1964-ben a Keszthely-Székesfehérvár szakaszon a lengyel Blawdzyn nyert.

A hosszú kihagyást követően 2015-ben már az első kilométereken egy népesebb csapat kezdeményezett szökést. Az ezután kialakuló bolyban egyetlen magyar versenyző vívott ki helyet magának, pekingi olimpikonunk, Kusztor Péter, aki egy csapattársának támogatását is maga mellett tudhatta.

A szökevények legnagyobb előnye alig két percnyi volt, a mezőny nem is engedte őket túl messzire, de a hajrában nem is tudta jelentősen megközelíteni őket. Keszthelyre érve az addig nagy egyetértésben dolgozó, tíz fős szökevénycsapat egysége felbomlott, hatan – köztük Kusztor Péter – értek be némi előnnyel a három kilométeres körpályára. A nehéz, emelkedőkkel tarkított, helyenként macskaköves körpályán aztán a szlovák Maros Kovac tekert a legjobban, ő szerezte meg a szakaszgyőzelmet és ezzel együtt a sárga trikót is.

keszthely3

A Balaton nyugati szegletében fekvő, ősi történelemmel és kultúrával, no és virágzó turizmussal rendelkező hangulatos város 2016. június 29-én szerdán, a fertődi Esterházy-kastély elől induló mezőnyt fogadja, stílusosan a kiemelkedő jelentőségű műemléke, a Festetics-kastély tőszomszédságában.

Keszthely

Kapcsolódó cikk:

2,5 milliárd forintból újítják fel a Festetics-kastélyt