2. szakasz

Útvonal:
http://www.bikemap.net/hu/route/3121202-tdh-2015-balatonfoldvar-kecskemet/

Körpálya:
http://www.bikemap.net/hu/route/3133118-tdh-2015-kecskemet-korozes/

2. szakasz, augusztus 6., Balatonföldvár-Kecskemét

2015. augusztus 6. csütörtök

Balatonföldvár–Kecskemét (mezőnyverseny, 200 km)

Szintemelkedés: 450 m
Útvonal: Balatonföldvár (lassú rajt), Szántód, Zamárdi, Siófok (rajt), Ságvár, Som, Iregszemcse, Tamási, Pincehely, Tolnanémedi, Simontornya, Cece, Alsószentiván, Előszállás, Dunaföldvár, Solt, Izsák, Ágasegyháza, Ballószög, Kecskemét körpálya (3 kör), Katona József tér, Csányi János körút, Csongrádi út, Beniczky Ferenc út, Koháry István körút, Piaristák tere, Hornyik János körút, Széchenyi tér, Szilády Károly út, Kölcsey út, Petőfi Sándor utca, Deák Ferenc tér,Lechner Ödön út, Kossuth tér (cél)
Várható célba érkezés: 18:37

A kilencvenedik születésnapján visszatérő Tour de Hongrie egyik fontos állomása lesz Balatonföldvár települése, amely a második szakasz rajtállomásaként fogadhatja augusztus 6-án a nemzetközi mezőnyt. Az első két napot követően a körverseny leghosszabb etapja indul majd a Balaton-parti városból Kecskemét irányába.

BalatonfoldvarA Balaton-parti üdülővárosban nem először jár majd a nemzeti körverseny karavánja. 2004-ben és 2005-ben is volt rajt- vagy célállomás a település. 2004-ben a veszprémi prológot követően Balatonföldvár és Balatonfüred között 178 kilométer volt a penzum. Az első szakasz koreográfiája a kerékpársport íratlan szabályai szerint zajlott, egy négyfős szökevénycsoport lépett el nem sokkal a rajtot követően, amelyet a főmezőny élén tempózó legjobb hazai csapat, a P Nívó-Betonexpressz-FTC próbált kontrollálni.

Balatonfüredre beérve aztán a szökevényeket utolérték, a mezőnyhajrát a szlovák Martin Prazdnovsky (Podbrezova) nyerte a norvég Morten Christiansen (CykelCity) és a címvédő Remák Zoltán (Podbrezova) előtt.

2004-ben hatalmas megtiszteltetés volt, hogy a mondhatni újkori Tour de Hongrie-k történetében első ízben haladt végig egy szakasz a ’magyar tenger’ partján. „Évek óta biztattak, hogy mutassuk meg a Tour de Hongrie-t a Balatonnál nyaralóknak. Ebben az évben már elég erősnek éreztük a versenyt arra, hogy ezt meg is tegyük” – szólt 2004 elején a szervezőbizottság sajtóközleménye. A balatoni szakaszok rövidke emelkedői nem jelentenek komoly akadályokat a kerékpárosoknak, ám a szökéssel próbálkozó bringásoknak kivétel nélkül kedvező terepet kínálnak.

Tour de Hongrie 2004 Balatonföldvár

2005-ben (hasonlóan, ahogyan az idei programban is lesz) Balatonföldvárról Kecskemétre tekert a karaván, 169 kilométert maga mögött hagyva. Tíz évvel ezelőtt is a viadal leghosszabb etapja volt ez. Mintegy 70 kilométer megtételét követően kilenc fős szökés bontakozott ki, ám Kecskeméthez közeledve darabjaira hullott a mezőny. A szakaszgyőzelmet végül a brit Hamish Haynes (Cyclingnews.com) szerezte meg két német kerékpáros Guido Fulst (UFT Financial Team) és Philipp Metzke (Winfix) előtt. A legjobb magyar versenyző a fentebb említett szakaszokon mindkét esztendőben egyaránt Lengyel Tamás volt.

Balatonföldvári Turisztikai Kistérségi EgyesületBalatonföldvár kikötője a hazai vitorlázás egyik fellegvára, a közepén lévő Galamb-sziget pedig lenyűgöző látványban részesíti az odalátogatókat. A 40 méter magas löszfal tetején futó Kelta sétányról csodás kilátás nyílik a szemközti Tihanyi-félszigetre, és ez az egyetlen hely, ahonnan a tó minkét medencéje látható. A hangulatos üdülőváros a Balatonföldvári Turisztikai Kistérségi Egyesület támogatása mellett fogadta a Sisakot Viselek! Túra résztvevőit, s méltó rajthelye lesz az idei magyar kerékpáros körverseny aktuális szakaszának is.

Fontos állomás lesz Kecskemét városa is, amely a második szakasz befutójaként fogadhatja augusztus 6-án a nemzetközi mezőnyt. Az első két napot követően a körverseny leghosszabb etapja indul majd Kecskemét irányába.

Amikor szűk egy hónappal ezelőtt a Sisakot Viselek! Túra alkalmával Kecskeméten, a Kossuth téren Lovas Zoltán, a helyi önkormányzat sportreferense széles mosollyal fogadta a karavánt, már akkor biztosak lehettek abban a szervezők, hogy a Hírös város méltó befutóként szolgál majd az augusztusi viadal során.

Sisakot Viselek! Túra 3. szakasz, Dunaföldvár-Kecskemét

Kecskemét városa a jubileumi, 20. Tour de Hongrie során 1964-ben kapcsolódott be a Magyar Körverseny körforgásába. A Szolnok és Kecskemét közötti 70 kilométeres szakaszt az NDK-s Taufmann, míg a másnap a Kecskemétről induló és Siófokon célba érő 148 kilométeres penzumot Balaskó Győrgy (Tipográfia) nyerte.

Egy évvel később a korszak utolsó Magyar Körversenyének útvonalát a nagy árvíz miatt több alkalommal is módosítani kellett. Végül Kecskemét újra rajthelyszínként és célállomásként funkcionált. Mindjárt az első napon az NDK-s Knispel nyerte 134 kilométeres etap befutóját, majd egy nappal később Kecskemét és Békéscsaba között Eszlári Miklós (Vasas) bizonyult a legjobbnak.

A 90-es évek elején a hosszú kihagyást követően még újabb három évet kellett várnia a településnek, hogy ismét fogadhassa a karavánt. 1996-ban Havarik Tamás (Blikk-Stollwerck-FTC) bizonyult a leggyorsabbnak, míg Kecskemétről-Győngyösre tekerve az akkor még a szintén a Blikk-Stollwerck-FTC színeit erősítő Bodrogi László lett a legjobb.

Kecskemet_logoA 2005-ös Tour de Hongrie során pedig nem várt módon döntő jelentőségűvé vált a Balatonfüred és Kecskemét közötti 169 kilométeres etap, amely lényegében ugyanazon az útvonalon haladt, mint amelyiken az idei verseny is fog.

A körverseny végeredménye szempontjából már a második szakaszon sorsdöntő szökésnek lehetett a nagyérdemű tanúja. Kilenc versenyző szakadt el a mezőnytől, közülük a brit Hamish Haynes megnyerte a kecskeméti befutót, és átvette a sárga trikót is. A szökevények között volt a Tour legnagyobb hazai esélyese, Lengyel Tamás is, aki a későbbiekben megnyerte az összetettet.

A dicső múlt történéseinek ismeretében kijelenthető, hogy a kecskeméti szakasz akár idén is döntő jelentőséggel bírhat. Kissé talán merész gondolatmenet, de ez lehet az a nap, amikor egy kisebb szökevénycsoport felboríthatja az előzetes várakozásokat.

Szóval Kecskeméten már nagyon várják a Tour de Hongrie mezőnyét!