2. szakasz

2. szakasz, 2016. június 30., csütörtök, 13:15
Keszthely – Siófok (164 km)

02a-horz

02b

funiq

Kövesd a szakaszt a FunIQ interaktív térképén!

A tavalyi Tour de Hongrie egyik fontos állomása volt Keszthely települése. Az idén újfent kiemelt szerepet kap a város azon a szakaszon, amely a fertődi Esterházy-kastély szépségeit igyekszik ötvözni a keszthelyi Festetics-kastély pompájával.

Keszthely logo_fekvo_evszammal_zold [varos] [Converted]

A Balaton-parti üdülővárosban persze nem először jár a nemzeti körverseny karavánja. 1930-ban két ízben is érintette Keszthely városát a fennállása során első ízben ötnaposra bővített Magyar Kerékpáros Körverseny.

Abban az évben 1016 kilométer várt a mezőnyre, s a Tour de Hongrie történetében először állt rajthoz egy olasz csapat, amely az öt szakaszból négyet is megnyert Andrea Minasso révén, ráadásul kapitánya, Vasco Bergamaschi toronymagasan szerezte meg az összetett első pozícióját. Az egyetlen kivétel a szakaszokon Vida László, a BSE versenyzője volt, aki a második napon tudott belerondítani az olaszok hegemóniájába.

A körversenyen olyannyira fölényben voltak a taljánok, hogy még az akkori sportnapilap vicc rovata is róluk szólt.

„A Tour de Hongrie versenyen az olasz Bergamaschi maschirozott be elsőnek. Tekintve, hogy a magyarok sokkal többen voltak, ez eléggé nagy blamás!”

1937-ben a lengyel Napireala, 1949-ben a francia André Labeylie nyerte a keszthelyi befutót. Négy évvel később 1953-ban Bartusek Béla kétszer is győzött. Elsőként a Szombathely és Keszthely közötti 133 kilométeren, majd a Keszthely-Keszthely közötti 199 kilométeres szakaszon is első lett. 1963-ban szintén a város szolgált az egyik etap rajtállomásaként, amelynek végén az NDK-s Egon Adler ünnepelhetett. 1964-ben a Keszthely-Székesfehérvár szakaszon a lengyel Blawdzyn nyert.

A hosszú kihagyást követően 2015-ben már az első kilométereken egy népesebb csapat kezdeményezett szökést. Az ezután kialakuló bolyban egyetlen magyar versenyző vívott ki helyet magának, pekingi olimpikonunk, Kusztor Péter, aki egy csapattársának támogatását is maga mellett tudhatta.

A szökevények legnagyobb előnye alig két percnyi volt, a mezőny nem is engedte őket túl messzire, de a hajrában nem is tudta jelentősen megközelíteni őket. Keszthelyre érve az addig nagy egyetértésben dolgozó, tíz fős szökevénycsapat egysége felbomlott, hatan – köztük Kusztor Péter – értek be némi előnnyel a három kilométeres körpályára. A nehéz, emelkedőkkel tarkított, helyenként macskaköves körpályán aztán a szlovák Maros Kovac tekert a legjobban, ő szerezte meg a szakaszgyőzelmet és ezzel együtt a sárga trikót is.

keszthely3

A Balaton nyugati szegletében fekvő, ősi történelemmel és kultúrával, no és virágzó turizmussal rendelkező hangulatos város 2016. június 29-én szerdán, a fertődi Esterházy-kastély elől induló mezőnyt fogadja, stílusosan a kiemelkedő jelentőségű műemléke, a Festetics-kastély tőszomszédságában.

Keszthely

Tavaly Darth Vader teljes testőrségével állta útját a Tour de Hongrie mezőnyének Siófokon, szerencsére a versenyt csak néhány percre zavarta meg ez a csillagközi incidens. Az idén is meglátogatja a Balaton partját a karaván.

Siofok logo_fekvo_evszammal_zold [varos] [Converted]

Siófok Somogy megye Siófoki járásának székhelye, népszerű üdülőhely, a Balatonpart legnagyobb városa egyben kikötőváros a tó déli partján. Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország harmadik legnépszerűbb települése.

Mivel a Balaton környékét már a kezdeti időkben is több ízben érintette a Tour de Hongrie mezőnye, így Siófok településén is rendre áthaladt a karaván. Első ízben azonban csak az 1962-es, 18. Magyar Körverseny során szerepelt a magyar tenger fővárosa, mint rajtállomás. A negyedik szakasz abban az évben Siófokról indult Pécsre, az etapot a román Cristescu nyerte. Két évvel később, 1964-ben már a befutó szerepkörét is elnyerte a település. A verseny ötödik szakaszán Kecskemét és Siófok között a Tipográfia kerékpárosa Balaskó György bizonyult a legjobbnak, így a verseny történetében ő lett az első, aki befutót nyert Siófokon.

Siofok2

1993-ban a hosszú szünetet követően Siófok újfent kivette a részét a Tour de Hongrie útvonalából. A második etap során Győrből épp Siófokra tekert a mezőny, a hajrát pedig a belga Nauwelaers nyerte. Másnap a Balaton-parti városból indultak tovább a bringások Szekszárd irányába. A következő siófoki befutóra 1997-ben került sor. Győr és Siófok között ezúttal 174 kilométer volt a penzum, amely végül a jugoszláv Jovancsvics győzelmét hozta.

Egy évvel később szinte ugyanazt az útvonalat járta be a viadal, Siófokon ezúttal az ukrán Alekszandr Rotar ünnepelhetett, aki végül az 1998-as Tour de Hongrie összetett első helyét is megszerezte. Öt évvel később, 2003-ban rajtállomásként kapott szerepet a város. A prológot követően Siófokról indult Pécs felé a peloton, az etap végén a későbbi győztes szlovákiai Remák Zoltán diadalmaskodott.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A kilencvenedik születésnapján 2015-ben visszatérő Tour de Hongrie második, egyben leghosszabb szakasza Balatonföldvárról indult. A „lassú rajt” (az „éles rajtig” nem versenyeznek a bringások) során „incidens” zavarta meg a nyugalmat: Siófokon birodalmi rohamosztagosok tartották fel a karavánt. Darth Vader, a Csillagok háborúja sorozat negatív hőse is feltűnt, sőt, kezet is fogott a Tour de Hongrie aktuális sárga trikósával, a szlovák Marek Caneckyvel.

Az „incidens” bejárta a médiát, ennek ellenére Siófok a 2016-os verseny második szakasza során is tárt karokkal fogadja majd a mezőnyt, amely Keszthelyről érkezik majd. Vagyis ebben az évben befutó helyszíne lesz a város, méghozzá annak egyik jelképe, a szépen felújított Víztorony tövében.

Siofok