3. szakasz

Útvonal:
http://www.bikemap.net/hu/route/3121247-tdh-2015-abony-karcag/

Körpálya:
http://www.bikemap.net/hu/route/3131828-tdh-2015-karcag-korozes/

3. szakasz, augusztus 7., Abony-Karcag

2015. augusztus 7. péntek

Abony–Karcag (mezőnyverseny, 136 km)

Szintemelkedés: 0 m
Útvonal: Abony (rajt), Újszász, Jászladány, Jászkísér, Pély, Tarnaszentmiklós, Kisköre, Abádszalók, Kunhegyes, Kunmadaras, Karcag körpálya (3 kör), Dózsa György út, Zöldfa út, Kórház utca, Madarasi út,  Kossuth tér (cél)
Várható célba érkezés: 17:14

A kilencvenedik születésnapján visszatérő Tour de Hongrie, egy új kiemelt településeként kapcsolódik be a körverseny programjába Abony városa, amely a harmadik szakasz rajtállomásaként funkcionál majd.

Abony1Augusztus 7-én, pénteken innen indul majd a karaván Karcag felé, megközelítőleg 140 kilométert maga mögött hagyva. A Duna-Tisza közében elhelyezkedő Pest megyei mezővárosból elrajtolva, talán nem fog a kerekesek eszébe jutni, hogy Petőfi Sándor 1847. június 12-én éppen ide érkezett, és eme település fogadójában szállt meg Nagyszalontáról Pest felé utazván.

A Magyar Körverseny mezőnye nagy lendülettel vág majd neki az aznapi penzumnak, s valószínűleg éppen a szökési kísérletek váltogatják majd egymást a település híres templomtornyainak árnyékában.

A Cegléd és Szolnok között elterülő várost korábban már számtalan alkalommal körüljárta a Tour de Hongrie mezőnye, ám 2015 augusztusában már ténylegesen is a profi kerekeseké lesz a főszerep, ami már csak azért sem meglepő, mivel Abonyt, a kerékpárosok városának tartják. Az elterülő nagy portákkal tarkított településen hatalmas távolságok vannak, amelyek leküzdésének legegyszerűbb módja a kétkerekűek használatba vétele.

Abony tipikusan az a város, ahol mindenki kerékpárral jár, legyen az idős, fiatal vagy éppen még csak egy futóbiciklit próbálgató gyerkőc. Egy nagy körverseny rajt- vagy célállomásának lenni megtisztelő kihívás. Gondoljunk csak az év legnagyobb nemzetközi kerékpáros eseményére, a Francia Körversenyre, ahol a sportág fanatikusa bőszen böngészi a viadal kezdete előtt, a rajt illetőleg célállomásokat.

abony2

“Nagyabonyban csak két torony látszik,
De Majlandban harminckettő látszik.
Inkább nézem az abonyi kettőt,
Mint Majlandban azt a harminckettőt.”

Abony 2015-ben felkerül a Magyar Körverseny térképére. Találkozzunk 2015. augusztus 7-én az alföldi kisvárosban!