3. szakasz

20163szak

20163szakmap

funiq

Kövesd a szakaszt a FunIQ interaktív térképén!

A 2016-os Tour de Hongrie harmadik szakasza július elsején Cegléd központjából, a Kossuth-térről rajtol. Az alföldi, teljesen sík szakasz végén látványos mezőnyhajrá várható a Karcagon felállított célban.

5_Cegled TdH2016_Cegled_logo

cegled cimerAz „Alföld kapuja” elnevezéssel is illetett Pest megyei település, Cegléd Budapesttől 74 kilométerre, délkeletre található. A város a Duna-Tisza közi síkvidéken, két természeti kistáj, a Gerje-Perje-sík és a Pilis-Alpári-homokhát találkozásánál fekszik.

Történelmi múltú város: Jellasics szeptemberi támadásának hatására Kossuth Lajos 1848. szeptember 10-én hadba hívó cikket jelentetett meg. Ugyanezen a napon a ceglédi főbíró, Csizmadia Mihály összehívta Cegléd, Nagykőrös és Kecskemét tanácsát, és egy határozatban arra szólították fel a kormányt és az országgyűlést, hogy kezdje meg az ország felfegyverzését, ez volt a Ceglédi levél. Kossuth erre a határozatra is hivatkozhatott, amikor az országgyűlésben bejelentette, hogy toborzókörútra indul.

cegled

1848. szeptember 24-én délután vonattal érkezett első állomására, Ceglédre. Kossuth Lajos innen hívta harcba az Alföld népét. Erre az eseményre a Szabadság teret övező házak közül az egyiknek falán emléktábla hívja fel az arra járó figyelmét.

Ceglédnek már 2015-ben is volt kötődése a Magyar Kerékpáros Körversenyhez, hisz az esemény minden egyes állomásán a ceglédi Hegeshow szórakoztatta a nagyérdeműt. Hegedűs László, vagy ahogy a kerékpáros világ ismeri, Hege az igazi közönségkedvenc szakág, a triál egyik világklasszisa.

Sisakot Viselek! Túra 1. szakasz, Szombathely-Keszthely

Ceglédről ezen a nyáron is harcba indulnak a vitézek, ezúttal drótszamaraik nyergében, hogy eldöntsék, ki lesz közülük a nemzetközi mezőny leggyorsabbja.

Cegled

A 2004-es évet követően, amikor Karcag, mint rajtállomás egyszer már szerepelt a Tour de Hongrie programjában, a 2015-ös a kilencvenedik születésnapján visszatérő versenyen a település kiemelt városként kapcsolódott be újra a programba. A harmadik szakasz célállomásaként, majd pedig innen továbbindulván a királyszakasz rajtjaként tündökölt.

Karcag logo_fekvo_evszammal_zold [varos] [Converted]

2015. Augusztus 7-én, pénteken kora délután rajtolt Abonyból a Tour de Hongrie mezőnye, két bátor fiatalember, a szegedi Mugenrace csapatát erősítő Ruttkay Zoltán és az újvidéki Kasza Gábor rögtön a rajt után szökésre vállalkozott. A mezőny – amelynek mozgását a sárga trikós Marek Canecky csapata, a BMC-Amplatz irányította, szinte ügyet sem vetett az akcióra. Így történhetett, hogy a duó öt és fél percesre hízlalta az előnyét, s féltávnál már úgy látszott, akár el is érheti célját.

Az üldözők a befutóhoz közeledve aztán magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, és éppen a karcagi körpályára érve fogták meg a szökevényeket.

Három kört tekert a mezőny a Nagykunság fővárosában, ebből két kör már a sprintre való készülődéssel telt. A hálás publikum remek sprintet láthatott, amelynek végén a német Manuel Porzner emelhette a magasba karjait, a szombathelyi prológ után a karcagi befutót is ő nyerte.

Másnap majdnem pontosan délben rajtolt Karcagról a Tour de Hongrie mezőnye, hogy teljesítse a királyetap 145 kilométeres távját.

karcag_hungarikum_a_birkaporkolt_plakat_

2016-ban Cegléd városából indulva érkezik meg a karaván Karcagra – a magyar hungarikumként levédett birkapörkölt fővárosába -, ezúttal is a harmadik szakasz során, hogy aztán innen továbbindulva hódítsa meg hazánk legmagasabb pontját.

Karcag