4. szakasz

Útvonal:
http://www.bikemap.net/hu/route/3122547-tdh-2015-karcag-kekesteto-szakasza/

4. szakasz, augusztus 8., Karcag-Kékestető

2015. augusztus 8. szombat

Karcag–Kékestető (mezőnyverseny, 146 km)

Szintemelkedés: 1280 m
Útvonal: Karcag (lassú rajt), Karcag (rajt), Kunmadaras, Tiszaörs, Tiszaigar, Tiszafüred, Poroszló, Besenyőtelek, Dormánd, Maklár, Nagytálya, Andornaktálya, Eger, Egerszalók, Verpelét, Kisnána, Domoszló, Markaz, Abasár, Pálosvörösmart, Mátrafüred, Mátraháza, Kékestető (cél)
Várható célba érkezés: 15:30

A 2015-ös Tour de Hongrie királyszakasza természetesen hazák legmagasabb pontjának, a Kékestetőnek a meghódítása lesz. 2015. augusztus 8-án szombaton Karcagról indulva 146 kilométer várja majd a versenyzőket.

A Kékestető Magyarország legmagasabb hegycsúcsa. Hivatalosan 1014 méter magas, egyes források azonban 1015 méterre konstatálják. Hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelyeként természetesen turisztikai központ.

A csúcsra 1978-ban építettek műutat, amely elsődlegesen az 1981-ben felállított TV-torony megépítésére szolgált, immáron azonban a kerékpárosok számára is lehetőséget kínál. A királyszakasz minden kerékpáros verseny legnehezebb, döntő jelentőségű etapja. Sokszor itt dől el az összetett helyezések sorsa, megnyerése már önmagában is kiváltságnak számít.

kekes

A Tour de Hongrie mezőnye első ízben 2001-ben hódította meg a hegycsúcsot. A Tiszaújvárosból érkező karavánból a jugoszláv Mikos Rnyakovics bizonyult a legjobbnak, így elsőként ő diadalmaskodott az emelkedőn. Két évvel később a horvát Matija Kvasina hódította meg a hegyet, míg első magyarként 2003-ban Lengyel Tamás a Ferencváros kerékpárosa is győzött, ugyanis abban az évben egy 3,4 kilométeres egyéni hegyi időfutamot is rendeztek.

2004-ben az ukrán Anatolij Varvaruk, míg 2005-ben az új-zélandi Glen Chadwick diadalmaskodott itt, majd a délutáni hegyi időfutamot ismételten Lengyel Tamás nyerte, ezzel a verseny összetettjét is elhódítva.

2015-ben a mátrafüredi elágazás felől teker majd fel a mezőny. Ahogyan 2012-es londoni olimpikonunk, Lovassy Krisztián fogalmazott Mátraházáig a sprinterek is simán felérnek majd, onnan viszont sorrendben 9,8; 7,4; 9,2; 7,8; 8,6; 7,4 és 7,3 százalékos részek következnek, azaz az utolsó bő három kilométer átlagmeredeksége 8,2 százalék.

kekes1

A Kékestető meghódítása kimondatlanul is a 2015-ös viadal egyik leginkább várt történése lesz, amelynek kapcsán már most dörzsölhetjük a tenyerünket.

Próbáld ki te is, gyere el a Kékestetőre!

Ha kipróbálnád, milyen ez az érzés, gyere el augusztus 8-án Gyöngyösre, innen indul a Velo.hu Kékesi Csúcstámadás, 18 kilométeren 800 méternyi szintemelkedést leküzdve teheted próbára felkészültségedet, kitartásodat. A befutó után megnézheted a Tour de Hongrie mezőnyének érkezését is a Kékestetőn!