5. szakasz

Útvonal:
http://www.bikemap.net/hu/route/3122565-tdh-2015-gyongyos-budapest/

Körpálya:
http://www.bikemap.net/hu/route/3132879-tdh-budapesti-kor/#/z15/47.49348,19.03587/terrain

5. szakasz, augusztus 9., Gyöngyös-Budapest

2015. augusztus 9. vasárnap

Gyöngyös–Budapest, Budai Vár (mezőnyverseny, 105 km)

Szintemelkedés: 470 m
Útvonal: Gyöngyös (lassú rajt), Gyöngyös (rajt), Hort, Hatvan, Máriabesnyő, Gödöllő, Mogyoród, Fót, Dunakeszi, Budapest körpálya (3 kör), Lánchíd utca, Ybl Miklós tér, Apród utca, Attila út, Palotai út, Hunyadi János út, Várbazár (cél)
Várható célba érkezés: 13:06

 

A kilencvenedik születésnapján visszatérő Tour de Hongrie egyik fontos állomása lesz Gyöngyös városa, amely az utolsó szakasz rajtállomásaként fogadhatja augusztus 9-én a nemzetközi mezőnyt.

A Mátra kapuja csaknem egyidős a rangos kerékpárverseny történelmével, hisz elsőként a 4. Tour de Hongrie során, 1929-ben került be az útvonalba. Miskolc és Gyöngyös között akkor 145 kilométer volt a táv, amelynek végén Vida II. László az MKSZ kerékpárosa győzedelmeskedett.

A Mátra, leginkább a Kékestető közelsége kihagyhatatlan helyszínné varázsolta a települést, amelyen számtalan alkalommal áttekert a mezőny, azonban leginkább a 90-es évek közepétől számottevő a szerepe a Magyar Körverseny lebonyolításában.

1996-ban például cél- és rajtállomásként is funkcionált. A gyöngyösi befutót későbbi világbajnoki ezüstérmesünk Bodrogi László nyerte, aki akkor még a Blikk-Stollwerck-FTC csapatát erősítette.

Tour de Hongrie 1996

1997-ben és 1998-ban szintén mindkét szerepet betöltötte a település. Előbbi esztendőben a szerb Dobrivoje Jovancsevics, míg utóbbi évben Árvai Attila diadalmaskodott a híres Szent Bertalan-templom árnyékában.

2001-ben, 2003-ban és 2004-ben az idei évhez hasonlóan a zárószakasz rajtállomásaként tündökölt a Heves megyei város, hisz mindannyiszor budapesti befutóval zárult a megmérettetés. 2004-ben, az utolsó Gyöngyöst érintő etapot az ausztrál Cody Stevenson nyerte.

gyongyoscimerAmennyire bőséges a város történelme – az avaroktól kezdve, Árpád vezéren át Vak Bottyánig – olyannyira népszerű a kerékpársport, érthető módon hazánk legmagasabb pontjának közelsége miatt.

Várhatóan a gyöngyösi rajtvonalnál felsorakozva már eldőlni látszik a sárga trikó sorsa, ám nekilendülvén az utolsó etapnak sem lesz szó örömkerékpározásról, hisz a fővárosi befutó megnyerése mindig presztízskérdés.

Próbáld ki te is, gyere el a Kékestetőre!

Ha kipróbálnád, milyen ez az érzés, gyere el augusztus 8-án Gyöngyösre, innen indul a Velo.hu Kékesi Csúcstámadás, 18 kilométeren 800 méternyi szintemelkedést leküzdve teheted próbára felkészültségedet, kitartásodat. A befutó után megnézheted a Tour de Hongrie mezőnyének érkezését is a Kékestetőn!