A szupercella támadása után: mindenki elfogadta a döntést

Szerdán ítéletidő miatt kellett félbeszakítani a Tour de Hongrie első szakaszát: a nemzetközi kerékpárverseny mezőnye még szikrázó napsütésben indult útjára Keszthely kikötője mellől, ám Sümegnél nem jutott tovább: a Zalában tomboló szupercella miatt a szervezők véget vetettek a küzdelemnek.

A kerékpárosokat szerencsére időben el tudták szállítani a helyszínről, így a lecsapó viharnak nem lett sérültje, sem a Tour mezőnyéből, sem a népes, csaknem háromszáz fős szervező-közreműködő csapatból.

„A verseny tekintetében ilyen esetben is a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, az UCI szabályzata az irányadó. Amikor megállítottuk a mezőnyt, a szabályok szerint még lett volna lehetőségünk alternatív útvonalon megközelíteni a célt, de egyrészt így is át kellett volna haladnunk a viharzónán, másrészt azt az információt kaptuk, hogy már nincs hová befutni, a zalaegerszegi célterületet is letarolta a vihar – mondta Mamuzsics László, a versenybíróság vezetője.

– Az UCI meghatározza, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel a kerékpárosok nem teljesítették az előírt táv nyolcvan százalékát, így a szakaszt törölni kell, az itt elért eredmények nem számítanak sem az összetett versenyben, sem a pontversenyekben. A döntést a résztvevő csapatok vezetői és maguk a versenyzők is elfogadták, egyetlen panasz sem érkezett hozzánk ezzel kapcsolatban.“

A Tour de Hongrie csütörtökön a tervek szerint folytatódik: délután 15 órakor Velencéről indul a mezőny, hogy teljesítse a második szakasz 138 kilométerét a siófoki befutóig.