Jászberény köszöntője

A jászokat a XIII. században, a tatárjárást követően telepítette be IV. Béla. Kezdettől fogva különböző kiváltságokat élveztek, azonban a XVIII. században I. Lipót eladta a jászokat és kunokat a Német Lovagrendnek, ám áldozatos munkával és példamutató összefogással 1745-ben saját pénzükön megváltották szabadságukat, visszanyerték a korábbi kiváltságaikat. Bár a jászok nyelvüket elvesztették, máig megőrizték erős identitásukat.

Aki már járt korábban a Jászság fővárosában és most újra visszatér, örömmel tapasztalhatja, hogy az elmúlt időszakban számtalan fejlesztés valósult meg annak érdekében, hogy Jászberény még szebb és élhetőbb legyen az itt lakók és vendégeink számára.

Jászberényben az aktív pihenés igen nagy szerepet játszik. Akik a kikapcsolódás ezen módját választják, lehetőségük van meglátogatni az Állat- és Növénykertet, ahol a különböző programok, látványetetések kicsiknek és nagyoknak egyaránt meghatározó élményt nyújtanak.

A téli sportok kedvelőinek sem kell messzire menni. Az egyetemi campus mögötti jégcsarnokban a melegebb hónapok kivételével minden évszakban lehet hódolni a helyiek által igen kedvelt jeges sportoknak. A kultúrára szomjazók is találhatnak testhezálló programot, legyen az egy színházi előadás, jazz vagy rock koncert, komolyzenei hangversenyek vagy akár egy film a Lehel Film-Színházban. A külföldi és magyar népi kultúra szerelmeseinek pedig a minden év augusztusában megrendezésre kerülő Csángó Fesztivál nyújt emlékezetes élményt, amelynek rendezője az országosan is elismert és számos díjjal kitüntetett Jászság Népi Együttes. A bőséges programkínálat mellett megtekinthetjük a Jász Múzeum állandó és időszaki kiállításait, megismerkedhetünk a jászok történelmével, viseletével és a jászok szimbólumával, a Lehel kürttel is. A galériákban jászsági festők képeiből is kaphatunk ízelítőt és ha az időjárás is engedi, egy séta alkalmával szemügyre vehetjük városunk számtalan emlékművét, köztük a 2014-ben átadott Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter által készített Lehel vezér szobrot.

Szombathely logo_fekvo_evszammal_zold_2017Városunkban több mint 40 sportág működik klub szerűen, melyek támogatását a városvezetés kiemelten kezeli. Büszkék vagyunk arra, hogy az itt élő gyerekek többsége legalább egy sportot űz, ugyanakkor van, akinek tehetsége több területen is megmutatkozik. Ez nem csak az egészségmegőrzés szempontjából fontos, hanem mert a sport fejleszti az együttműködési hajlamot, valamint hozzájárul a szellemi és fizikai fejlődéshez is. Ugyanakkor felnőttek közül is egyre többen kezdenek el amatőr szinten, kizárólag a mozgás öröméért sportolni. Ezért a sportra az életminőség szempontjából is nagy hangsúlyt fektetünk.

Fontosnak tartjuk, hogy a hétköznapokból kiemelkedő nagyobb rendezvények is legyenek, ezáltal népszerűsítve egy-egy sportágat. A Tour de Hongrie-t ilyen szempontból is egy sokak számára vonzó sporteseménynek tartjuk, mely egy kiváló alkalom arra, hogy Jászberényt jobban megismerje a nagyközönség, ami által lehetőségünk nyílik a jász hagyományok, a jász kultúra, valamint a műemlékekben bővelkedő az épített környezet népszerűsítésére.

A városban a kerékpáros sportok is képviseltetik magukat, működnek BMX-esek, Mountain Bike-osok, valamint minden év őszén nagyszámú résztvevővel kerékpáros teljesítménytúrát rendeznek a Hajta-mocsár Természetvédelmi Területen.

A várost átszövő kerékpárutaknak köszönhetően nagyon sokan közlekednek két keréken nap mint nap. Terveink között szerepel a kerékpárhálózat tovább fejlesztése, kerékpárút kiépítése a főutak mentén, mely még biztonságosabbá teszi a közlekedést. Ezáltal reméljük, hogy még többen választják a kétkerekű közlekedést és a kerékpárt mint sporteszközt.

A versenyhez kapcsolódóan egy egész napos, kerékpározást népszerűsítő rendezvénysorozattal készülünk.

Dr. Szabó Tamás
Jászberény polgármestere