Június 30-án Paksról rajtol a Tour de Hongrie szakasza!

Az idén Paksot is érinti a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny. Június 30-án az atomvárosból indulnak és Ceglédre tartanak majd a bringások. A nemzetközi verseny hat nap alatt tíz megyét érintve 750 kilométert tesz meg, végül Budapestre fut be – ennek kapcsán tartottak a szervezők sajtótájékoztatót Pakson.

Népes mezőny érkezik június végén Paksra, huszonkét csapat több mint százharminc versenyzőjét várják. Hétfőn a Csengey Dénes Kulturális Központban beszélt Eisenkrammer Károly, a Vuelta Sportiroda ügyvezetője arról, hogy igazi látványosság lesz a rajt, sőt a depókat is úgy alakítják ki, hogy meg lehessen csodálni az értékes, profi kerékpárokat. Kerékpáros freestyle show és egy sor más érdekesség, látványosság kíséri majd a paksi eseményt.

A város, amely – amint Szabó Péter alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta – örömmel fogadja a rendezvényt, szintén készül programokkal. Gyerekeknek biciklis ügyességi versennyel, bemutatókkal készülnek, de a sport mellé egy kis gasztronómiát is csempésznek majd, mondta el Cselenkó Erika, a művelődési központ munkatársa.

paks

Eisenkrammer Károly (balról), Szabó Péter, Cselenkó Erika és Vöröss Endre

Vöröss Endre, a Magyar Kerékpárosklub Paks-Szekszárd Területi Szervezetének titkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy június 17-én a verseny népszerűsítése érdekében szerveznek egy túrát, amelynek nyomvonala megegyezik a Tour de Hongrie-éval a dunaföldvári várig.

Kevesebb, mint egy héttel később a versenyzőknek egészen Ceglédig kell majd tekerniük. Paksra előző nap érkeznek, igaz, nem kerékpárral. A verseny öt szakasza ugyanis nem összefüggő. A június 27-i szombathelyi prológ után jön a Keszthely–Zalaegerszeg, a Velence–Siófok, a Paks–Cegléd, a Karcag–Miskolc, végül a Jászberény–Budapest etap.

A Tour de Hongrie mezőnye – amelyben öt magyar istálló lesz – június 30-án pénteken 13 órakor rajtol majd a Csengey központ parkolójából. A Kishegyi, az Újtemplom utcák után a Tolnai és a Dózsa György úton haladnak majd a biciklisek és dél felé hagyják el a várost.

Forrás: Teol, Vida Tünde írása, fotója
Video: Tonatáj TV