Karcag, a Tour de Hongrie hungarikuma

A 2004-es évet követően, amikor Karcag, mint rajtállomás egyszer már szerepelt a Tour de Hongrie programjában, a 2015-ös a kilencvenedik születésnapján visszatérő versenyen a település kiemelt városként kapcsolódott be újra a programba. A harmadik szakasz célállomásaként, majd pedig innen továbbindulván a királyszakasz rajtjaként tündökölt.

2015. Augusztus 7-én, pénteken kora délután rajtolt Abonyból a Tour de Hongrie mezőnye, két bátor fiatalember, a szegedi Mugenrace csapatát erősítő Ruttkay Zoltán és az újvidéki Kasza Gábor rögtön a rajt után szökésre vállalkozott. A mezőny – amelynek mozgását a sárga trikós Marek Canecky csapata, a BMC-Amplatz irányította, szinte ügyet sem vetett az akcióra. Így történhetett, hogy a duó öt és fél percesre hízlalta az előnyét, s féltávnál már úgy látszott, akár el is érheti célját.

Az üldözők a befutóhoz közeledve aztán magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, és éppen a karcagi körpályára érve fogták meg a szökevényeket.

Három kört tekert a mezőny a Nagykunság fővárosában, ebből két kör már a sprintre való készülődéssel telt. A hálás publikum remek sprintet láthatott, amelynek végén a német Manuel Porzner emelhette a magasba karjait, a szombathelyi prológ után a karcagi befutót is ő nyerte.

Másnap majdnem pontosan délben rajtolt Karcagról a Tour de Hongrie mezőnye, hogy teljesítse a királyetap 145 kilométeres távját.

karcag_hungarikum_a_birkaporkolt_plakat_

2016-ban Cegléd városából indulva érkezik meg a karaván Karcagra – a magyar hungarikumként levédett birkapörkölt fővárosába -, ezúttal is a harmadik szakasz során, hogy aztán innen továbbindulva hódítsa meg hazánk legmagasabb pontját.