Karcag köszöntője

Karcag, a kun hagyományok városa

A „Nagykunság fővárosa” Szolnok és Debrecen között félúton található. A város alapítói a kunok voltak, akiket IV. Béla király telepített le a tatárjárás után. Nomád életformájukat a XV. századtól feladták, de a régi kiváltságokból eredő kun öntudat megmaradt, a kun nyelvemlékeket a nevek, mondák, legendák ma is őrzik.

Karcag a Hortobágyi Nemzeti Park déli Fogadókapuja, az érintetlen puszta közepén álló Zádor-híd, a kunhalmok, a védett növény- és állatvilág a természetbarátok számára ideális túracél. A Kecskeri-puszta, a Kutatóintézet Arborétuma, a horgásztó kellemes kirándulóhely. A Karcagi Kunlovardában az őshonos állatok megtekintésén túl lovaglásra, a város környékén horgászatra és vadászatra is van lehetőség.

A természeti értékeken túl számtalan egyéb látnivaló, nevezetesség is található Karcagon. Népi építészeti emlékeink, a betyárvilágot idéző Morgó Csárda, a tájházak, Györfi Sándor szobrászművész gyönyörű köztéri szobrai felejthetetlen élményt nyújtanak. Kun őseink emlékét idézi a Kun Emlékhely és a Nagykun Millenniumi Emlékmű. A Györffy István Nagykun Múzeumban a „Kunok öröksége” című állandó kiállítás a kunok több évszázados történetét, életmódját mutatja be. Kuriózumnak számít a védett köves daráló, a malomtörténeti kiállítás és a műemlék szélmalom, érdekesség az Orvostörténeti és Patika-kiállítás. Az újjáépített, korszerű Akácliget fürdő remek gyógyvizével és korszerű szolgáltatásokkal várja a látogatókat. A városban a helyi biogazdálkodásra alapozó bioszálloda és bioétterem működik.

Több nagyobb rendezvény is van a városban, a pusztai nomád életmód és kun lovas kultúra hagyományait felelevenítő Lovasnaptól a Nagykunsági Kulturális Napokig. A legjelentősebb azonban a Karcagi Birkafőző Fesztivál. A „Kunsági birkafőzés karcagi hagyománya” 2009-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, 2013-ban pedig a karcagi birkapörkölt „hungarikum” lett. Nemcsak országos, hanem nemzetközi érdeklődés is kíséri a fesztivált, és kísérő rendezvényeit, mára az ország legjelentősebb gasztro-kulturális eseményei közé emelkedett.

Városunk közigazgatási, oktatási, kulturális, kereskedelmi és pénzügyi központ, járási székhely. Fontos szerepet tölt be a térség egészségügyi ellátásában a karcagi Kátai Gábor Kórház. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Kutató Intézete a mezőgazdasági innovációt képviseli városunkban.

Karcag logo_fekvo_evszammal_zold_2017Tréfásan azt szokták mondani, hogy Karcagon a legnagyobb az egy főre eső kerékpárok száma az országban. Ez a hétköznap közlekedésre szolgáló eszköz a kerékpáros úthálózat fejlődésével mára egyre inkább hobbivá, az egészségmegőrzés eszközévé, és sporttá vált Karcagon.

Karcagon már óvodások számára is rendeznek kerékpáros vetélkedőket, ahol a mozgás öröme mellett a közlekedés szabályainak elsajátítását is elkezdhetik a gyerekek. De a nyugdíjas klubok is gyakran szerveznek biciklis túrákat a környéken, így Karcagon generációkon átívelő hagyománya van a kerékpározásnak.

Megtiszteltetés számunkra, hogy a Tour de Hongrie országos kerékpáros körversenynek Karcag hivatalosan is cél- és rajtállomásává vált. Azt gondoljuk, hogy ez a város sportteljesítményének elismerése. Tizenhárom sportszakosztály működik, és nagyjából ezer igazolt sportoló van Karcagon, akik nemcsak országos, hanem nemzetközi eredményekkel is dicsekedhetnek. A helyben lakók kerékpáros kötődésének erősítése mellett a térség kiemelt figyelmet fordít a kerékpáros és ökoturizmus fejlesztésére is. A régióban kiépített kerékpárutak és kerékpáros túraútvonalak az aktív turizmus kedvelőinek is hasznos időtöltést kínálnak.

Dobos László
Karcag polgármestere