Kastélytól kastélyig, országimázs Tour de Hongrie módra

A 2016-os Tour de Hongrie egyik fontos állomása lesz Fertőd települése, amely az első szakasz rajtállomásaként fogadhatja június 29-én a nemzetközi mezőnyt. A szombathelyi prológot követően a körverseny egyik legszebb etapja indul az Esterházy-kastély elől, a keszthelyi Festetics-kastély irányába.

Fertőd2Minden év júliusában megannyi rajongó követi tátott szájjal a franciaországi Tour de France versenyét, egyfajta körutazást téve a nyugat-európai országban, rácsodálkozva a gallok legszebb templomaira, kastélyaira, váraira. Nos, hazánk talán még szebb, tradicionálisabb épületekkel bír, így a 2015-ben visszatérő Tour de Hongrie sikerein felbuzdulva 2016-ban még inkább igyekszik bemutatni Magyarország természeti, építészeti és kulturális értékeit.

Fertőd Magyarország északnyugati részén, a Fertő–Hanság kistájon található. A város Győr és Sopron között fekszik, mindössze hét kilométerre a magyar-osztrák államhatártól. A település híres a kerékpáros turizmusáról a Fertő-tó köré épített kerékpárút révén.

A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható kortörténeti kiállítás a város fő nevezetessége. Mai formáját a XVIII. század második felében nyerte el, csaknem húsz év alatt alakult ki a jelenlegi kinézete. A barokk stílusjegyeket viselő kastély a maga korában egyedülálló építészeti jelenségként tündökölt. Innen, a „Magyar Versailles” elől vág neki a június 29-i penzumnak a nemzetközi mezőny 120 kerékpárosa.

Joseph Haydn osztrák zeneszerző két évtizedig lakott Fertődön, az Esterházyak zenekarának vezetője, a muzsikusok és a színtársulat gazdasági ügyeinek intézője, a műsorok összeállítója, betanítója és rendezője volt.

Fertőd3

A prológnak otthont adó Szombathely és Fertőd között kerül sor az amatőröknek szóló Szent Márton túrára, amelynek befejezésekor a résztvevők a Tour de Hongrie mezőnyével „váltják egymást”, az ország-úti karaván Fertődről vág neki az aznapi penzumnak. A nemzetközi verseny mezőnye korábban még sohasem indult innen és nem is érkezett ide, Fertőd igazi ékköve lesz a Magyar körversenynek!