Kolss: az ukránok az első helyért jönnek

Tavaly a mezőny egyik legerősebb csapatának ígérkezett, s nem is okozott csalódást, a végsőkig harcban volt az összetett győzelemért. A 2017-es Tour de Hongrie résztvevő csapatait bemutató sorozatunk ötödik epizódja a Kolss együtteséről szól.

Nagy várakozás övezte a Kolss-BDC bemutatkozását a 2016-os Tour de Hongrie versenyén, nem véletlenül: az ukrán együttes az UCI Europe Tour rangsorában a negyedik helyezést szerezte meg 2015-ben, vagyis a kontinens egyik legjobb együttese érkezett hazánkba.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A klub 2007-ben alakult, Mikola Szkorenko vezetésével. Kezdetben a Kolss bútorgyártó cég támogatásával iskolások számára szervezett kerékpáros programokat, amatőr férfi és női csapatot létrehozva, később a projekt legfőbb céljává vált egy félprofi kontinentális sor létrehozása, ahová a tehetséges fiatalok idővel felléphetnek.

2010-re a férfi csapat kontinentális besorolást nyert, de az első komolyabb eredményre sem kellett soká várni: 2011-ben a Szlovák Körverseny ötödik szakaszán Mihajlo Kononyenko diadalmaskodott. Az évek során számos, az Europe Tour-sorozatba tartozó egy- és többnapos versenyen nyert a Kolss versenyzője, megannyi ukrán nemzeti bajnoki címről nem is szólva, az országút mellett a pályaszakágban is többször jeleskedtek kerékpárosai.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Az idén immár „csak” Kolss néven szereplő gárda soraiban két lengyel és egy spanyol kerekes mellett kizárólag ukrán sportolók kaptak helyet. Közülük kiemelkedik Vitalij Buc, aki 2011-ben Szeghalmi Bálint csapattársa volt az olasz Lampra-ISD együttesében, és a Vuelta a Espanán is rajthoz állt. Számunkra ugyancsak fontos személy a csapatban Olekszandr Polivoda, aki az ukrán bajnoki mezben a 2016-os Tour de Hongrie összetett versenyében az utolsó pillanatig harcban volt a győzelemért, s végül 18 másodperces hátránnyal a második helyezést szerezte meg.

A Kolls a tervek szerint a nyár elejéig részt vesz a Horvát Körversenyen és az Azeri Körversenyen, majd komoly céllal érkezik Magyarországra: immár a végső győzelemért.

A Tour de Hongrie induló csapatai:
A súlyos baleset után az idén érkezhet a Dimension Data for Qhubeka!
Újra eljön a 2016-os budapesti befutó győztes csapata
A norvég-magyar barátság jegyében: a FixIt.no visszatér!

Jön a magyaros luxemburgi csapat!