Közép- és dél-amerikai bringásokkal érkezik a Start-Vaxes-Partizan

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie június 28-án Szombathelyen rajtol, a nemzetközi mezőny hat versenynap alatt, tíz megyét érintve 740 kilométert tesz meg a budapesti befutóig. Az idén 20 csapat kap meghívót, így várhatóan 25 ország 120 kerekese áll rajthoz a Magyar Körversenyen. A résztvevő csapatokat bemutató sorozatunkban ezúttal a dél-amerikai gyökerekkel rendelkező Start-Vaxes-Partizan sora következik.

Az argentin Mauruzio Frazer 2012-ben döntött úgy, hogy egy kontinentális csapatot szervez, lényegében saját maga köré. Az évek során a szomszédos Paraguay nyújtott számára segítő kezet, így került 2015-ben a licenc is északabbra. A nemzetközi keretben általában számos európai kerekes is található, ami nem is csoda, hisz a csapat egyik vezetője belga illetőségű. 2015-ben rövid ideig a magyar válogatott Dér Zsolt is erősítette a Start sorát.

start2

Maurizio mindig is jó kapcsolatot ápolt a magyar kerékpárosokkal, így fordulhatott az elő, hogy 2010-ben, az akkor még argentin regionális klubként működő Start magyar bejegyzéssel állt rajthoz a novemberi Bolíviai Körversenyen. A Start mezét akkor Dér Zsolt mellett a Lampre profija, Szeghalmi Bálint, a huszonhárom év alatti magyar bajnok, Molnár István, a sokszoros magyar bajnok és pályán B-világbajnok Árvai Attila, valamint a kiváló dél-amerikai kapcsolatai révén a szervezésben oroszlánrészt vállaló Werderits Ádám ölthette magára, kiegészülve egy nem kisebb sztárral, mint a mexikói Julio Alberto Pérez Cuapio, aki többszörös Giro d’Italia-szakaszgyőztes és hegyi trikós volt.

A Start nemzetközi sora a dél-amerikai kaland óta szívesen jár versenyezni hazánkba, tavaly a Magyar Körversenyen is indította sorát, Dér Zsolt a karcagi mezőnyhajrán hatodik, míg Axel Costa a kékesi befutón nyolcadik hellyel örvendeztette meg a csapat szimpatizánsait.

2016-ban szerb bejegyzéssel a Partizan és a Vaxes kerékpárgyár támogatásával vágtak neki az idénynek, egy eléggé felforgatott kerettel. Érkezett hat szerb kerekes, akik közül a legnagyobb név egyértelműen a szerb kerékpársport egy élő legendája, Ivan Sztevics. Mellettük természetesen a dél- és közép-amerikai mag is megmaradt, két mexikói, egy kubai, egy chilei és egy guatemalai sportoló jóvoltából.

start1

Az előzetes rajtlista ismeretében az idei Tour de Hongrie során is inkább az amerikai kontinens versenyzőire építkeznek. Vélhetően érkezik a Magyar Körre a regnáló kubai bajnok, Jose Mojica, de érdemes lesz a szombathelyi prológ során figyelni a kiváló mexikói időfutam-specialista Rene Corella teljesítményére is.

Egy biztos, 2016-ban is a Magyar Körverseny egyik üde színfoltja lesz a Start Vaxes-Partizan…

Csapatok a Tour de Hongrie mezőnyéből: