Lars Petter Nordhaug: a Tour de Hongrie-tól a világelitig

A 2005-ös Tour de Hongrie nemzetközi mezőnyének egyik üde színfoltja volt a norvég kontinentális Maxbo-Bianchi csapata, persze, akkor még nem a mindössze 21 esztendős Nordhaug volt a skandináv csapat ásza. A norvég bringás nem sokkal később már a profik között tekert, öt évet húzott le a Sky csapatában, tekerhetett mindhárom nagy háromhetesen, a Tour de France-on, a Giro d’Italián és a Vuelta a Espanán. Az országúti kerékpárosok álmainak nagy részét valóra váltotta…

Lars Petter Nordhaugnak a 2005-ös Tour de Hongrie során segítői szerepkör jutott, hiszen a Kékesen a Frederik Wilmann, míg a mezőnyhajrákban Christopher Myhre volt a Maxbo-Bianchi első számú embere. Wilmann végül a Lengyel Tamás által megnyert verseny összetettjének nyolcadik pozíciójában zárt, de a fiatal Nordhaug sem szerepelt rosszul, konstans teljesítményt nyújtva a 11. helyen végzett.

TdH 2005.08.01. Veszprém

Akkor nem gondoltuk volna, hogy éppen Magyarországon tekerve indul el felfelé, az addig inkább hegyikerékpárban jeleskedő ifjú titán pályafutása, de egy évvel később, 2006-ban már megnyerte hazája felnőtt országúti bajnokságát is! 2008-as és 2009-es kiegyensúlyozott teljesítményét elismerve 2009-ben honfitársaival – Kurt Asle Arvesennel és Edvald Boasson Hagennel – egyetemben szerződést kapott az akkor induló brit sztárcsapattól, a Skytól.

Az első két, immár a legmagasabb osztályban töltött éve alatt leginkább a segítői szerepkör jutott neki, bár 2010-ben rajthoz állhatott pályafutása első háromhetes versenyén a Vuelta a Espanán, míg 2011-ben az Giro d’Italia rajtvonalánál is felsorakozhatott. Karrierje eddigi legsikeresebb szezonja a 2012-es volt, többek között győzött a World Tour versenynaptárába tartozó Grand Prix Cycliste de Montreal egynaposán, illetőlve az alacsonyabb besorolású Trodeo Deia viadalán is, miközben olyan szakaszversenyek összetettjében zárt a legjobbak között, mint a Baszk Kör, a Norvég Körverseny vagy éppen a Criterium International.

Lars Petter Nordhaug 2012-es sikere Monteralban

A brit sztárcsapat bő kerete nem igazán adott lehetőséget arra, hogy a kerékpársport legkiemelkedőbb viadalán a Tour de France-on is számításba vegyék, így a 2013-as szezonra a holland Belkin ajánlatát fogadta el, ám a legendás Rabobank jogutódjánál eltöltött két éve nem éppen úgy telt el, mintahogyan azt előzetesen gondolta. Igaz, a Francia Körversenyt még ugyanebben az évben végigtekerte…

Tudod, hogyan ejti Lars Petter Nordhaug a nevét?

2015-ben visszaigazolt a Skyhoz, ahol egy újabb kiemelkedő sikert aratott, miután tarolt az első alkalommal megrendezett Yorkshire-i Körversenyen, az összetett első hely mellett szakaszgyőzelmet is ünnepelhetett, no és a pontverseny első helyét is megszerezte. 2017-ben is új istállóba került: 32 esztendősen a pro-kontinentális Aqua Blue Sport színeiben teker.

Ők is letették névjegyüket a magyar Touron:
Gerald Ciolek: Milánó–San Remót nyert a Tour de Hongrie zöld trikósa!
Szergej Ivanov: Magyarországon át a Tour de France szakaszgyőzelmekig