Magyarországon át a Tour de France szakaszgyőzelmekig

Sipos János, a Tour de Hongrie akkori főszervezője elfogadta a Lada Samara csapatának nevezését, bizonyára sejtve persze, hogy így nem lesz sokesélyes a viadal. Arra azonban ő sem számított, hogy egy húszesztendős orosz fiatal már az első szakaszon szétszedi a mezőnyt. A Tour de Hongrie nagy alakjait bemutató sorozatunkban ezúttal Szergej Ivanovról olvashatnak.

Az 1995-ös Tour de Hongrie a verseny történetének 24. kiadása volt, a rajthoz kilenc ország 18 csapatának 109 kerékpárosa sorakozott fel. A viadal végkimenetele mondhatni már az első napon eldőlt. A nyolcszakaszos verseny első etapját Budapest és Eger között bonyolították, a penzum pontosan 152 kilométer volt. Az orosz Lada Szamara csapatában Szergej Ivanov nem bízott semmit sem a véletlenre, végül csaknem kétperces előnnyel nyerte a szakaszt, ezzel magára ölthette a verseny összetettjében vezető kerékpárosnak járó piros trikót.

Tour de Hongrie 1995 Szergej Ivanov A piros trikóban Szergej Ivanov

Bár a későbbiekben a mieink közül Steig Csaba, Bebtó Zoltán és Árvai Attila is nyert etapot, Ivanov a hatodik, nagykanizsai befutón aratott második sikerével bebiztosította győzelmét, így végül szűk két perces előnnyel nyerte meg a Tour de Hongie-t. A második a fehérorosz Alekszandr Kavecki (MTZ), míg a harmadik a német Jens Dittmann (TSV Erfurt) lett.

Szergej Valerjevics Ivanov jött, látott, s győzött, később pedig már a nagy televíziós csatornákon, a legmenőbb proficsapatok mezeit viselve köszönt vissza. A Tour de Hongrie megnyerését követő évben a “kis Tour de France”, azaz a Tour de l’Avenir dobogójára állhatott fel, ezt már a profik sem nézték tétlenül: 1997-ben a holland TVM-Farm Frites csapatába került, ahol hamar kiderült, hogy ez a srác egy kiváló egynapos menő lehet.

Ivanov (balra fent) orosz bajnoki mezben a T-Mobile csapatbemutatóján

Később szerepelt a legendás Fassa Bortolo (2001–2003), a T-Mobile (2004–2006), az Astana (2007–2008), majd a Katusha (2009–2011) csapatainál is. Karrierje során hat ízben nyerte meg az orosz országúti bajnokságot (1998, 1999, 2000, 2005, 2008, 2009), ám pályafutása legnagyobb sikerét szinte lehetetlen meghatározni.

Ott volt például a 2001-es Tour de France kilencedik szakasza, amely Pontarlier és Aix-les-Bains között mintegy 185 kilométer hosszan, lényegében végig sík terepen vezetett. Ivanov a célhoz közeledve remek ütemben támadott, végül 16 másodperccel előzte meg a spanyol David Etxebarriát, megnyerve így a szakaszt, hazaérve a nap szökéséből.


Legendás párharc a 2009-es Amstel Gold Race hajrájában

Ezzel szembeállítva amikor 2009-ben az ardenneki klasszikusok egyik nagy presztízsű viadalát, az Amstel Gold Race elsőségét sikerült elhódítania, hatalmas csatában legyőzve Karsten Kroon és Robert Gesink kettősét… No és ott volt még egy szakaszsiker a versenyek versenyén, a Tour de France-on, 2009-ben. Nos, önök melyiket választanák?

Ivanov 17 évvel a Tour de Hongrie-győzelem után, a 2011-es idény végén fejezte be ragyogó pályafutását…

ivanov2009, Tour de France, 14. szakasz…

(Nem csak Szergej Ivanov vagy a már korábban bemutatott Gerald Ciolek volt nagy név a magyar Tour történetében, sorozatunkban jó néhány igazi nagyágyút mutatunk be olvasóinknak.)
Folytatjuk…