Paks köszöntője

Az országot járó utazónak Paks rosába érkezve érdemes időt szakítania a gazdag rténelmi múlt, a mindig új arcot mutató, hamisítatlanul mezőföldi táj és a resen barátságos, vendégszerető emberek megismerésére.

Vendégeink megtekinthetik a paksi atomerőmű látogatóközpontját, ahol bepillanthatnak a villamosenergia-termelés rejtelmeibe, majd ellátogathatnak a Makovecz Imre által tervezett Szentlélek-templomba, a Paksi Képtárba, a rosi zeumba, a Lussonium-erőd feltárt romjaihoz vagy az egyedülálló Sárgödör téri présházakba.

Mindezek mellett büszkék lehetünk gazdag kulturális és sportéletünkre is. Egész évben kiváló rendezvények sora színesíti a hétköznapokat. bbek között városunkban rendezik meg minden évben a Gastroblues Fesztivált, az Országos Sillerfesztivált, a Kávé, bor és pálinkafesztivált.

A paksi sportolók kiváló eredményeket érnek el dzsúdóban, kajak-kenuban, kosárlabdában, sakkban és labdarúgásban. A cselgáncsozó olimpiai bajnok Kovács Antal, az Európa és világbajnok Braun Ákos és a világbajnoki ezüstérmes Bor Barna, a kenus Kozmann György, az Atomerőmű SE férfi kosárlabdacsapat és az NB I-es paksi focicsapat neve bizonyára sokak számára ismerősen cseng.

Tűzpiros és ízes halászlé, zamatos paksi bor, izgalmas sportesemények, gazdag kulturális programok, régi szűk kis utcácskák és új épületek építészeti összhangja, a modern technika diadalaként a város képéhez hozzátartozó atomerőmű és a mindezek örök hátteréül szolgáló Duna, a régi és az új csodás összeolvadása mind megtalálható a mi rosunkban, Pakson.

Karcag logo_fekvo_evszammal_zold [varos] [Converted]Paks Város Önkormányzata kiemelt feladatának tekinti a helyi sportélet támogatását. Városban két nagy sportegyesület működik: a Paksi SE és az Atomerőmű SE. Mindkettő már az óvodás korosztályoktól kezdve számtalan lehetőséget kínál, legyen szó olyan népszerű csapatsportokról, mint a labdarúgás, a kosárlabda vagy az egyéni sportágak közül a kajak-kenu vagy a dzsúdó. Az elmúlt években igen nagy számú sportrendezvénynek adott otthont a város, ami nemcsak a sportolókat vonzotta, hanem a lakosságot is megmozgató, szórakoztató programmá vált.

A városvezetés az elmúlt évek során nagy hangsúlyt fektetett a városi bicikliutak fejlesztésére, több sikeres pályázat valósult meg, így a városban több bicikliút áll a paksiak és a Paksra érkező turisták rendelkezésére.

A Tour de Hongrie egy olyan országosan is elismert bicikliverseny, mely érdekes színfolt a 2017-es paksi programok palettáján, ezen kívül a kerékpár, mint közlekedési eszköz másik arcát is megmutatja a városlakók számára.

Szabó Péter
Paks polgármestere