Tour de Hongrie: Rajt kedden, Szombathelyen!

Szombathely belvárosában látványos pályán rendezik meg június 27-én kedden a legnagyobb magyar kerékpárverseny, a 38. Tour de Hongrie prológját. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 120 fős mezőnye hat nap alatt 750+1 kilométert tesz meg a július 2-i budapesti befutóig.

Húsz csapat, öt földrész több mint harminc országának képviselői sorakoznak majd fel a szombathelyi rajtnál, ahol egyéni időfutam keretében mérik össze az erejüket. A táv mindössze egy kilométer, ez a látványos versenyszám arra szolgál, hogy bemutassa a teljes mezőnyt, emellett gazdára találjon a Tour de Hongrie sárga trikója is, amelyet az összetettben élen álló kerékpáros viselhet majd.

Az idei prológ nagy esélyese ismét a leggyorsabb magyar kerékpáros, a 200 méteren magyar csúcstartó Szalontay Sándor, aki az ezer méteres futam során 70 kilométer/órás sebességnél is többre lehet képes. A nemzetközi élvonalban szereplő pályaversenyzőnk számára azért mindenképpen kihívást jelent ez a versenyforma, hiszen pályán egészen más kerékpárokkal szoktak versenyezni, a szombathelyi pályán pedig néhány élesebb kanyar is nehezíti a versenyzők feladatát. Szalontay Sándor tavaly fantasztikus teljesítményt nyújtva megnyerte a prológot, így több mint egy évtizedes várakozás után újra magyar kerékpáros húzhatta fel a nagy becsben tartott sárga trikót.

Természetesen mások is pályáznak a mezőnyből erre a megkülönböztető mezre, ott lesz az indulók között a 2015-ös összetett győztes, a luxemburgi Tom Thill, az elmúlt két évben a budapesti befutónál egyaránt dobogós magyar kerekes, londoni olimpikonunk, a magyar bajnoki trikót vasárnap megszerző Lovassy Krisztián, a legerősebb öt magyar csapat mellett egy-egy proficsapat az Egyesült Államokból, Ausztráliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Belgiumból, Bulgáriából, Kazahsztánból, Csehországból, Luxemburgból, Németországból, Norvégiából, Szlovéniából, de indul a székely proficsapat, a Tusnád sora is, míg Szerbia a válogatottjával képviselteti magát! Az előzetes rajtlistát itt megtekinthetik: KLIKK IDE!

A prológ első indulója 16:15 órakor rajtol az Iseum elől, de a kerékpáros programok már kora délután megkezdődnek Szombathelyen. A profik előtt a vállalkozó szellemű amatőrök is kipróbálják a prológ pályáját, a Főtéren lesznek gyerekversenyek, kerékpáros ügyességi próbák, lesz látványos kerékpáros bemutató, ezúttal is kipróbálható a BringaPárbaj impozáns terepasztala, a család minden tagját várja a BringaAkadémia, egyedi emlékhez segít a Tour de Hongrie Selfie-pont, de a Magyar Körverseny relikviáit is megvásárolhatják a verseny hivatalos shopjában.


Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten
A Tour de Hongrie történetében másodszor követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket! A televízióban a versenyről minden nap élőben közvetít a DIGI Sport, az interneten pedig az Origo Sport, esténként pedig az M4 Sport sugároz 25 perces összefoglalót a nap eseményeiről (érdemes követni a műsorújságokat, mert az adásokat mindkét televíziós csatorna megismétli). A közvetítéseket, összefoglalókat az alábbi időpontokban láthatják:

Június 27., kedd (prológ, Szombathely)
16:00–19:00:
DIGI Sport 2 (élő)
16:00–19:00: Origo Sport (élő)
22:40: M4 Sport (összefoglaló)

Június 28., szerda (1. szakasz, Keszthely–Zalaegerszeg)
14:45–19:00:
DIGI Sport 1 (élő)
14:45–19:00: Origo Sport (élő)
22:30: M4 Sport (összefoglaló)

Június 29., csütörtök (2. szakasz, Velence–Siófok)
14:45–19:00:
DIGI Sport 1 (élő)
14:45–19:00: Origo Sport (élő)
23:55: M4 Sport (összefoglaló)

Június 30., péntek (3. szakasz, Paks–Cegléd)
13:30–19:00:
DIGI Sport 1 (élő)
13:30–19:00: Origo Sport (élő)
22:35: M4 Sport (összefoglaló)

Július 1., szombat (4. szakasz, Karcag–Miskolc)
12:45–18:00:
DIGI Sport 1 (élő)
12:45–18:00: Origo Sport (élő)
22:45: M4 Sport (összefoglaló)

Július 2., vasárnap (5. szakasz, Jászberény–Budapest)
14:30–18:00:
DIGI Sport 1 (élő)
14:30–18:00: Origo Sport (élő)
22:30: M4 Sport (összefoglaló)

Az eseményeket figyelemmel kísérhetik a viadal hivatalos honlapján, a Tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/tourdehongrie). A mezőny útját követhetik a FunIQ (Funiq.hu) interaktív térképein is, amelyeken azt is láthatják, milyen nevezetességek, kulturális, sportolási vagy szórakozási lehetőségek mellett halad el a karaván.


A kedden várható útlezárások

A Tour de Hongrie prológja során Szombathely belvárosában útlezárások, forgalmi változások várhatóak, az esetleges kényelmetlenségekért a közlekedők megértését kérik a szervezők!