Siófok: a város, amelyet Darth Vader is annyira kedvel

Tavaly Darth Vader teljes testőrségével állta útját a Tour de Hongrie mezőnyének Siófokon, szerencsére a versenyt csak néhány percre zavarta meg ez a csillagközi incidens. Az idén is meglátogatja a Balaton partját a karaván.

Siófok Somogy megye Siófoki járásának székhelye, népszerű üdülőhely, a Balatonpart legnagyobb városa egyben kikötőváros a tó déli partján. Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország harmadik legnépszerűbb települése.

Mivel a Balaton környékét már a kezdeti időkben is több ízben érintette a Tour de Hongrie mezőnye, így Siófok településén is rendre áthaladt a karaván. Első ízben azonban csak az 1962-es, 18. Magyar Körverseny során szerepelt a magyar tenger fővárosa, mint rajtállomás. A negyedik szakasz abban az évben Siófokról indult Pécsre, az etapot a román Cristescu nyerte. Két évvel később, 1964-ben már a befutó szerepkörét is elnyerte a település. A verseny ötödik szakaszán Kecskemét és Siófok között a Tipográfia kerékpárosa Balaskó György bizonyult a legjobbnak, így a verseny történetében ő lett az első, aki befutót nyert Siófokon.

Siofok2

1993-ban a hosszú szünetet követően Siófok újfent kivette a részét a Tour de Hongrie útvonalából. A második etap során Győrből épp Siófokra tekert a mezőny, a hajrát pedig a belga Nauwelaers nyerte. Másnap a Balaton-parti városból indultak tovább a bringások Szekszárd irányába. A következő siófoki befutóra 1997-ben került sor. Győr és Siófok között ezúttal 174 kilométer volt a penzum, amely végül a jugoszláv Jovancsvics győzelmét hozta.

Egy évvel később szinte ugyanazt az útvonalat járta be a viadal, Siófokon ezúttal az ukrán Alekszandr Rotar ünnepelhetett, aki végül az 1998-as Tour de Hongrie összetett első helyét is megszerezte. Öt évvel később, 2003-ban rajtállomásként kapott szerepet a város. A prológot követően Siófokról indult Pécs felé a peloton, az etap végén a későbbi győztes szlovákiai Remák Zoltán diadalmaskodott.

© www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A kilencvenedik születésnapján 2015-ben visszatérő Tour de Hongrie második, egyben leghosszabb szakasza Balatonföldvárról indult. A „lassú rajt” (az „éles rajtig” nem versenyeznek a bringások) során „incidens” zavarta meg a nyugalmat: Siófokon birodalmi rohamosztagosok tartották fel a karavánt. Darth Vader, a Csillagok háborúja sorozat negatív hőse is feltűnt, sőt, kezet is fogott a Tour de Hongrie aktuális sárga trikósával, a szlovák Marek Caneckyvel.

Az „incidens” bejárta a médiát, ennek ellenére Siófok a 2016-os verseny második szakasza során is tárt karokkal fogadja majd a mezőnyt, amely Keszthelyről érkezik majd. Vagyis ebben az évben befutó helyszíne lesz a város, méghozzá annak egyik jelképe, a szépen felújított Víztorony tövében.