1. SZAKASZ

2017. június 28., szerda, 15:00
Keszthely–Zalaegerszeg (145 km)

mini-160630_Tdh2sz_050

Várható zárások, forgalomkorlátozások
Keszthelyen és Zalaegerszegen: KLIKK IDE!


Az 1. szakasz védnöke: Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere
Keszthely köszöntője: KLIKK IDE!
Az 1. szakasz védnöke: Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere
Zalaegerszeg köszöntője: KLIKK IDE!
A szakasz interaktív térképen: FunIQ

Keszthely – 1930, 1937, 1949, 1953, 1963, 1964, 2015 és 2016 után – már a kilencedik kiírásban lesz fontos állomása a Magyar Körversenynek. Tavaly a későbbi összetett győztes észt Mihkel Raim nyert a Balaton parti üdülővárosban, a Festetics-kastély előtt. Az idén újfent kiemelt szerepet kap a város, ezúttal a híres keszthelyi kikötőből indul majd útjára a Tour de Hongrie első szakasza.

Keszthely város honlapja: KLIKK IDE!

A Balaton nyugati szegletében fekvő, ősi történelemmel és kultúrával, no és virágzó turizmussal rendelkező hangulatos város 2017. június 28-án szerdán indítja majd útjára a karavánt.

Néhány képkocka a tavalyi Fertőd–Keszthely szakaszról

Zala megye fővárosa első alkalommal fogadja majd a Tour de Hongrie mezőnyét. Gyakran járt a környéken a Magyar Körverseny karavánja, de mindeddig nem állt meg itt. 
A 2017-es kiírás első szakaszának befutójára kerül sor június 28-án Zalaegerszegen.

Zalaegerszeg város honlapja: KLIKK IDE!

A zalaegerszegi Kazinczy tér környékén kijelölt körpályán két kört tesz majd meg a mezőny a befutó előtt, a várható célba érkezés időpontja 18:30.

Az etap egyik újdonsága, hogy a Velencéről rajtoló mezőny Székesfehérváron is áthalad, ahol a történelmi belvárost és a Zichy ligetet elválasztó útvonalon részhajrára is sor kerül. Ritkaság, hogy ilyen patinás belvárosi környezetben lehetünk tanúi a profi kerékpárosok áthajtásának, különleges élménynek ígérkezik ez a szakasz. Fehérvár nem csak a versenybe kapcsolódik be, hanem a biciklis programokba is. Délután 3 órától a bringások birtokba veszik a Zichy ligetet, és kerékpáros ügyességi versenyekkel, bemutató edzéssel, TRIÁL ügyességi bemutatóval, kiállítással és szerviz sarokkal várnak mindekit erre a nem mindennapi kerékpárünnepre!

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntője: KLIKK IDE!
Székesfehérvár város honlapja: KLIKK IDE!

Székesfehérvár sportváros, a Bajnokok városa, a legnépszerűbb csapatjátékok mellett itt minden sport otthonra talál. Innen indult útjára Fa Nándor, az első földkerülő magyar vitorlázó, aki nemrégiben ismét csodálatos teljesítményt mutatott be, június elején a magyar ralli bajnokság mezőnye szaggatta az aszfaltot, míg július elején világsztár atlétáknak szurkolhatunk. Egy ilyen várost a kerékpáros versenyek sem kerülhetik el! Nem is teszik, hiszen első ízben a Tour de Hongrie mezőnye is áthalad Székesfehérváron.

Székesfehérvárt és a Velencei-tavat kerékpárút köti össze, amely a kerékpáros aktivitás általános élénkülésével évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Így egy kerékpáros kirándulás során egyszerre élvezhetjük a tó természeti adottságait és a városi kulturális kínálatot. Idén elérkezett az idő, hogy a kerékpáros rendezvények programjába Székesfehérvár is bekapcsolódjon.

Közben a városban is gyarapodnak a kerékpáros lehetőségek. Májusban Bringacross pályát adtak át a város sportközpontja mögött. Az úgynevezett pump track pálya, azaz pumpa pálya olyan hosszú hullámokból és döntött kanyarokból áll, amelyen pedálozás helyett a súlypontunk fel – le „pumpáló” mozgatásával lehet a kerékpárt előre hajtani, gyakorlatilag tekerés nélkül körbe lehet menni rajta a végtelenségig.

A kerékpár nem csak szabadidős tevékenység szerepel a város fejlesztési tervei között. 2016-ban a fehérvári kerékpár hálózat fejlesztésére fogadott el a város képviselő testülete egy stratégiai tervet annak érdekében, hogy megkezdődhessen az EU-s források lehívásával a kerékpáros fejlesztések egész sora a városban. Fontos a kerékpáros közlekedés fejlesztése annak érdekében, hogy alternatívája lehessen a biciklis közlekedés az autózásnak – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester.