3. SZAKASZ

2017. június 30., péntek, 13:45
Paks–Cegléd (181 km)

mini-160701_Tdh3sz_043

Várható zárások, forgalomkorlátozások
Pakson és Cegléden: KLIKK IDE!

A 3. szakasz védnöke: Szabó Péter, Paks polgármestere
Paks köszöntője: KLIKK IDE!
A 3. szakasz védnöke: Takáts László, Cegléd polgármestere
Cegléd köszöntője: KLIKK IDE!
A szakasz interaktív térképen: FunIQ

A Duna parti város nem először látja vendégül a Tour de Hongrie mező-nyét, igaz, a viadal históriás könyvében az 1994-es Magyar Körverseny ötödik szakaszának rajthelyszíneként az 1978 óta Pakshoz tartozó Dunakömlőd szerepel. Akkor a Paks és Szolnok közötti etapot a kétszeres olimpiai bajnok német Jens Lehmann nyerte.

Paks város honlapja: KLIKK IDE!

Népes mezőny érkezik június végén Paksra, huszonkét csapat több mint százharminc versenyzőjét várják. Hétfőn a Csengey Dénes Kulturális Központban beszélt Eisenkrammer Károly, a Vuelta Sportiroda ügyvezetője arról, hogy igazi látványosság lesz a rajt, sőt a depókat is úgy alakítják ki, hogy meg lehessen csodálni az értékes, profi kerékpárokat. Kerékpáros freestyle-show és egy sor más érdekesség, látványosság kíséri majd a paksi eseményt.

A város, amely – amint Szabó Péter alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta – örömmel fogadja a rendezvényt, szintén készül programokkal. Gyerekeknek biciklis ügyességi versennyel, bemutatókkal készülnek, de a sport mellé egy kis gasztronómiát is csempésznek majd, mondta el Cselenkó Erika, a művelődési központ munkatársa. Vöröss Endre, a Magyar Kerékpárosklub Paks-Szekszárd Területi Szervezetének titkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy június 17-én a verseny népszerűsítése érdekében szerveznek egy túrát, amelynek nyomvonala megegyezik a Tour de Hongrie-éval a dunaföldvári várig.

Az „Alföld kapuja” elnevezéssel is illetett Pest megyei település, Cegléd 2016-ban került be első ízben a Tour de Hongrie programjába, tavaly innen rajtolt a viadal harmadik szakasza. A Cegéd nagydíjáért kiírt részhajrát a marokkói Galdoune nyerte meg.

Cegléd város honlapja: KLIKK IDE!

Ceglédnek már 2015-ben is volt kötődése a Magyar Kerékpáros Körversenyhez, hiszen az esemény minden egyes állomásán a ceglédi Hegeshow szórakoztatta a nagyérdeműt. Hegedűs László (vagy ahogy a kerékpáros világ ismeri, Hege) az igazi közönségkedvenc szakág, a triál egyik világklasszisa. 2016-ban aztán rajt helyszíne volt Cegléd, ahol látványos kerékpáros programok várták a publikumot. A harmadik szakasz rajtja után még az Alföld kapujának városában tett meg egy kört a mezőny, s a Cegléd város díjáért kiírt gyorsasági részhajrát a siófoki szakaszgyőztes, a marokkói Galdoune húzta be. 2017-ben még magasabb szintre lép Cegléd a Tour de Hongrie programjában, hiszen befutónak ad majd otthont. A tervek szerint egy – a tavalyihoz hasonló – körpályán tesz meg a mezőny néhány kört a célbaérkezés előtt, így még látványosabb versenyt láthatnak az érdeklődők.

Természetesen nem maradhatnak majd el a kísérőrendezvények sem, a Tour de Hongrie pályáját gyerekverseny és túra keretében az érdeklődők is kipróbálhatják, de sok más játékkal, érdekességgel, látnivalóval is várják majd a nézőket, szurkolókat 2017. június 30-én délután Cegléden: lesznek gyerekversenyek, kerékpáros ügyességi próbák, lesz látványos kerékpáros bemutató, ezúttal is kipróbálható a BringaPárbaj impozáns terepasztala, a család minden tagját várja a BringaAkadémia, egyedi emlékhez segít a Tour de Hongrie Selfie-pont, de a Magyar Körverseny relikviáit is megvásárolhatják a verseny hivatalos shopjában. No és a Hegeshow sem maradhat el…

„Szeld át két keréken hazánkat!” címmel rajzpályázatot írtak ki! A főnyeremény egy kerékpár! A Tour de Hongrie szervezőbizottsága és az Örökös Ökoiskola címet viselő ceglédi Várkonyi István Általános Iskolával együttműködve meghirdeti a „Szeld át két keréken hazánkat!” című rajzpályázatot Magyarország valamennyi óvodájának, általános- és középfokú oktatási intézményeinek gyermekei számára. A felmenő rendszerű pályázatra az óvodások, az iskolások 6–10 éves, a 11–14 éves, valamint a 15–18 éves korcsoportban küldhetnek alkotásokat.

ttt

A pályázat célja, hogy az óvodások és iskolások a kreatív alkotásaikon keresztül bemutassák a kerékpárverseny és a biciklizés adta örömöket, élményeket; központi motívumként bemutassák hazánk természeti és épített környezetét, a mozgás élvezetét. Üzenete az, hogy a résztvevők egészségesebbek legyenek, szeressék és óvják a természetet. A rajzpályázat részletei: KLIKK IDE!