PROLÓG

2017. június 27., kedd, 16:15
Szombathely, egyéni időfutam (1 km)

Szhely-Foter

A prológ védnöke: Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere
Szombathely köszöntője: KLIKK IDE!
A prológ amatőr versenyének védnöke: Koczka Tibor alpolgármester
A szakasz interaktív térképen: FunIQ

Szombathely logo_fekvo_evszammal_zold_2017A Tour történetében számottevő szereplő Szombathely, hisz már az első, 1925-ös viadalon is befutó helyszíne volt! 1963-ban Szombathelyről indult, ott is ért véget a Magyar Kör, kilenc évtized alatt összesen 22-szer volt rajt vagy befutó színhelye! 2015-ben és 2016-ban is a szombathelyi Fő té-ren zajlott a prológ, tavaly Szalontay Sándor révén magyar bringás húzta fel itt a sárga trikót.

A 2015-ös és a 2016-os Magyar Körverseny után az idei Tour de Hongrie „Nagy rajtjának” is Magyarország egyik legidősebb városa, Vas megye székhelye ad otthont. Szombathely dicső múlttal rendelkezik a hazai kerékpársport történelmében, hisz itt alakult meg 1894 májusában a Magyar Kerékpáros Szövetség, és itt adták át az ország első pályakerékpáros pályáját, még ugyanebben az esztendőben.

Természetesen a Tour de Hongrie történetében is számottevő szereplő a város, hisz például 1963-ban Szombathelyről indult és ott is ért véget az az évi magyar kerékpáros körverseny. A 19. alkalommal megrendezett viadal alig néhány nappal azután vette kezdetét, hogy Valentyina Tyereskova első női űrhajósként szétnézhetett a Világűrben. Előzetesen azt várták a szakértők, hogy a viadal majd a Német Demokratikus Köztársaság versenyzőiről szól, akik a „Béketáborból” ezúttal is hazánkba látogattak.

Ennek megfelelően az NDK sportolói uralták a verseny első részét, a Szombathely–Mosonmagyaróvár, a Mosonmagyaróvár–Budapest és a Budapest–Kaposvár etapot is toronymagasan nyerték, Kellermann, illetőleg Krause révén. Később a balatonlellei 50 kilométeres csapat időfutam során azonban az Újpesti Dózsa kettes számú sora (Török Győző, Stámusz Ferenc, Mészáros András) meglepte őket, megnyerve a kronót. Később az Inota és Szombathely közötti záró szakaszt is egy német kerékpáros nyerte, Lothar Höhne személyében, ám összetettben végül hazai sikernek tapsolhatott a nagyérdemű, mivel húsz másodperc fórral Mészáros András diadalmaskodott.

Mahó, Mészáros, Stámusz

Mészáros András (középen) egy évvel később, a tokiói olimpián Mahó László és Stámusz Ferenc társaságában. Érdekesség, hogy mindhárman nyertek Tour de Hongrie-t, Mészáros András 1963-ban, Mahó László 1964-ben, Stámusz Ferenc pedig 1965-ben (Fotó: MTI)

2015 augusztusának azon forró kedd délutánján pontban 17 órakor Szombathelyen, az Iseum előtt felállított rajtpódiumról indult útjára a Tour de Hongrie első résztvevője, az izraeli For Galilee Cycles, versenyzője, végül a német Porzner szerezte meg az első helyet, a magyar versenyzők közül két esélyesünk, két olimpikon kerékpárosunk jól szerepelt ezen a napon, az 1-es rajtszámot viselő Kusztor Péter a nyolcadik, Lovassy Krisztián pedig a tizenharmadik helyen végzett.

Egy évvel később ismét Szombathelyről indult a Tour, méghozzá ragyogó magyar győzelemmel: az ország leggyorsabb kerékpárosa, Szalontay Sándor esélyeshez méltóan megszerezte a srága trikót, amely több mint egy évtizedes várakozás után került ismét a magyar vállakra…

Szombathely és a szervezésben résztvevő Vas Megyei Kerékpáros Szövetség mindkét alkalommal kitűnően vizsgázott. A „nagyok” versenyét megelőzően az amatőrök is kipróbálhatták a Tour de Hongrie prológjának pályáját, ami rengeteg érdeklődőt vonzott, mint ahogy a prológ során is tömött sorok szurkoltak a kordonok mellett.

Szombathely város honlapja: KLIKK IDE!

2017. június 27-én, az idei Tour de Hongrie rajtjánál ismét látványos prológ, egy kilométeres egyéni időfutam várja a nagyérdeműt Szombathely főterén, természetesen a lezárt pályán a hobbi kerékpárosok is próbára tehetik felkészültségüket az amatőrök számára kiírt futamban.

A Szombathelyen várható lezárások, forgalmi korlátozások: KLIKK IDE!


A szakasz interaktív térképen: FunIQ