Százhúsz pár borotvált férfiláb

Miért borotválják a kerékpárosok a lábukat? Örökzöld téma, amely azért elsősorban a sportágban nem járatosak táborát foglalkoztatja. Könnyebb sebkezelés? Hatékonyabb masszázs? Jobb aerodinamika? Hagyomány? A borotvált férfilábak látványát több szempontból is meg lehet magyarázni, bár teljes bizonyossággal alátámasztani az évek alatt még egyszer sem sikerült…

A kérdésre válaszként elhangzó legésszerűbb indok a sebek jobb kezelése. A kerékpársport sajnálatos velejárói a bukások, amelyek kapcsán a bringás számos sebet és horzsolást gyűjthet össze. A borotvált lábon könnyebb a seb kezelése, arról nem is beszélve, hogy egy jól kezelt sérülés esetén rövidebb a gyógyulás időtartama is. Ráadásul a különböző kötszerek és sebtapaszok is könnyebben megtapadnak (aztán könnyebben eltávolíthatóak…) a tiszta bőrfelületen.

www.facebook.com/VanikZoltanFotoItt mindenki borotválja a lábát

A mondhatni csupasz láb elméletileg a masszás hatékonyságát is segíti. A jelentősebb viadalokon résztvevő kerékpárosokat általában az adott versenynap előtt és után is lemasszírozzák. Erős lábszőrzet esetén ez nem biztos, hogy minden esetben kellemes (különösen a masszőr számára), arról nem is beszélve, hogy a szőrszálakon megtapadó masszásgélek így nem jutnak a megfelelő helyre.

Az újabban elhangzó indokok között találjuk a manapság oly népszerű aerodinamikai tényezőket. Az ultrakönnyű vázak, a magasfelnis karbonkerekek és a különböző aerosisakok világában fontos tényezők lehetnek azok a bizonyos szőrszálak is. 1987-ben készítettek egy tanulmányt, amely egyértelműen bebizonyította, hogy egy negyven kilométeres időfutamon a borotvált láb öt másodperc előnyt jelent. (Azta!)

Így borotválja a lábát egy férfi kerékpárverseny  előtt – csak erős idegzetűeknek!

Talán a fent említett három indok a legkézenfekvőbb, ezen felül persze olyan magyarázatokat is találni, minthogy a borotvált lábakon jobban látszik a szálkás izomzat; a nők vonzóbbnak tartják a borotvált lábú férfiakat; ha egyszer leborotváltad, akkor már muszáj borotválnod, különben Csubakka kinézetűvé válsz – és még hosszasan sorolhatnánk. A legtényszerűbb ok ellenben bizonyára a hagyomány. Amennyiben egyszer leborotváltad a lábad, abban az esetben elkötelezted magad a kerékpársport mellett.

Persze erre is találhatunk kivételeket, de a profik között, akár hisszük, akár nem, mostanság már megszólják azokat, akik borotválatlan alsó végtagokkal jelennek meg a startvonalnál. Fogadjuk el, hogy ebben a sportágban ez egy megszokott dolog…

www.facebook.com/VanikZoltanFotoAzt mondják, a tévében is jobban mutat…