Székesfehérvár köszöntője

Székesfehérvár sok szeretettel köszönti a magyar kerékpáros körverseny minden résztvevőjét, a sportolókat és mindazokat, akik ezt a nagyszerű karavánt kísérik. Az országon áthaladó verseny olyan városba érkezik, amely a nemzet életének évszázadok óta megkerülhetetlen része, történelmi fővárosunk, a koronázóváros. Talán még a legnagyobb sebességgel áthajtó versenyzőket is megérinti a hely szelleme, nagy királyaink emléke, a történelmi belváros miliője, ahol a legmodernebb kor nyüzsgése, a fiatalos nyári kavalkád és a patinás épületek, évezredes emlékeket őrző falak elegye hoz létre semmihez nem hasonlítható hangulatot. A fehérvári nyár programsorozata évek óta több ezer helyi lakost és vendéget csalogat a belvárosba, ezer színnel és élménnyel vonzza a látogatókat.

Ha lehetőségük van rá, térjenek vissza augusztusban is hozzánk. A Székesfehérvári Királyi Napok városunk legszebb és legizgalmasabb kulturális fesztiválja, amikor szinte a középkorról szóló történelemkönyvek lapjai elevenednek meg a Belvárosban. Feledhetetlen élményt kínál a Nemzeti Emlékhelyen zajló Koronázási Szertartásjáték, a Musica Sacra komolyzenei koncertjei, a Nemzetközi Néptáncfesztivál vagy az esték interaktív képregényként megrajzolt Fény utcája. A látogatók ne lepődjenek meg, ha a Fő utcán sétálva Árpád-házi királyainkat ábrázoló öt méteres óriásbábok lépkednek mellettük.

Székesfehérvár mindemellett az ország egyik legjelentősebb sportvárosa. Kevés olyan település van, ahol a legnépszerűbb profi sportágakban, labdarúgásban, kosárlabdában, jégkorongban, kézilabdában egyaránt bajnoki címért, nemzetközi szereplésért küzdő, hazai és külföldi porondon is rendszeresen nagy meccseket játszó csapatnak szurkolhatnak a helyiek. De említhetem a Vörös Zsuzsanna személyében olimpiai bajnokot nevelő öttusánkat, földkerülő hajósunkat, Fa Nándort vagy az atlétikát, amelynek európai szintű központjában, a Bregyó-közi centrumban évente megfordulnak a világ leghíresebb atlétái is a Gyulai István Memorialon, így idén júliusban is. Sok évtizedes hagyományai vannak a kerékpársportnak is, az egykori Videoton-szakosztály veteránjai a mai napig nyeregbe pattannak, amikor tehetik. Találkozhatunk velük és a fiatalabbakkal a város környéki utakon is, mert ez a szerelem soha nem múlik el. Manapság is van egyesület, melynek színeiben kipróbálhatják magukat a bringások.

Minden szempontból méltó helyszíne tehát Székesfehérvár egy nyári, sokakat vonzó, látványos sporteseménynek. Kívánjuk, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, és a közeli Balaton felé tovább száguldva kellemes élményeket, érzéseket, emlékeket vigyenek magukkal.

Dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Különleges részhajrá a székesfehérvári Zichy ligetben!