Szombathely köszöntője

PuskasTTisztelt vendégeink, kedves sportolók!

Szeretettel üdvözlöm a 2017-es Tour de Hongrie kerékpárverseny minden résztvevőjét, szurkolóját és a verseny iránt érdeklődőket Szombathelyen, a Kárpát-medence egyetlen, 2000 éve folyamatosan lakott városában. Örülök annak, hogy ismét városunkban köszönthetjük e rangos körverseny prológját. Az újkori versenyek sorában harmadik alkalommal ad otthont a vasi megyeszékhely a 11 települést érintő nemzetközi kerékpárverseny időmérőjének. A megmérettetés jelentősége megkérdőjelezhetetlen, hiszen a prológ ideje alatt Szombathely a nemzetközi kerékpársport fővárosának mondhatja magát.

Bízom abban, hogy lesz idejük megismerni gyönyörű városunkat!  Büszkék vagyunk gazdag történelmi múltunkra, híres szülötteinkre, pezsgő kulturális életünkre. 

Városunk bővelkedik látnivalókban. Itt haladt egykor az egyik legjelentősebb európai kereskedelmi útvonal, a Borostyánkő út, s itt telepedtek le a római legió tagjai is. A Romkert elénk tárja az ókori és a középkori csodálatos építészeti maradványokat. A savariai Iseum méretét tekintve Európa harmadik legnagyobb Isis szentélye volt.  316-ban Savariában, a mai Szombathelyen született Szent Márton, Európa talán legnépszerűbb szentje. Itt található Magyarország harmadik legnagyobb temploma, amely tavaly nyerte vissza régi fényét a Püspöki Palotával és az Egyházmegyei Kollégiummal együtt. A Vasi Skanzen szabadtéri néprajzi múzeumunk visszaadja a régi falu hangulatát, megmutatja miként éltek az emberek Vas megye falvaiban az elmúlt kétszázötven évben. A Történelmi Témapark közel egy hektáron várja látogatóit az antik idők bemutató-parkjaként.

Szombathely logo_fekvo_evszammal_zold_2017A város „Zöld szíve”, a Csónakázótó és környéke csodálatos természeti környezettel várja a kikapcsolódni és feltöltődni vágyókat.

Kérem, hogy ismerkedjenek meg a 2000 éves Szombathely történelmi emlékeivel, sétáljanak a Fő téren, belvárosunkban!

Minden versenyzőnek, a csapatok tagjainak balesetmentes, eredményes, sportszerű versenyt, a szurkolóknak jó szórakozást, kellemes élményeket kívánok!

Dr. Puskás Tivadar
Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere