14. Tour de Hongrie: Francia uralom (1949)

A háború utáni első Tour de Hongrie fődíja egy Csepel motorkerékpár volt, s minden szakaszgyőztes egy-egy országúti kerékpárt nyert. A díjak közül egy sem maradt itthon, valamennyi szakaszt külföldi nyerte, s az összetett verseny eredményhirdetésénél is a vendégek állhattak a dobogóra...  

Andre Labeylie Tour de Hongrie 1949

A szakaszgyőztesek – Budapest-Debrecen (229 km): Varnayo (francia), Debrecen-Miskolc (231 km): Sandru (román), Miskolc-Budapest (184 km): Bourgeteau (francia), Budapest-Keszthely (192 km): Labeylie (francia), Keszthely-Budapest (200 km): Varnayo (francia).

A versenyt a Magyar Kerékpáros Szövetség szervezte, Albánia, Ausztria, Bulgária, Csehszlovákia, Franciaország, Lengyelország és Románia csapata kapott meghívást (Albánia és Csehszlovákia nem indult el). A magyar válogatott tagjai és francia edzőjük, Jean Maréchal szentendrei edzőtáborban készültek a versenyre – írja a Wikipedia.

Az első szakaszon Ceglédig együtt haladt a mezőny. Itt egy sorompónál egy hétfős csoport előnyt szerzett, és az élboly tíz versenyzővel érkezett Debrecenbe, ahol a francia Varnayo egy kilométerrel a cél előtt az élre állt, és sprintbefutóban szerezte meg a szakaszgyőzelmet. Az eredményhirdetéskor érdekes közjáték alakult ki, miután a francia Burgetetau-t hirdették ki győztesnek, de kiderült, hogy ő a 13-as rajtszámát elcserélte Varnayóval, csak ezt a rendezőknek nem jelezték… Amiután az eset kiderült, a versenybírók korrigálták az eredményt, de a hazai sajtóban a legtöbb helyen Burgetetau neve jelent meg győztesként.


A győztes a Millenárison (Fotó: Fortepan/Kovács Márton Ernő)


A következő napon együtt értek a versenyzők Rakamazig, de attól kezdve egyre többen szakadtak le az útviszonyok okozta műszaki gondok miatt. Sárospatak után már csak huszonhat versenyző alkotta az élbolyt, amelytől a román Sandru megszökött, s végül ő ért elsőként a miskolci célba.

A harmadik szakaszon az első komolyabb szökés Gyöngyösnél történt. A lengyel Salyga, az osztrák Kellner és a magyar Kiss Károly négy perces előnyre tett szert. Aszód és Gödöllő között felzárkóztak rájuk a magyar és francia versenyzőkből álló üldözők. Gödöllőnél Kovács Károly és Labeylie összeütközött, és a francia kerékpárjának sérült kerekét egyik csapattársáéval pótolták. Gödöllő után Bourgeteau kezdett szökésbe, és négy perces előnyét a budapesti célig megőrizte.

A szakasz után az összetett versenyben Lauscha vezetett hét perccel Bourgeteau és Labeylie előtt. Az utolsó előtti napon – nem sokkal a rajt után – Érdnél megszökött a mezőnytől Labeylie és a magyar Ötvös János. Előnyük Martonvásárnál két kilométer, Székesfehérvárnál tíz perc, Lepsénynél tizenkét perc volt, amiközben a mezőnyből több alkalommal is sikertelenül próbálták befogni a vezető párost. Fonyódnál eső, majd szélvihar érte a mezőnyt. Balatonberénynél Ötvös János nem bírta tovább az addigi tempót, pedig Labeylie kétszer is visszamaradt, hogy felzárkózhasson hozzá, s így végül a francia nyerte a szakaszt. Az összetett versenyben Labeylie vezetett négy perccel két román versenyző, valamint a magyar Sere Gyula, Gere László és Ötvös János előtt.


A befejező szakasznak harmincnyolc versenyző vágott neki. Balatonfürednél Nyakas és Salyga tett szert másfél kilométeres előnyre, de Várpalotánál befogta őket a mezőny. Martonvásárnál Varnayo kezdeményezett szökést, amihez Sere Gyula csatlakozott. Budapest határáig együtt hajtottak, de itt a magyar kerekes defekt miatt leszakadt, s végül Varnayo hat perces előnnyel egyedül futott be a célba. Az összetettben több mint tíz perces előnnyel Andre Labeylie nyert, ő lett a Tour de Hongrie első francia győztese.

14. Tour de Hongrie (1949. június 29–július 3., 1036 km)

Az összetett végeredmény:
1. Andre Labeylie (Franciaország) 31:23:33
2. Lauscha (Ausztria) 31:33:34
3. Bourgeteau (Franciaország) 31:38:35
4. Sere Gyula (Magyarország) 31:46:03

A csapatversenyben:
1. Franciaország
2. Ausztria
3. Románia
4. Magyarország I.
5. Magyarország II.
6. Magyarország III.
7. Románia