18. Tour de Hongrie: A sorompó sem segített (1962)

Hat esztendőt kellett várni a folytatásra, ami fantasztikus versenyt hozott. A kilenc szakasz, a csaknem 1400 kilométeres táv valóban körbejárta az egész országot, ez volt minden idők leghosszabb Magyar körversenye. Végre újra eljöttek a külföldiek, németek, osztrákok, mint a „régi szép időkben”, s bizony el is vitték a fődíjat.  

Tour de Hongrie 1962

A Népsport szerint még a sorompó sem segített...

„A kerékpárversenyek útvonalát néhányszor a vasút is keresztezi, sorompóval ellátott vagy anélküli átjárókkal. A sorompó nélküliek minden bizonnyal kellemesebbek. Amikor a két részre szakadt mezőny eleje mintegy két perces előnnyel Pápához ért, előtte csaknem lecsukták a sorompót. Ezt azzal, hogy a rendőrmotoros és az egyik ellenőrző motoros beállt a sorompó alá, sikerült megakadályozni. Mivel csak tolatni szándékoztak a vonalon, a kísérő motoros odaszólt a sorompóőrnek, hátrafelé mutatva a nyomában lévő mezőnyre:

– Csak két-három percig várjon. És a sorompóőr várt. Igaz, hogy nem két percet, hanem négyet. Bár jobb lett volna, ha csak kettőt vár. Akkor ugyanis Christian és Ruiner nemigen ért volna fel az élhez. Persze, lehet aztán a sorompót rácsukni a kerékpárra is. Ez történt ugyanis Aranyival, közvetlenül a szombathelyi cél előtt. Éppen a nyakába eresztették a sorompót. Nagyobb baj azért nem történt, csak éppen lemaradt az élből.”
 

Tour de Hongrie 1962 Adolf Christian

Az összetett győztes Christian

A szakaszgyőztesek. Budapest-Győr (150 km): Balaskó György (Tipográfia), Győr-Szombathely (164 km): Ruiner (osztrák), Szombathely-Veszprém (186 km): Megyerdi Antal (Tipográfia), Siófok-Pécs (165 km): Cristescu (román), Pécs-Szekszárd, egyéni időfutam (56 km): Eberl (osztrák), Szekszárd-Szeged (136 km): Mészáros András (Dózsa), Szeged-Debrecen (220 km): Christian (osztrák), Debrecen-Miskolc (136 km): Megyerdi Antal, Miskolc-Budapest (180 km): Megyerdi Antal.  

Tour de Hongrie 1962

18. Tour de Hongrie (1962. június 30-július 8., 1393 km)

Az összetett végeredmény:
1. Adolf Christian (Ausztria) 35:22:06
2. Juszkó János (Vasas) 35:26:08
3. Horváth Ferenc (BVSC) 35:26:49
A csapatversenyben:
1. Dózsa I.