21. Tour de Hongrie: Búcsú a hatvanas évektől (1965)

Kilencszáz kilométeres száguldással vett hosszú időre búcsút a mezőny nemcsak a hatvanas évektől, a Magyar körversenytől is. A korszak utolsó Tour de Hongrie győztese a csepeli Mahó László lett, 58 másodperces előnnyel.

Tour de Hongrie 1965 Mahó László
A korszak nagy kerékpárosai között balról a negyedik a Tour-győztes Mahó László

„Csak egyszer viselte a sárga trikót. Egyszer, az utolsó napon, de az az övé is maradt. A fiatal csepeli kerékpáros kitűnő formában versenyzett. Nem szerzett szakaszgyőzelmet, még csak dobogón sem állt egyik nap után sem. Csak a végén. Ám mindig ott volt az élen. Ha kellett kezdeményezett, ha kellett, szerelt. Megérdemelten nyerte a versenyt” – írta róla akkoriban a szaksajtó.

A nagy árvíz miatt több helyen is módosítani kellett a viadal útvonalát, amely végül így alakult – Budapest-Kecskemét (134 km): Knispel (NDK), Kecskemét-Békéscsaba (126 km): Eszlári Miklós (Vasas), Békéscsaba-Debrecen (139 km): Keserű Ferenc (Pécsi Spartacus), Debrecen-Eger (162 km): Oláh Mihály (Tipográfia), Eger-Salgótarján (179 km): Patzig (NDK), Salgótarján-Budapest (168 km): Megyerdi Antal (Tipográfia).

Tour de Hongrie 1965 Mahó László

S hogy micsoda hőség volt azon a nyáron? „Az országút menti dinnyeföldön a kapa fölé hajló idősebb férfi felegyenesedett, rátámaszkodott a nyelére, kalapját a tarkójára tolva nézett a kormány fölé görnyedő, ziháló tüdejű versenyzők után. Sokáig kísérte a tekintete a tovatűnő kerekeseket, amíg csak kis ponttá nem zsugorodtak a láthatár szélén. Aztán megpökte tenyerét és újból két marokra fogta a kapanyelet. Mint ahogy mozdulatai elárulták, valami ilyesfélére gondolt: akkor már inkább a kapálás...”

21. Tour de Hongrie (1965. július 6–10., 908 km)

Az összetett végeredmény:
1. Mahó László (Csepel SC) 23:01:54
2. Balaskó György (Tipográfia) 23:02:52
3. Juszkó János (BVSC) 23:03:19