26. Tour de Hongrie: Újra magyar győzelem! (1997)

Mahó László 1965-ös sikere után 32 esztendővel megtört a jég: újra magyar győztest ünnepelhettünk a Tour de Hongrie budapesti befutója után. Bebtó Zoltán, aki ezen a viadalon „kölcsönversenyzőként” tekert az FTC zöld-fehér mezében, már az első szakaszon lecserélte azt a sárga trikóra: a győri sprintben az ukrán Zajacot és Rohtmer Balázst megelőzve diadalmaskodott, s egészen hihetetlen, de öt nappal később ugyanez maradt az összetett verseny dobogósainak sorrendje, az apró különbséget olyan hősiesen védték a zöld–fehérek...

Tour de Hongrie 1997
A budapesti befutónál Roszik Gábor (balról) győzött Havarik Tamás és Sipőcz Dávid előtt

Érdemes kiemelni Rohtmer Balázst is, a kaposvári fiatal akkor a Siófok-Cora tagjaként lett harmadik az összetettben, majdnem megszerezve a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikós, pedig a fiatal kerekest a mezőnyben jóformán senki sem ismerte. Később ő is a profik táborát erősítette Olaszországban, az Amore e Vita csapatában.

A szakaszgyőztesek – prológ, Budapest, Oktogon, csapatidőfutam (3 km): Trek (ukrán), Budapest–Győr (152 km): Bebtó Zoltán (Stollwerck–FTC), Győr–Siófok (174 km): Jovancsevics (jugoszláv Csukaricski), Siófok–Kiskunhalas (166 km): Ágoston Péter (Schwinn–Csepel), Kiskunhalas–Gyöngyös (234 km): Jovancsevics, Gyöngyös–Budapest (125 km): Roszik Gábor (Siófok–Cora).

Tour de Hongrie 1997
Az összetett legjobbjai: az ukrán Zajac (baltól), Bebtó Zoltán és Rohtmer Balázs

26. Tour de Hongrie (1997. július 22–27., 854 km)

Az összetett végeredmény:
1. Bebtó Zoltán (Stollwerck–FTC) 21:28:55
2. Zajac (ukrán, Schwinn–Csepel) 21:29:05
3. Rohtmer Balázs (Siófok–Cora) 21:29:07
A csapatversenyben:
1. Stollwerck–FTC
A pontversenyben:
1. Van Hattem (holland, Postás-Matáv)
A hegyiversenyben:
1. Ljujics (jugoszláv, Csukaricski)