2016-ban is Szombathelyről rajtol a Tour de Hongrie

Hosszú évek kihagyását követően 2015. augusztus 4-én, Szombathelyen indult útjára a kilencvenedik születésnapján visszatérő Tour de Hongrie. A 2016-os Magyar Körverseny „Nagy rajtjának” újfent Magyarország egyik legidősebb városa, Vas megye székhelye ad otthont.

A város dicső múlttal rendelkezik a hazai kerékpársport történelmében, hisz itt alakult meg 1894 májusában a Magyar Kerékpáros Szövetség, és itt adták át az ország első pályakerékpáros pályáját, még ugyanebben az esztendőben.

Természetesen a Tour de Hongrie történetében is számottevő szereplő a város, hisz például 1963-ban Szombathelyről indult és ott is ért véget az az évi magyar kerékpáros körverseny. A 19. alkalommal megrendezett viadal alig néhány nappal azután vette kezdetét, hogy Valentyina Tyereskova első női űrhajósként szétnézhetett a Világűrben.

Előzetesen azt várták a szakértők, hogy a viadal majd a Német Demokratikus Köztársaság versenyzőiről szól, akik a „Béketáborból” ezúttal is hazánkba látogattak.

Ennek megfelelően az NDK sportolói uralták a verseny első részét, a Szombathely–Mosonmagyaróvár, a Mosonmagyaróvár–Budapest és a Budapest–Kaposvár etapot is toronymagasan nyerték, Kellermann, illetőleg Krause révén. Később a balatonlellei 50 kilométeres csapat időfutam során azonban az Újpesti Dózsa kettes számú sora (Török Győző, Stámusz Ferenc, Mészáros András) meglepte őket, megnyerve a kronót. Később az Inota és Szombathely közötti záró szakaszt is egy német kerékpáros nyerte, Lothar Höhne személyében, ám összetettben végül hazai sikernek tapsolhatott a nagyérdemű, mivel húsz másodperc fórral Mészáros András diadalmaskodott.

[caption id="attachment_1763" align="aligncenter" width="976"]Mahó, Mészáros, Stámusz Mészáros András (középen) egy évvel később, a tokiói olimpián Mahó László és Stámusz Ferenc társaságában. Érdekesség, hogy mindhárman nyertek Tour de Hongrie-t, Mészáros András 1963-ban, Mahó László 1964-ben, Stámusz Ferenc pedig 1965-ben (Fotó: MTI)[/caption]

2015 augusztusának azon forró kedd délutánján pontban 17 órakor Szombathelyen, az Iseum előtt felállított rajtpódiumról indult útjára a Tour de Hongrie első résztvevője, az izraeli For Galilee Cycles, versenyzője, Itzik Shpitz, aki időeredményével nem tudta önmagának emlékezetessé tenni ezt a napot. A szombathelyi pálya ragyogó körülményeket biztosított az időfutamversenyhez, az 1200 méteres táv végig kordonokkal volt védve, s csupán két élesebb kanyarral nehezítette meg a résztvevők dolgát. Érezhető volt, hogy 1:12 percnél is jobb eredményt kell elérnie annak, aki a szakaszgyőzelemről álmodozik – ráadásul egy igen kemény versenyszámban.A német Team Stölting csapata számára nem indult jól ez a nap, hiszen az első versenyzője, a bolgár Georgiev nem ért oda a rajthoz, így nem indulhatott el. A németeket aztán előbb Ole Quast, majd Manuel Porzner is felvidította, mindketten remekül tekertek, így a stöltingiek két versenyzője is felállhatott a dobogóra, Quast a harmadik, Porzner az első helyre. A második legjobb időt a norvég Sandal tekerte.

A magyar versenyzők közül két esélyesünk, két olimpikon kerékpárosunk jól szerepelt ezen a napon, az 1-es rajtszámot viselő Kusztor Péter a nyolcadik, Lovassy Krisztián pedig a tizenharmadik helyen végzett.

2016szombathely1


Szombathely és a szervezésben résztvevő Vas Megyei Kerékpáros Szövetség kitűnően vizsgázott. A „nagyok” versenyét megelőzően az amatőrök is kipróbálhatták a Tour de Hongrie prológjának pályáját, ami rengeteg érdeklődőt vonzott, mint ahogy a prológ során is tömött sorok szurkoltak a kordonok mellett. A Tour de Hongrie egy fantasztikus élményt adva indult tovább Szombathelyről Keszthely irányába.

2016. június 28-án, az idei Tour de Hongrie rajtjánál ismételten egy látványos prológ, másfél kilométeres egyéni időfutam várja a nagyérdeműt Szombathely főterén, természetesen a lezárt pályán a hobbi kerékpárosok is próbára tehetik majd felkészültségüket az amatőrök számára kiírt Szent Márton futamban. Már most érdemes bevésni a naptárakba a dátumot!