38. Tour de Hongrie: az első tengerentúli győzelem (2017)

A verseny történetének rekordjait, az utolsó pillanatig kiélezett küzdelmet hozta, s valódi vihart is "kavart" a 2017-es Tour de Hongrie, amelynek végén először avattak tengerentúli győztest a kolumbiai Daniel Jaramillo személyében. A 38. kiírás hőse volt a mindössze 18 esztendős Peák Barnabás, aki rutinos rókákat megszégyenítő tudatossággal, mindössze két másodperc hátránnyal második lett az összetett versenyben.

Nyugodtan mondhatjuk, még sosem előzte meg olyan óriási várakozás a Tour de Hongrie versenyét, mint 2017-ben. A szervezők rögtön a 2016-os Magyar Körverseny után pályázatot írtak a rajt- és célhelyszínekre, s a városok reakciója minden előzetes várakozást felülmúlt: csaknem háromszoros túljelentkezés után kellett az ideális helyszíneket kiválasztani. Ugyanez volt a helyzet a jelentkező csapatokkal kapcsolatban is: kétszer annyi nevezést kellett elutasítani, mint amennyit elfogadhattak a szervezők. A magyar kormány is mellszélességgel a Tour de Hongrie mellé állt: kormányhatározatban tűzte ki a célt: öt éven belül a régió meghatározó profi versenyei közé emelni a turisztikai szempontból is kiemelt fontosságú viadalt.

 

Tartottunk tőle, hogy a rendkívül erős mezőny "bedarálja" majd a hazai bringásokat, a remek magyar szereplésre nem számítottunk. A szombathelyi prológon a 2016-os győztes pályamenőt, a leggyorsabb magyar kerékpárost, Szalontay Sándort egy igazi nagyágyú előzte meg, az ausztrál világbajnok Scott Sunderland személyében. A dobogó harmadik fokára egy debreceni fiatal, Peák Barnabás állhatott fel, aki ettől kezdve meghatározó szerepet játszott a versenyen.

Az első szakaszt elképesztő vihar miatt kellett félbeszakítani, de a szervezők időben meghozott döntése után a mezőnyből senki sem szenvedett sérülést. A következő napokon viszont jó néhány, kisebb és nagyobb bukás borzolta a kedélyeket, több kerékpárost is kórházba kellett szállítani, szerencsére a "szokásos" kerékpáros sérüléseken túl mással nem kellett szembenézni. A siófoki és a ceglédi sprintbefutót követően a miskolci szakaszon, a Bükk emelkedőjén (és lejtőjén) sem dőlt el végleg a sárga trikó sorsa, hiszen a zárószakaszon még hat-hét kerékpáros is pályázhatott a végső győzelemre. A Hősök terén aztán az ausztrál Sunderland sprintgyőzelmével rendhagyó keretbe foglalta a Tourt, de a kolubiai Jaramillo ünnepelhetett igazán: a viadal történetében először nyert tengerentúli kerékpáros az összetettben.

Peák Barnabás két mezt, a legjobb 23 évnél fiatalabbnak járó fehéret és a legjobb magyart illető celeste-zöldet is megszerezte, mindössze két másodperc hátránnyal Jaramillo mögött. A 18 esztendős fiataltől senki sem számított ilyen kiemelkedő szereplésre egy ilyen nehéz körversenyen. A 2017-es Tour de Hongrie az érdeklődést tekintve is csúcsokat döntött: a hatnapos sporteseményt élő televíziós és internetes közvetítés kísérte, a képernyők előtt és a pálya mellett százezrek szurkolták végig a magyar nemzeti körversenyt. A kormányhatározatban megfogalmazott cél öt lépcsőfokából az elsőt sikerült meglépni...

A szakaszgyőztesek – Szombathely (prológ, 1 km): Scott Sunderland (ausztrál). 1. szakasz, Keszthely–Zalaegerszeg (145 km): A szakaszt a versenybíróság törölte a programból.  2. szakasz, Velence–Siófok (138 km): Ziga Jerman (szlovén). 3. szakasz, Paks–Cegléd (178 km): Matti Manninen (finn). 4. szakasz, Karcag–Miskolc (177 km): Daniel Jaramillo (kolumbiai). 5. szakasz, Jászberény–Budapest (112 km): Scott Sunderland (ausztrál).


38. Tour de Hongrie (2017. június 27–július 2., 751 km)

Az összetett végeredmény:
1. Daniel Jaramillo (kolumbiai, United Healthcare) 13:53:43
2. Peák Barnabás (magyar, Kontent-DKSI) 2 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, Rog-Ljubljana) 7 mp h.

Gyorsasági pontverseny a EUROPCAR Nagydíjért:
1. (zöld mezben) Scott Sunderland (ausztrál, IsoWhey Swiss Wellness) 

Hegyi pontverseny a SLÁGER FM Nagydíjért:
1. (piros mezben) Amanuel Ghebreigzabhier (eritreai, Dimension Data for Qhubeka)

A legjobb U23-as versenyző a BRINGAAKADÉMIA Nagydíjért:
1. (fehér mezben) Peák Barnabás (Kontent-DKSI)

A legjobb magyar versenyző a BIANCHI Nagydíjért: 
1. (celeste mezben) Peák Barnabás (Kontent-DKSI)