40. Tour de Hongrie: lett diadal, remeklő magyar fiatalok (2019)

A huszonnégy esztendős lett bajnok, Krists Neilands lenyűgöző teljesítménnyel, két szakaszgyőzelemmel szerezte meg az első helyezést az összetett versenyben, de igazán büszkék lehettünk a mieink teljesítményére is: az összetettben két magyar fiatal is dobogóra állhatott, Dina Márton második, Valter Attila pedig harmadik lett, Lovassy Krisztián révén pedig újra volt szakaszgyőztesünk!


(Fotók: Tdh.hu/Vanik Zoltán, Pertorini Márió, Halmágyi Zsolt, Tuba Zoltán)

A lettek kétszeres országúti bajnoka, a legutóbbi két Giro d’Italia résztvevője, Krists Neilands nyerte meg a 40. Tour de Hongrie küzdelmeit. Már a siófoki prológon is remek időeredménnyel hívta fel magára a figyelmet, szinte végig vezetett, ám az utolsók között induló cseh időfutam-specialista, a cseh Jan Bárta végül néhány tizedmásodperccel meg tudta előzni. Neilands az első szakaszon, az esztergomi sprintbefutón is jól helyezkedett, a tizenkettedik helyen ért célba, ezzel megtartotta második helyét az összetett versenyben.

Következett a miskolci befutó, ahol fantasztikusan teljesített: a bükkszentkereszti hegyi hajrát megnyerve lépett el a mezőnytől, s a hezitáló üldözőkkel szemben a hosszú lejtmenetben még növelni is tudta előnyét, végül több mint egy perccel a többiek előtt ért célba, alaposan feladva ezzel a leckét a többieknek.

Két félszakasz következett, az elsőn Lovassy Krisztián egy szökés végén nyert, a második sprintbefutót hozott, Neilands csak arra figyelt, hogy jól helyezkedjen, mindkét alkalommal az élbollyal együtt ért célba, nem csökkent az előnye. A királyetapon, a Kékes emelkedőjén a lett bringás megmutatta, nem véletlenül viseli a sárga trikót: a teljes mezőnyt faképnél hagyta, csupán két magyar fiatal – Dina Márton és Valter Attila – volt képes tartani vele a lépést. Végül az Israel Cycling Academy versenyzője megnyerte a királyetapot is. A záró szakasz előtt már biztos volt, hogy övé a legjobb hegyi menőnek járó piros trikó, megőrizhette volna a zöldet is, de a székesfehérvári hajrában már csak az összetett első helyének megőrzésére figyelt, végül a két magyar fiatal előtt csaknem másfél perces előnnyel szerezte meg a Tour de Hongrie-győzelmet.

Vállról vállra szállt a legjobb magyarnak járó fehér trikó az idei Tour de Hongrie során, végül az összetett verseny második helyezettje, Dina Márton megéremelten vihette haza. Ragyogóan szerepeltek a mieink!

A fehér trikót a verseny siófoki prológja után Dina Márton húzhatta fel először, mindössze fél másodperccel megelőzve a magyar válogatott versenyzőjét, Vas Balázst. A huszonhárom esztendős Dina Márton néhány nappal korábban csatlakozott új csapatához, a Kometa Cycling Teamhez, tulajdonképpen a Balaton partján találkozott először immár a klub versenyzőjeként csapattársaival.

Az első etap során, Velence és Esztergom között a hosszú szökésben résztvevő Lovassy Krisztián három gyorsasági részhajrát is megnyert, ám a nap végére nem maradt elég ereje, hogy a Pilisben az élmezőnnyel tudjon tartani. A második szakasz, Balassagyarmat és Miskolc között elképesztő izgalmakat hozott, a mieink közül Dina Márton, a Pannon Cycling Team két kerekese, Fetter Erik és Filutás Viktor, no és a CCC Development Team magyar légiósa, Valter Attila is remekül szerepelt ezen a napon.

Következett egy hosszú nap, két félszakasszal, és évek óta várt magyar sikerrel: a Kazincbarcika és Tiszafüred közötti etapot hosszú szökés végén az Epronex-BSS Oil Team magyar válogatott versenyzője, Lovassy Krisztián nyerte meg, Karl Ádám (magyar válogatott) a hatodik, Móricz Dániel (Pannon Cycling Team) pedig a tizenkettedik helyen ért célba.

A fehér trikót a 3a. etap után is Dina Márton vehette fel, de aznap délután, a Tiszafüred és Hajdúszoboszló közötti félszakaszon Vas Balázs és Fetter Erik is dobogós lett a hortobágyi gyorsasági részhajránál, s az ezért kapott időjóváírással Fetter Erik megelőzte a Kometa magyar kerékpárosát, így immár pannonos vállakra került a fehér mez.

Sokáig emlékezetes nap következett, a királyetappal: a mezőny Karcagról rajtolva a Kékestetőre mászott fel. A meredek kaptatón a sárga trikós Neilands elvitte a pálmát, de Dina Márton és Valter Attila egészen elképesztő teljesítményt nyújtott, a két magyar versenyző dobogóra állhatott, nemcsak a szakaszon, de végül az összetett versenyben is!

A jubileumi Tour de Hongrie ismét komoly előrelépéseket hozott: hat kontinens harmincegy országának 129 versenyzője állt rajthoz a 40. Magyar Körversenyen, köztük tizenhat hazai versenyző és három határon túlról érkező kerékpárosunk. Minden korábbinál erősebb mezőnyt láthattunk, a prokontinentális csapatok közül ebben az évben már négy is eljött hozzánk, ott volt a siófoki rajtnál a címvédő Manuel Belletti együttese, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec, érkezett egy másik olasz „prokonti” klub, a Neri Sottoli-Selle Italia-KTM, visszatért a 2016-os Tour de Hongrie-győztes észt Mihkel Raim klubja, az Israel Cycling Academy, no és először indult magyarországi versenyen a francia Cofidis csapata.

A Tour de Hongrie történetében negyedik alkalommal követhették a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket, s először volt két szakaszról is élő közvetítés az Eurosport csatornáján! A legnagyobb magyar kerékpárversenyről az M4Sport közvetített élőben, de az interneten, a mediaklikk.hu oldalán is élő képet láthattak a nézők. 2019-ben is a Tour de Hongrie partnere volt a Tour de France főrendezőjeként is ismert A.S.O. nevű szervezet, amelynek segítségével a Magyar Körversenyről készült összefoglalók valamennyi kontinensen, több mint százötven országban voltak láthatóak!

A szakaszgyőztesek – Siófok (prológ, 4 km): Jan Bárta (cseh, Elkov-Author). 1. szakasz, Velence–Esztergom (194 km): Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec). 2. szakasz, Balassagyarmat–Miskolc (201 km): Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy). 3a. szakasz, Kazincbarcika–Tiszafüred (115 km): Lovassy Krisztián (magyar válogatott). 3b. szakasz, Tiszafüred–Hajdúszoboszló (69 km): Alois Kankovsky (cseh, Elkov-Author). 4. szakasz, Karcag–Gyöngyös-Kékestető (138 km): Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy). 5. szakasz, Kecskemét–Székesfehérvár (169 km): Wouter Wippert (holland, EvoPro Racing)

40. Tour de Hongrie (2019. június 11–16., 890 km)

Az összetett végeredmény:
1. (sárga trikóban) Krists Neilands (lett, Izrael Cycling Academy) 21:12:00
2. Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team) 1:22 perc hátrány
3. Valter Attila (magyar, CCC Development Team) 1:26 p h.

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec)

A hegyi pontversenyben: 1. (piros trikóban) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)

A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér trikóban) Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team)

A csapatversenyben: 1. CCC Development Team (lengyel)