42. Tour de Hongrie: Döntés a Kékesen (2021)

 A 42. Tour de Hongrie mezőnyében nyolc WorldTeam, kilenc ProTeam, négy kontinentális klub és a magyar válogatott állt rajthoz, az összetett győzelmet a Kékesre vezető emelkedőn az ausztrál Damien Howson szerezte meg.


(Fotók: Tdh.hu/Vanik Zoltán, Pertorini Márió, Halmágyi Zsolt, Tuba Zoltán)


A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie május 12-én szerdán Siófokról rajtolt, a nemzetközi mezőny a Siófok, Kaposvár, Balatonfüred, Nagykanizsa, Veszprém, Tata, Balassagyarmat, Gyöngyös-Kékestető, Budapest útvonalon öt versenynap alatt, hét megyét (Somogy, Veszprém, Zala, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád és Heves), illetve tizennyolc várost (köztük két megyeszékhelyt, Kaposvárt és Veszprémet, valamint a fővárost, Budapestet), összesen 113 települést érintett. Ebben az évben huszonkét csapat vett részt a versenyen, minden együttes hat kerékpárossal állhatott rajthoz a tizenhat-millió forintos összdíjazású Magyar Körversenyen.

A Bahrain-Victorious sprintere, a német Phil Bauhaus győzelmével ért véget a 42. Tour de Hongrie első szakasza. A kaposvári befutón a tavaly három szakaszgyőzelmet is bezsebelő olasz Jakub Mareczko (Vini Zabu) lett a második, a belga Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) pedig a harmadik. A legjobban sprintelő hazai versenyző, a magyar válogatottból Karl Ádám volt, aki a tizenhetedik helyen ért célba.

A magyar kerékpársport rózsaszín napján a nap szökésében több mint 170 kilométert töltött az élen Pelikán János hat társával együtt, de végül a sprinterek csapatai döntöttek: a belga Jordi Meeus érte el elsőként a nagykanizsai célvonalat, sikerének köszönhetően az összetett versenyben is az élre állt. Pelikán János erőfeszítéseit is siker koronázta, felhúzhatta a legjobb hazai kerékpárost illető fehér mezt. 

A befutó előtti percekben tudták meg a nagykanizsai nézők, hogy időközben a Tour de Hongrie címvédője, Valter Attila ismét parádézott a Giro d’Italián, s nagyszerű teljesítményével átvette a legendás rózsaszínű trikót! Az egész nap oly borús ég is kiderült, néhány percre ragyogó napsütés köszöntötte a magyar kerékpársportnak ezt a csodálatos napját! Ráadásul Attila megörvendeztetett minden magyar szurkolót, hiszen friss rózsaszínű trikósként adott nyilatkozatában magyarul üzente: „Hajrá, Tour de Hongrie!”

 

A Veszprém és Tata közötti 142 kilométeres etap végén sprintbefutó döntött: a Bahrain-Victorious német sprintere, Phil Bauhaus megszerezte második szakaszgyőzelmét is az idei Tour de Hongrie versenyén, ezzel visszavette az összetett legjobbjának járó sárga mezt. A Tour de Hongrie királyetapja, a viadal negyedik etapja döntést ígért az összetett győztes személyéről. A Kékestetőre vezető emelkedőn hatalmas csatát vívtak a versenyzők, az ausztrál Damien Howson viszont tavaly „megtanulta” ezt az emelkedőt, a Valter-kanyarban indította támadását, s végül megnyerte a sorsdöntő etapot. A Team BikeExchange menője az összetettben is az élre állt. A szakaszon három magyar bringás is hősiesen teljesített, Peák Barna a hajrában kilométereken át az élen dolgozott Howson sikeréért, Fetter Erik lett a nap legjobbja, tizenegyedik lett a legnehezebb szakaszon, de nem sokkal maradt el tőle, és a fehér mezt is megőrizte Pelikán János.

Az M4Sport minden szakaszról élőben közvetített, de az interneten, a mediaklikk.hu oldalán is élő képet láthattak az érdeklődők A Tour de Hongrie kommunikációs partnere, az A. S. O. segítségével minden eddiginél több televíziós megjelenést tudott biztosítani a magyar viadal számára, világszerte, valamennyi kontinensen látható volt a Magyar Körverseny, csaknem 800 millió ember számára vált elérhetővé. Óriási áttörés, hogy 150 országban élőben közvetítették a verseny szakaszait!

Rengeteg kerékpáros szurkoló lehetett a szemtanúja a helyszínen vagy a televíziós készülékek előtt a 42. Tour de Hongrie záró szakaszának. A gyönyörű budapesti körpályán a TREK-Segafredo sprintere, a belga Edward Theuns volt a leggyorsabb. Az összetett verseny állása már nem változott, az ausztrál Damien Howson vehette át a fődíjat a Hősök terén.

A szakaszgyőztesek – 1. szakasz, Siófok–Kaposvár (173 km): Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious), 2. szakasz, Balatonfüred–Nagykanizsa (183 km): Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe), 3. szakasz, Veszprém–Tata (142 km): Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious), 4. szakasz, Balassagyarmat–Gyöngyös-Kékestető (202 km): Damien Howson (ausztrál, Team BikeExchange), 5. szakasz, Budapest–Budapest (92 km): Edward Theuns (belga, TREK-Segafredo).


42. Tour de Hongrie (2021. május 12–16., 792 km)

Az összetett végeredmény:
1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Damien Howson (ausztrál, Team BikeExchange) 18:07:10
2. Ben Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) 16 mp h.
3. Antonio Tiberi (olasz, TREK-Segafredo) 24 mp h.

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious)
A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért) Maciej Paterski (Voster ATS)
A legjobb magyar versenyző:1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec)