Csapatok

A súlyos baleset után az idén érkezhet a Dimension Data for Qhubeka!

Sokan várták már, hát belevágunk: bemutatjuk a 2017-es Tour de Hongrie versenyén résztvevő csapatokat. A sort egy olyan együttessel nyitjuk, amely már tavaly is hivatalos volt a magyra viadalra, ám egy tragikus baleset miatt kénytelen volt távol maradni…


A kerékpársport rajongóinak aligha kell említeni, melyik megasztár köré épül a Dimension Data: a harminc(!) Tour de France-szakaszgyőzelemmel (no és még tizenöt Giro d’Italia- és három Vuelta a Espana-etapsikerrel), 144 profi diadallal büszkélkedő brit világbajnok, Mark Cavendish az első afrikai World Tour-csapat vezéralakja.


Nem csak a "nagyok" hajtanak az álmaikért


A Team Dimension Data – korábbi nevén MTN-Qhubeka – az afrikai kontinens első profi csapataként történelmet írt: mindhárom nagy körversenyen rajthoz állt. A klub korábban is nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlás-nevelésre, ám 2015 végén úgy döntött, hogy nem folytatja a közös munkát a World Cycling Centre afrikai részlegével (WCAA), hanem saját kezébe veszi a fiatalok sorsát.


Olaszországi központtal létrehozta a Dimension Data for Qhubeka kontinentális sorát, amelyben Kevin Campbell és Andrew Smith sportigazgatók vezetésével tizenegy afrikai és egy Fülöp-szigeteki bringás bontogatja szárnyait, köztük a kiváló összetett menő eritreai Amanuel Gebrezgabihier vagy a dél-afrikaiak talán legnagyobb tehetsége, az U23-as nemzeti bajnok (mind időfutamban, mind a mezőnyversenyben) Stefan De Bod.


dd2


„Mindig is az volt a célunk, hogy legyen egy saját fiókcsapatunk. A terveink, amelyekért küzdünk nem változtak, annyi afrikai versenyzőt szeretnénk magasabb szintre juttatni, amennyit csak lehet” – mondta 2016 elején Douglas Ryder, a Dimension Data családjának feje. A terv megvalósításához olasz, francia és belga versenyek, illetve az afrikai erőpróbák mellett más európai helyszíneken is szívesen gyűjtik a tapasztalatokat, így jelentkeztek már 2016-ban is a Magyar Körversenyre. Már a rajtlista is elkészült, amelyen a 163-as rajtszámmal szereplő Keagan Gridlestone az olaszországi Coppa dela Pace versenyén szenvedett súlyos koponyasérülést. Napokig kómában feküdt, az életéért aggódott az egész kerékpársport. Keagan végül szerencsére felépült, ám a Dimension Data for Qhubeka visszalépett a Tour de Hongrie indulástól. 2017-ben pótolják a kényszerből kihagyott lehetőséget!


Így üzentek a csapattársak a felépülésért harcoló Keagannek


A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie június 27-én Szombathelyen prológgal rajtol, a nemzetközi mezőny hat versenynap alatt, tíz megyét érintve 750 kilométert tesz meg a budapesti befutóig. Ebben az évben 20 csapat kap meghívót, így várhatóan 20–25 ország 120 kerekese áll rajthoz a Magyar Körversenyen.