Csapatok

Az afrikai utánpótlás elitje a Tour de Hongrie-n! Érkezik a Dimension Data for Qhubeka

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie június 28-án Szombathelyen rajtol, a nemzetközi mezőny hat versenynap alatt, tíz megyét érintve 740 kilométert tesz meg a budapesti befutóig. Az idén 20 csapat kap meghívót, így várhatóan 25 ország 120 kerekese áll rajthoz a Magyar Körversenyen. A résztvevő csapatokat bemutató sorozatunkban ezúttal a legnagyobb versenyekről ismert Dimension Data utánpótlássorát ismerhetjük meg.

A Dimension Data – korábbi nevén MTN-Qhubeka – az afrikai kontinens első profi csapataként immáron történelmet írva mindhárom nagy körversenyen rajthoz állt. A sor korábban is nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlás-nevelésre, ám 2015 végén úgy döntött, hogy nem folytatja a közös munkát a World Cycling Centre afrikai részlegével (WCAA), hanem saját kezébe veszi a fiatalok sorsát.

Olaszországi központtal létrehozta a Dimension Data for Qhubeka kontinentális sorát, amelyben Kevin Campbell vezetésével tíz afrikai bringás bontogatja szárnyait, köztük a kiváló összetett menő eritreai Amanuel Gebrezgabihier, a dél-afrikaiak talán legnagyobb tehetsége, az U23-as nemzeti bajnok (mind időfutamban, mind a mezőnyversenyen) Stefan De Bod, a szintén dél-afrikai, tavaly már gyakornokként a profi életbe is belekóstoló Jayde Julius és a brutális fizikumáról híressé vált ruandai Valens Ndayisenga.

ddc3

„Mindig is az volt a célunk, hogy legyen egy saját fiókcsapatunk. A terveink, amelyekért küzdünk nem változtak, annyi afrikai versenyzőt szeretnénk magasabb szintre juttatni, amennyit csak lehet” – mondta az év elején Douglas Ryder, a Dimension Data családjának feje.

A csapat az idén eleddig olyan versenyeken szerepelt, mint az olasz Settimana Coppi e Bartali, a francia Bretagne Kör vagy a Giro dell’Appennino 1.1-es besorolású egynaposa. Nem mellékesen az Afrika-bajnokság során is aratott, hiszen az U23-as diszciplínában Gebrezgabihier nyerte a mezőnyversenyt, Ndayisenga pedig az időfutamot.

ddc2


Afrika fiatal tehetségei a Tour de Hongrie meghódítására készülnek, érdemes lesz rájuk figyelni a 37. Magyar Kerékpáros Körverseny során is!

Csapatok a Tour de Hongrie mezőnyéből: