Csapatok

Csapatok a 2016-os Tour de Hongrie mezőnyéből: a West Frisia

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie 2016-ban június 28-án Nyugat-Magyarországról rajtol. A nemzetközi mezőny hat versenynap alatt, tíz megyét érintve több mint 700 kilométert tesz meg a budapesti befutóig. Az idén 20 csapat kap meghívót, így várhatóan 25 ország 120 kerekese áll rajthoz a Magyar Körversenyen. A résztvevő csapatokat bemutató sorozatunkat a holland West Frisia sorával kezdjük.

West Frisia visszatérő vendége hazánk kerékpáros eseményeinek, így a 2015-ös Tour de Hongrie során is találkozhattunk már velük. A fiatalabb és idősebb kerekeseknek is versenyzési lehetőséget biztosító csapat 2001 óta rója az országutakat. Tipikus utánpótlás-nevelő bázis, amely a hegyikerékpározástól az országúton át a cyclo-cross-ig lefedi a teljes bringás palettát.

westfrisia1


A nyugat-fríziai klub lényegében egy regionális csapat, ahogyan az a nevéből is kiderül, elsődlegesen egy tartomány szponzorálja őket. A fríz eredetileg egy germán népcsoport, amely napjainkban Hollandia tengerparti területein él. A frízek egyik jellegzetessége, hogy igen magasak, szőkék, erős csontozattal bírnak, amit a csapat szökevény-specialistája, Robert-Jan Mol a tavalyi Tour de Hongrie során is több ízben megmutatott.

A hollandok végig aktívak voltak a kilencvenedik születésnapján visszatérő 2015-ös Magyar Körverseny során, olyannyira, hogy Folkert Oostra végül az összetett előkelő ötödik pozíciójában zárta a viadalt.

A csapat nagy erőkkel vágott neki a 2016-os esztendőnek, számos holland és belga regionális versenyen, valamint 1.2-es kategóriájó nemzetközi viadalon szerepelve. Az év elején azzal került a holland sajtó címoldalaira, hogy két eritreai menekült fiatalt karolt fel, a két srác azóta már versenyzett is a junior csapat színeiben.

westfrisia3


A csapat legnagyobb büszkesége ellenben az a Peter Koning, aki ma már az ausztrál pro-kontinentális Drapac profi csapatában versenyez. Hatalmas öröm volt a West-Frisia számára, amikor az év elején egykori kerekesük szakaszt nyert a Tour de San Luis során, olyan neveket megelőzve, mint a pálya-világbajnok Fernando Gaviria vagy éppen a regnáló országúti világbajnok Peter Sagan.

Robert-Jan Mol és Folkert Oostra kettőse már több kisebb versenyen állt idén dobogón, s a West-Frisia nagy célokkal érkezik 2016-ban Magyarországra is.