UCI Pro Series

2023.05.10 |

logo
blog single

Visszatér Groenewegen – érkezik a Jayco AlUla!

Új névvel, de megszokott csapattal vág neki a 2023-as szezonnak az ausztrál Team Jayco AlUla, mely zsinórban negyedszer vehet részt a Tour de Hongrie-n. Csapatbemutatóink sorát a címvédő, Eddie Dunbar új együttesével kezdjük.

Az ausztrál WorldTeam 2012-ben Orica GreenEDGE néven rögtön a legmagasabb osztályban debütált, impozáns eredménysorukat pedig a végtelenségig lehetne sorolni. A csapat tagjai összesen 50 nemzeti, kontinentális vagy világbajnoki trikót gyűjtöttek össze, miközben diadalmaskodtak már a Vueltán (Simon Yates, 2018), a Milánó–Sanremón (Simon Gerrans, 2012), a Liége-Bastogne-Liége-en (Gerrans, 2014), a Paris-Roubaix-n (Matthew Hayman, 2016), a Lombardián (Esteban Chaves, 2016) vagy a Tirreno-Adriaticón (Simon Yates, 2020) is.

Damien Howson sikere a Kékestetőn (2021, fotó: Vanik Zoltán)

Sikereik alól a Magyar Körverseny sem jelentett kivételt. 2021-ben a verseny összetett győztesét az ekkor már Team BikeExchange néven futó egyesületben kellett keresnünk: Damien Howson – tanulva egy évvel korábbi hibájából – tökéletesen időzítette támadását a Kékestetőn, ezzel pedig bebiztosította elsőségét a végelszámolásnál. Howson azóta csapatot váltott, a verseny címvédője azonban idén is a csapat színeiben teker: az ír Eddie Dunbar az INEOS mezét a Jayco AlUla trikójára cserélte. 2019 és 2021 között az ausztráloknál tekert versenyünk korábbi ezüstérmese, a háromszoros magyar bajnok Peák Barnabás is.

Peák Barnabás a Team BikeExchange színeiben (2021, fotó: Vanik Zoltán)

A keretnek jelenleg is tagja a már említett Vuelta-győztes Simon Yates, illetve a világbajnoki ezüstérmes Michael Matthews is. A számunkra igazán megkerülhetetlen versenyző ugyanakkor a holland sprinterklasszis, Dylan Groenewegen. A csapat a napokban közölte előzetes rajtlistáját a versenyünkre, melyen az ötszörös Tour de France-szakaszgyőztes neve is szerepel. A névsor szinte megegyezik a tavalyival, kialakításának elsődleges célja pedig egyértelmű: a sprintervonat minél sikeresebb felkészülését biztosítani a Tour de France-ra.

2022-ben a Magyar Körverseny talán legizgalmasabb történetét Groenewegen és honfitársa, Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl Team) küzdelme szolgáltatta. A két versenyző a 2020-as Lengyel Körverseny első szakaszának befutójánál, Katowicében akadt össze. Az óriási sebességnél bekövetkező bukásban Jakobsen kis híján életét vesztette, Groenewegen pedig a versenyről történő kizárása mellett fél éves eltiltást is kapott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől.

Groenewegen győzelme Kazincbarcikán (2022, fotó: Halmágyi Zsolt)

A páros első közös versenye a tavalyi Tour de Hongrie volt. Székesfehérváron a Quick-Step híres felvezető vonata hibázott, Hajdúszoboszlón egy bukás szakította meg a mezőnyt, Nyíregyházán pedig Groenewegen helyezkedett rosszul, így a negyedik szakaszig kellett várni az első egymás elleni sprintjükre. Bár Kazincbarcikán Florian Sénéchal tökéletesen vezette fel a hajrát Jakobsennek, Groenewegen végül könnyedén kikerülte, és magabiztosan győzött a befutón. A Tour de France-on később mind Jakobsen, mind Groenewegen szerzett szakaszgyőzelmet, a magyarországi felkészülés így mindkettőjük számára kifizetődőnek bizonyult.

A 44. Tour de Hongrie versenyére 2023. május 10. és 14. között kerül sor, várhatóan 22 csapat részvételével.

(Borítókép: Con Chronis/AusCycling)