UCI Pro Series

2023.05.10 |

logo
blog single

Áttörésre várva – jön a Team DSM!

A WorldTour mezőny legfiatalabb csapata harmadszor tér vissza a Tour de Hongrie-ra: a holland Team DSM első magyarországi sikerére hajt.

A Team DSM jogelődje, a Shimano - Memory Corp 2005-ben egy holland-japán koprodukció eredményeképp jött létre prokontinentális csapatként, első szezonjukat pedig rögtön 9 győzelemmel zárták, leginkább a fiatal Stefan Schumacher remeklésének köszönhetően. A Shimano egészen 2014-ig maradt névadó szponzorként a csapat mellett, ezt követően Team Giant, Team Sunweb, majd Team DSM néven találkozhattunk velük.

A holland együttes 2013-ban lépett WorldTour szintre, legnagyobb sikereiket pedig 2015-ben és 2017-ben érték el: előbb John Degenkolb zárt elsőként két tavaszi Monumentumon, a Milánó-Sanremón és a Paris-Roubaix-n, majd Tom Dumoulin győzött a Giro d’Italián. Soraikat mellettük olyan klasszisok erősítették, mint a 14 Tour de France-szakaszgyőzelemmel rendelkező Marcel Kittel, vagy a francia körversenyen zöld trikót is jegyző világbajnoki ezüstérmes, Michael Matthews.

A Team DSM az utóbbi években a befutott sztárok mellett a fiatalok beépítésében is jeleskedik: az egész WorldTour mezőny legfiatalabb átlagéletkorú keretével (24,6 év) dolgozik együtt Iwan Spekenbrink és Rudi Kemna. Befutott nevekből azért most sincs hiány: a már említett Degenkolb mellett itt teker a kétszeres Tour de France összetett dobogós Romain Bardet, az időfutam-világbajnoki 4. helyezett Patrick Bevin, vagy a Giro d’Italia fiatal szakaszgyőztese, Alberto Dainese.

Apropó Dainese: az olasz sprinter a 2021-es nagykanizsai befutón centikre volt a szakaszgyőzelemtől, végül azonban nem ő, hanem a BORA-hansgrohe versenyzője, Jordi Meeus ünnepelhette első sikerét a Tour de Hongrie-n. A DSM ekkor versenyzett először Magyarországon, Dainese pedig a budapesti befutón egy újabb top 10-es helyezéssel tudta megörvendeztetni csapatát.

Egy évvel később egy meglehetősen rutintalan, fiatal sorral tért hozzánk vissza az együttes: Bart Hordijk és Patrick Eddy számára biztosan maradandó élménnyel szolgált a magyar kiruccanás, ugyanis karrierjük során először tekerhettek ilyen magas szintű versenyen. A csapat csendes Tourt futott: legjobb eredményeiket a német Marius Mayrhofer érte el, aki Székesfehérváron kilencedikként, Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán nyolcadikként érkezett a célba. A 22 éves versenyző junior világbajnoki ezüstérmes (2018, Innsbruck), fényes jövő állhat előtte.

A 44. Tour de Hongrie versenyére 2023. május 10. és 14. között kerül sor, várhatóan 22 csapat részvételével. A korábban bejelentett csapatok:

(borítókép: Team DSM)