logo
blog single

Peák Barnabás új csapata a Tour de Hongrie-n!

A verseny korábbi ezüstérmese az amerikai Human Powered Health színeiben térhet vissza a Magyar Körversenyre.

Peák Barnabás a Team BikeExchange színeiben a 2021-es Tour de Hongrie csapatbemutatóján

Az elmúlt négy évet az Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux, illetve a Team BikeExchange színeiben a WorldTour mezőnyében töltő versenyző 2023-ra a minneapolisi székhelyű ProTeamhez szerződött, ahol elmondása szerint az egynaposokon, illetve a sprintfelvezetésekben kaphat kiemelt szerepet. Barna 2022-ben hasonló pozíciót töltött be a Wanty színeiben, ahol az eritreai Biniam Girmay támogatása volt az egyik fő feladata, ugyanakkor maga is ért el kiváló eredményeket: második lett a Ronde van Drenthén, kilencedik a Tour du Doubs-n, tizenkettedik a La Roue Tourangelle-en, illetve teljesítette élete első háromhetesét, a Budapestről rajtoló Giro d’Italiát is.

A 2017-es Tour de Hongrie összetett dobogósai (balról jobbra): Peák Barnabás, Daniel Jaramillo és Tadej Pogacar

Peák visszatérő vendég a Tour de Hongrie mezőnyében: 2017-ben, 2020-ban és 2021-ben is részt vett hazánk körversenyén. Legnagyobb sikerét rögtön első nekifutásra érte el, amikor másodikként zárt az összetettben Daniel Jaramillo mögött – egy bizonyos Tadej Pogacart megelőzve. Négy évvel később fontos segítőként járult hozzá az ausztrál Damien Howson végső győzelméhez. A 24 éves bringás emellett háromszoros magyar bajnok: kétszer időfutamban, egyszer pedig a mezőnyversenyen nem talált legyőzőre.

A 2007-ben Kelly Benefit Strategies / Medifast néven alakuló, 2018-ban Rally Cyclingként ProTeammé váló Human Powered Health együttesében Barna mellett is hemzsegnek a Tour de Hongrie-ról már ismerős versenyzők. Télen igazolt a csapathoz például a belga Sacha Weemaes, aki 2022-ben még a Sport Vlaanderen – Baloise színeiben nehezítette meg a legnagyobb sprintersztárok dolgát. Weemaes az összes sprintet a legjobb tízben zárta: nyolcadik lett Székesfehérváron, harmadik Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán, majd negyedik Kazincbarcikán.

A csapat másik kiemelt sprintere, a lengyel Stanisław Aniołkowski is járt már közel a szakaszgyőzelemhez hazánkban: a 2019-es 3a szakaszon másodikként ért célba Tiszafüreden Lovassy Krisztián mögött. Honfitársa, Alan Banaszek 2021-ben szökéseivel tűnt ki a mezőnyből, de szintén versenyzett már Magyarországon a norvég Kristian Aasvold is, aki 2019-ben a Team Coop kapitányaként 12. lett az összetettben. A szintén norvég August Jensen ugyanebben az évben az Israel Cycling Academy színeiben fordult meg nálunk: egy negyedik hellyel nyitott a siófoki prológon, majd Tiszafüreden és Hajdúszoboszlón is a legjobb tíz között zárt. Mellettük érdemes még kiemelni az amerikai Chad Haga nevét, aki a keret egyetlen háromhetes szakaszgyőztese: az időfutam-specialista 2019-ben a veronai egyenkéntin győzött a Giro d’Italián!

A női WorldTour csapattal is rendelkező amerikai egyesület 2022-ben járt először hazánkban. A bíztató székesfehérvári nyitányt követően (ahol az amerikai bajnok Joey Rosskopf a szökésben vétette észre magát) sprinterük, Arvid de Kleijn a második szakaszon bukásba keveredett, így fel kellett adnia a viadalt. A kapitányát vesztett keret ezt követően csendes Tourt futott, legjobb eredményüket Kyle Murphy érte el, aki 14. lett a Kékestetőn.

A 44. Tour de Hongrie versenyére 2023. május 10. és 14. között kerül sor, várhatóan 22 csapat részvételével. A korábban bejelentett csapatok: