UCI Pro Series

2023.05.10 |

logo
blog single

Ismerős arcok új színekben – jön a Q36.5 Pro Cycling Team!

Az afrikai kerékpározás fellendítéséért felelős Qhubeka-projekt égisze alatt dolgozó Douglas Ryder 2023-ban újra egy ProTeamet irányíthat. Stábját a kerékpáros legenda, Vincenzo Nibali is erősíti, versenyzői között pedig számos régi ismerőst találunk, így viadalunk 2021-es győztesét, Damien Howsont is!

A hagyományosan európai gyökerű kerékpársport globalizálódásában nélkülözhetetlen szerepet töltött be a 2008-ban MTN Energade Road Team néven alakuló, johannesburgi székhelyű egyesület. A csapat később számtalan néven futott a profi mezőnyben (MTN – Qhubeka, Dimension Data, NTT Pro Cycling, hogy csak néhányat említsünk), a közös vízió ugyanakkor összekötötte őket: a kerékpározás hozzáférhetőségének biztosítása és a sportág népszerűsítése az afrikai kontinensen.

A keret ennek megfelelően az évek során rengeteg afrikai bringást foglalkoztatott, akik közül egyesek a legmagasabb szinten is meghatározó nevekké váltak. Ilyen például a Tour de France-on szakaszt nyerő, a sárga trikót is viselő dél-afrikai Daryl Impey, vagy honfitársa, a négy háromhetesen is a legjobb tízben záró hegyimenő, Louis Meintjes. A csapat 2013-ban vált ProTeammé, 2016-ban pedig WorldTeammé. Tizennégy éves át olyan klasszisok erősítették soraikat, mint Edvald Boasson Hagen, Igor Anton, Tyler Farrar, Gerard Ciolek, Roman Kreuziger, Giacomo Nizzolo, Domenico Pozzovivo, Fabio Aru, Michael Valgren, vagy épp Mark Cavendish.

Fotó: Q36.5 Pro Cycling Team

A dél-afrikai Douglas Ryder vezette alakulat 2021 végén pénzügyi nehézségek miatt kiszállt a sportág legfelsőbb osztályából, és csak utánpótláscsapatát, az afrikai és olasz fiatalokra fókuszáló Team Qhubekát versenyeztette 2022-ben. Idén azonban egy új szponzor, a Q36.5 érkezésének köszönhetően svájci bejegyzés alatt, de a dél-afrikai együttes jogutódjaként ismét találkozhatunk a csapattal a profik között. A klubhoz technikai tanácsadóként és márkanagykövetként a 2022-ben visszavonuló, négy háromhetes győzelemmel rendelkező sportági legenda, Vincenzo Nibali is csatlakozott.

A keret igazán nemzetközi: 13 ország 24 versenyzője teker benne! A legismertebbek közülük a Giro d’Italián és a Vueltán is szakaszt nyerő Gianluca Brambilla, a tizenegy éven át WorldTour mezőnyben tekerő új-zélandi Jack Bauer, illetve a háromszoros svéd időfutambajnok Tobias Ludvigsson. Ugyanakkor olyan sztárokat is találunk az együttesben, akik a Tour de Hongrie-n is letették már névjegyüket.

Damien Howson, a Tour de Hongrie 2021-es győztese ünnepel a Kékestetőn

Közülük kiemelkedik az ausztrál Damien Howson, aki már 2020-ban is nagyon közel járt a Tour megnyeréséhez, a Kékestetőn indított támadása azonban túl korainak bizonyult, így Valter Attila arathatott emlékezetes diadalt. Egy évvel később azonban már tanult a hibájából, és egy tökéletesen kivitelezett akcióval a szakaszt és az összetett versenyt is megnyerte! A korábbi U23-as időfutam-világbajnok győzött már a Cseh Körverseny és a Harald Sun Tour összetettjében is, így kifejezetten sikeres egyhetes menőnek számít. A BikeExchange – Jayco mezét a télen cserélte a Q36.5 szerelésére.

Matteo Moschetti szakaszgyőzelme Székesfehérváron (2018)

A csapat egy másik versenyzőjének is van már szakaszgyőzelme a Tour de Hongrie-ról: Matteo Moschetti 2018-ban (még a Kometa színeiben) nyert Székesfehérváron. Ugyanebben az évben Keszthelyen és Kazincbarcikán is másodikként zárt az olasz sprinter, majd már a Trek – Segafredo versenyzőjeként 2020-ban is begyűjtött egy ezüstöt Hajdúszoboszlón. Moschetti eddigi három Tour de Hongrie-ja során nyolcszor zárt a legjobb tízben, igazán sikeresnek mondhatja tehát magát hazánkban.

Kamil Malecki a 2018-as Tour de Hongrie ezüstérmével

Nagyon közel járt az összetett győzelemhez 2018-ban a lengyel Kamil Małecki, aki három dobogós helyet is begyűjtött abban az évben Keszthelyen, Miskolcon és Kazincbarcikán, végül azonban ez is kevésnek bizonyult az olasz Manuel Belletti ellen, így meg kellett elégednie a dobogó második fokával.

A svájci Matteo Badilatti két éven keresztül volt Valter Attila csapattársa a Groupama – FDJ-ben, leginkább azonban mégis a 2020-as Tour de Hongrie-ról emlékezhetünk rá: ekkor negyedikként zárt a Kékestetőn és az összetettben is. A norvég Carl Fredrik Hagen 2022-ben éppen csak elmaradt ettől az eredménytől: az ötödik hely került a neve mellé a végelszámolásnál. Hagennek azért ennél voltak nagyobb sikerei is korábban: 2019-ben például nyolcadikként zárta a Vuelta a Españát. Szintén tavaly indult a Magyar Körversenyen először Joey Rosskopf, aki regnáló amerikai bajnokként hazája trikóját viselve indult szökésnek az első szakaszon a Human Powered Health színeiben. Megfordult már a legnagyobb magyar kerékpárverseny mezőnyében a 2019-es prológon hatodik helyet szerző Alessandro Puppio, illetve az ausztrál Cyrus Monk is.

A Dimension Data for Qhubeka csapata a 2017-es Tour de Hongrie rajtjánál

A csapat jogelődjének számító Dimension Data utánpótlássora kétszer járt a Tour de Hongrie-n. 2017-ben a hegyi trikót is megszerezték az Amanuel Ghebreigzabhier révén – az eritreai kiválóság azóta a Trek – Segafredo színeit erősíti. A csapat ebben az évben minden szakaszon adott versenyzőt a legjobb tízbe: legjobb eredményüket a prológon érte el a dél-afrikai Nic Dlamini (4. hely). Egy évvel később az olasz Luca Mozzato villogott a sprintekben: Székesfehérváron nyolcadikként, Hajdúszoboszlón ötödikként, Kazincbarcikán negyedikként zárt.

A 44. Tour de Hongrie versenyére 2023. május 10. és 14. között kerül sor, várhatóan 22 csapat részvételével. A korábban bejelentett csapatok:

(borítókép: Q36.5 Pro Cycling Team)