UCI Pro Series
Élő eredmények
logo
blog single

Íme, a 2023-as Tour de Hongrie útvonala!

Szentgotthárdi rajt, budapesti záróetap, 879 kilométer, 7554 méternyi szintemelkedés, három sprintszakasz és két új hegyi befutó vár a 44. Magyar Kerékpáros Körverseny mezőnyére 2023. májusában. A Tour de Hongrie útvonalát egy, az M4 Sport csatornáján élőben közvetített gálarendezvény keretei között mutatták be február 28-án a Budapest Music Centerben.

Az útvonal-bemutatón videón mutatkoztak be a Tour de Hongrie sztárjai: a verseny 2020-as győztese, a Jumbo-Visma magyar kerekese, Valter Attila; honfitársa, az Epronex kontinentális csapatának sprintere, Karl Ádám; illetve a 2022. év sztársprinterei, Fabio Jakobsen és Dylan Groenewegen. Kiemelték, hogy számukra a Tour de Hongrie tökéletes felkészülési lehetőséget biztosít a Tour de France-ra, és 2023-ban is biztosan itt lesznek. A regnáló magyar bajnok, Valter hozzátette: 2023-ban a verseny történetének legerősebb mezőnye gyűlhet össze a két hegyi etap, illetve a ProSeries besorolással járó kedvező UCI-pontozás miatt. Május tizedikén kilenc WorldTeam, kilenc ProTeam, három Continental Team és a magyar válogatott vághat neki a 44. Magyar Kerékpáros Körversenynek. A már bejelentett csapatok listája itt érhető el.

Révész Máriusz a délután egyik fő témájáról, a szintlépésről beszélt. A Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára felidézte, hogy nyolc évvel ezelőtt még gondolatban sem fogalmazódott meg a verseny, mely azóta a legrangosabb viadalok közé emelkedett. A kezdet nem volt egyszerű, ám a szintlépések sorozata szerencsére folyamatosan kísérte a rendezvényt, mely a Giro d’Italia nagy rajtjának évében hatalmasat ugrott előre, mezőnyében még az olasz háromhetesnél is jobb sprintereket tudott felvonultatni. A magyar kerékpársport emelkedése pedig folyamatos: 2023-ban az Epronex révén már magyar kontinentális csapattal is találkozhatunk a Tour de Hongrie-n.

A kerékpársport egyik legendás alakja, az 1987-ben Giro d’Italiát, Tour de France-ot és világbajnokságot is nyerő ír Stephen Roche, az esemény díszvendége is kifejtette véleményét az idei körversenyről. A klasszis elmondása szerint bár sok országban járt már megszámlálhatatlan körversenyen, Magyarországon a szurkolók lelkesedése és szenvedélye a sport iránt különösen mély nyomot hagyott benne. Kiemelte: bár nem az útvonal teszi elsősorban izgalmassá a versenyt, hanem a csapatok és a versenyzők, a 2023-as útvonal abban mindenképp kiemelendő, hogy a különböző típusú szakaszokon más-más bringásokkal ismerkedhetnek meg a szurkolók. Az új hősök pedig könnyen motiválhatják a fiatalabb nemzedéket is.

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára beszédében külön gratulált a magyar versenyzők utóbbi időben elért sikereihez, köztük Valter Attila friss negyedik helyéhez a Gran Camino többnaposán. „Akik rendszeresen sportolnak, tudják, hogy azonnal lehetetlen kiemelkedő eredményeket elérni” – tette hozzá Schmidt, aki kiemelte, hogy a Magyar Kerékpáros Körverseny is hosszú évek kitartó munkájának köszönhetően jutott olyan magasra, ahol most tart. Beszédét Albert Einstein idézetével zárta: „az élet olyan mint a biciklizés: ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod.”

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a közvetítések hátteréről osztott meg néhány információt az érdeklődőkkel. Kiemelte, hogy a Tour de Hongrie jóval több sporteseménynél: kulturális és turisztikai szempontból is fontos szerepet tölt be Magyarország életében. A közmédia ennek megfelelően ismét teljes hosszában, élőben közvetíti majd a Magyar Körverseny szakaszait, az utolsó etapra pedig helyszíni közvetítéssel is készül. „Reméljük, hogy a szintlépés a közvetítés színvonalában is látszik majd” – zárta mondandóját Papp.

A rendezvényen színpadra lépett a 44. Tour de Hongrie két magyar résztvevője, Filutás Viktor (HRE Mazowsze Serce Polski) és Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) is. A két magyar egyaránt lelkesedést fejezte ki az útvonal, és különösképp a budapesti szakasz iránt. Kusztor 2003-ban részt vett azon a Tour de Hongrie-n, mely áthaladt a Bárány utca emelkedőjén: elmondása szerint nem lehet alábecsülni a pécsi meredeket. Filutás kiemelte: a Budapest közelsége már a dobogókői etapon is rengeteg szurkolót vonzhat az utak mellé, Budapesten pedig a hangulat tovább fokozódhat.

A gálán szó esett a Tour de Hongrie általános iskolás gyerekeket és tanáraikat megcélzó programjáról a BringaSuliról is – a bringasuli.hu honlapon játékos, interaktív oktató videók és feladatok várják a gyerekeket és a tanáraikat. Ezzel a programmal járul hozzá a Tour de Hongrie a következő generáció közlekedésre neveléséhez, amelyet szakmai partnerként támogat az ORFK-OBB és a Magyar Közút is. 

A helyszínen tiszteletüket tették a rajt- és célvárosok polgármesterei és delegációik, az esemény partnerei és szponzorai, illetve a média képviselői is.

További képekért kattintson ide! A fotók forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatóak (tdh.hu/Vanik Zoltán, Pertorini Márió).

A részletes útvonal:

1. szakasz: Szentgotthárd – Szentgotthárd (168 km)

Rajt: 2023.05.10. (szerda), Szentgotthárd, Polgármesteri Hivatal, Széll Kálmán tér

Befutó: Szentgotthárd, Sport- és Szabadidőközpont, Kossuth Lajos utca

A 44. Tour de Hongrie Nagy Rajtjának Szentgotthárd ad otthont. A karaván délkelet felé indul útnak az Őrség szívébe, majd Zalalövőnél északra fordul, hogy aztán Körmend megkerülésével haladjon tovább Szentgotthárd felé. A versenyzők két kört tesznek meg a kijelölt útvonalon, miközben két hegyi és három gyorsasági részhajrá vár rájuk. A 168 kilométeres etap egyértelműen a sprintereknek kedvez.

Magyarország legnyugatibb városa, Szentgotthárd története során először láthatja vendégül a Magyar Kerékpáros Körverseny mezőnyét. A Vas vármegyei település a szlovén, az osztrák és a horvát határ, valamint az Őrség közelsége miatt igazán különleges atmoszférát teremthet a verseny nyitónapjához, amire sok külföldi szurkolóra is számítanak a szervezők.

2. szakasz: Zalaegerszeg – Keszthely (175 km)

Rajt: 2023.05.11. (csütörtök), Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum, Batthány Lajos utca

Befutó: Keszthely, Georgikon utca

A második etapon Zala vármegye székhelye, Zalaegerszeg debütálhat a Tour de Hongrie rajtvárosaként. A mezőny útja innen Nagyvázsonyba vezet, majd a karaván délre fordul, hogy elérje a Balaton-felvidéket. Három gyorsasági és két hegyi részhajrá teljesítését követően Keszthelyen, a Festetics-kastély szomszédságában a sztársprinterek szállhatnak harcba a győzelemért a 175 kilométeres, mindössze 900 méternyi szintemelkedést tartalmazó szakaszon.

Zalaegerszeg Tour de Hongrie-debütálására eredetileg 2017-ben került volna sor, egy hatalmas vihar azonban elmosta a verseny első szakaszának befutóját. A zalai vármegyeszékhely most, hat évvel később rajtvárosként debütálhat a Magyar Kerékpáros Körversenyen.

A kerékpársport hosszú ideje fontos szerepet töltött be Keszthely életében, hiszen már az 1930-as Tour de Hongrie útvonalának is részese volt a Balaton-parti város, mely tizennyolcadik alkalommal lesz házigazda. A siker itt különösen jó ómen: a legutóbbi két keszthelyi befutó győztese (Mihkel Räim 2016-ban, Manuel Belletti 2018-ban) végül az összetett versenyt is megnyerte!

3. szakasz: Kaposvár – Pécs (180 km)

Rajt: 2022.05.12. (péntek), Kaposvár, Csiky Gergely Színház, Rákóczi tér

Befutó: Pécs, Állatkert

A hegyi menők számára kulcsfontosságú, 180 kilométeres szakasz következik május 12-én. Egy rövid kaposvári kört követően a mezőny délre fordul, és a Mecsekbe érve két kört tesz meg a hegyek között. A legnagyobb kihívást pécsi hegyoldal, a Bárány utca jelenti majd a bringásoknak: a másfél kilométer hosszú, átlagosan 12 százalékos emelkedőt háromszor kell leküzdeniük, mielőtt a Pécsi Állatkert előtt célba érnének. A három gyorsasági és a hat hegyi részhajrá, illetve a 2500 méter feletti szintemelkedés izgalmas etapot ígér.

Kaposvár zsinórban harmadik éve adhat otthont nagy presztízsű kerékpárversenynek. 2021-ben Phil Bauhaus győzött itt a Magyar Körverseny nyitónapján, 2022-ben pedig a Giro d’Italia harmadik szakasza rajtolhatott Somogy vármegye székhelyéről. A Tour de Hongrie mezőnye immár ötödik alkalommal látogat a Dunántúl egyik legfontosabb gazdasági, kulturális és sportközpontjába.

Pécsett 130 éves a kerékpározás – az első klub 1894-ben szervezte meg az első hazai távolsági kerékpárversenyt Pécs és a Főváros között. A Magyar Körversenyben 1927 óta 19 alkalommal adott otthont egy-egy rajtnak, sprint-, vagy éppen hegyi befutónak Baranya vármegye székhelye. Magyarország ötödik legnagyobb településén legutóbb 2004-ben járt a mezőny – akkor az ausztrál Phillip Thuaux diadalmaskodott. A kerékpársport pécsi rajongói 19 éve várják, hogy a Tour de Hongrie ismét a városba érkezzen.

4. szakasz: Martonvásár – Dobogókő (206 km)

Rajt: 2023.05.13. (szombat), Martonvásár, Brunszvik-kastély

Befutó: Dobogókő, parkoló

A verseny öt kategorizált emelkedőt tartalmazó, 206 km hosszú királyetapja Martonvásárról, a Brunszvik-kastélytól rajtol. Az észak felé haladó mezőny életét előbb három gyorsasági részhajrá színesíti Etyeken, Bicskén és Esztergomban, majd a Pilis csúcsai felé veszik az irányt. Az amatőr és a profi kerékpárosok közkedvelt edzés útvonalán haladva, három kört is megtesznek a versenyzők a Pilisszentkereszt, Csobánka, Pilisvörösvár, Pilisszántó útvonalon. A pilisszántói meredek emelkedő harmadik teljesítése után Dobogókő következik, mely a Tour történetében először lesz hegyi befutó házigazdája. A 2646 méternyi szintemelkedést tartalmazó szakaszon szinte biztosan eldől az összetett győzelem sorsa.

Martonvásár idén debütál a Tour de Hongrie útvonalában rajtvárosként, a mezőny ugyanakkor visszatérő vendég a régióban. Tavaly a Csákvár – Székesfehérvár szakasszal indult útjára a körverseny, akkor a Jumbo-Visma versenyzője, Olav Kooij diadalmaskodott.

Dobogókő Magyarország egyik legnépszerűbb kerékpáros célállomása, 2023-ban pedig a legnehezebb arcát mutathatja meg. Pilisszántó felől előbb egy igazi falat kell megmászniuk a versenyzőknek (1,8 km; 9%), majd egy rövid lejtmenet következik Pilisszentkeresztig, ahonnan kezdetét veszi a hét kilométeres csúcstámadás. Az 5,2 százalékos átlagemelkedés ugyanakkor csalóka: az emelkedő az utolsó kilométeren kienged, így óriási csatákra, taktikai harcra lehet számítani az etapon.

5. szakasz: Budapest – Budapest (150 km)

Rajt: 2023.05.14. (vasárnap) Budapest, Császár-Komjádi Uszoda

Befutó: Budapest, Császár-Komjádi Uszoda

A Főváros alapításának 150. évfordulóján egy 150 kilométeres etappal tér vissza a Tour de Hongrie Budapestre. A mezőny a budai rakparton, a Császár-Komjádi Uszoda elől indul útnak, majd Budapest legikonikusabb látványosságai előtt tizenhat kört tesz meg. A Gellért-hegy, a Budai Várnegyed, a Széchenyi Lánchíd, a Parlament vagy a Margit-sziget egyaránt festői hátteret biztosítanak a vélhetően sprintbefutóval végződő szakasznak.

Budapest a leggyakoribb házigazda a Tour de Hongrie történetében: a főváros már 77 alkalommal adott otthont egy-egy rajtnak vagy befutónak. Innen indult útjára a verseny első kiadása 1925-ben, csakúgy, mint az 1960-as évekig az összes Magyar Körverseny, 2006-ig pedig négy kivételtől eltekintve mindig itt ért célba a karaván. Utoljára 2021-ben járt itt a mezőny: két éve a Trek – Segafredo kerekese, Edward Theuns győzött a Hősök terén.

Néhány további érdekesség az útvonalról:

  • Az ötnapos viadal 2023-ban összesen nyolc vármegyét érint: Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Fejér, Komáron-Esztergom és Pest.
  • A karaván útja 71 településen visz keresztül, melyek közül nyolc rajt- vagy célvárosként, további kilenc pedig gyorsasági részhajrá házigazdájaként kaphat kiemelt figyelmet.
  • Összesen 15 kategorizált emelkedő szerepel a 2023-as Tour útvonalában – ez 200 óta a legtöbb a versenyen. A hét-hét második és harmadik kategóriás hegy mellett egy első kategóriás, a Dobogókő adhat lehetőséget a hegyi pontok gyűjtésére.
  • A 879 kilométeres össztáv a harmadik leghosszabb az új évezredben.
  • Az eddigi nevezések alapján már most látható, hogy a számukra ideális útvonal idén is Magyarországra vonzza a világ legjobb országúti sprintereit. Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Matteo Trentin, Alvaro Hodeg, Juan Sebastian Molano, Itamar Einhorn, Arvid de Kleijn és Mihkel Räim már most szerepelnek a verseny előzetes rajtlistáján.