TdH 2020

A cél változatlanul a Pro Series-kvalifikáció

Így látja a versenyigazgató


Az augusztus 29-től szeptember 2-ig sorra kerülő Tour de Hongrie célja változatlanul a Pro Series-sorozat kritériumainak teljesítése – az országúti kerékpáros viadal versenyigazgatója szerint.Szilasi László a Magyar Távirati Iroda munkatársának, Lengyel Péternek adott nyilatkozatban kiemelte: a Pro Series a világelitet jelentő World Tour alatti második legerősebb szint, amelyhez két kommunikációs és egy fontos sportszakmai szempontnak kell megfelelni. Előbbi kettőt – hogy legalább tíz országban sugározzanak a viadalról összefoglalót, a nemzeti csatornán pedig közvetítsék élőben – már ezt megelőzően is teljesítette a Tour de Hongrie, tavaly minden nap élő közvetítéssel jelentkezett az M4 Sport, az utolsó két szakaszt az Eurosport is élőben közvetítette, a tévénézők a világ 195 országában láthattak napi összefoglalókat a magyar körversenyről.

A legnehezebben megugorható kritérium alapján pedig összesen legalább tizennégy World Tour vagy Pro Team besorolású együttesnek kell részt vennie a viadalon. „Megmaradt a nagy cél, és örömmel mondhatom, hogy elképesztő érdeklődés van a verseny iránt, nagyon jó úton haladunk a Pro Series-kvalifikáció felé” – szögezte le a versenyigazgató.

„Az, hogy már májusban van World Tour-indulónk, az sokkal többet jelent, mint amit májusban a Giro-rajt után jelentett volna” – utalt Szilasi László arra, hogy nyilvánosságra került: a címvédő Krists Neilands csapata, a World Tourban szereplő Israel Start-Up Nation jelezte indulási szándékát. Összességében pedig már négy World Tour-csapat is bekérte a nevezési lapot.A magyar körversenyre eredetileg május 13. és 17. között, nyolc-nyolc World Tour- és Pro Team-sor részvételével került volna sor, amelyhez nagyban hozzájárult, hogy a Giro d’Italia első három szakaszát május 9. és 11. között Magyarországon rendezték volna.

„Akkor a Grande Partenza miatt itt lett volna az eszközparkjuk, most viszont a Magyar Körverseny úgy tud ilyen csapatokat megmozgatni, hogy ezt önerőből teszi. A Giro nélkül is a nemzetközi kerékpársport komoly szereplőjévé tud válni a Tour de Hongrie” – hangsúlyozta. Kifejtette: a világ országúti kerékpársportjának elitje azt látja, hogy Magyarországra lehet majd jönni versenyezni, ebben benne van az elmúlt évek munkája, valamint a viadal jó híre a csapatok között.„Reményeink szerint jövőre innen tud indulni a Giro, a Tour de Hongrie pedig készen áll arra, hogy a 2020-as tervet 2021-ben valósítsuk meg. Talán még több nagycsapattal, és elképzelhető, hogy akár már a Pro Series részeként” – mondta. Kitért rá: a járvány miatt számos verseny nem fogja tudni megugrani a kritériumokat, miután nem fogják megrendezni azokat.

Szilasi László elárulta: a verseny új időpontjának keresésénél október közepét tűzték ki, hiszen eddigre általában lezárulnak a nagy viadalok, ráadásul a Horvát Körverseny utáni napokban sorra kerülő Tour de Hongrie révén a régió két viadala egymást erősítette volna. Ám a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) módosított, augusztus elsején induló versenynaptárában október az egyik legzsúfoltabb hónap (a Giro d’Italia október 3-tól 25-ig tartana, a Vuelta a Espana pedig október 20-án kezdődne és november 8-án érne véget), ezért elkezdtek keresni egy kora őszi időpontot.A választás pedig a Tour de France – amelyre augusztus 29. és szeptember 20. között kerül sor – idősávjára esett, és bár az UCI versenynaptárának kihirdetésekor úgy tűnt, a Dán Körverseny is ekkor lesz, ezt végül törölték. „Ez egy jó hét, amikor a csapatoknak van mozgásterük, az ötnapos viadalunk pedig kiváló alternatíva a Tour de France-on nem indulóknak” – fogalmazott Szilasi László.

A Tour de Hongrie hossza nem változik, ahogyan a már kialakított, feltérképezett útvonalakon sem kívánnak módosítani a szervezők. A szervezők közleménye alapján az M4 Sport élő közvetítésekkel jelentkezik majd a 41. Tour de Hongrie-ról is. Jó úton haladnak az egyeztetések az Eurosport csatornával is, amelynek fő eseménye az adott időszakban a világ legnagyobb kerékpárversenye, a Tour de France lesz, a magyarországi viadalról készülő összefoglalók így igen értékes helyekre kerülhetnek majd.

Magyar Távirati Iroda, Lengyel Péter