TdH 2022

A diploma után újra a kerékpárra összpontosít

Pelikán János


Tavaly a legjobb magyar volt a Tour de Hongrie-n, majd műszaki menedzser szakon végzett az egyetemen, ebben a szezonban pedig új csapatban folytatja. A Csupasport cikke.Pelikán János háromszoros magyar bajnok (2016-ban megnyerte az országúti mezőnyversenyt, 2016-ban és 2017-ben az egyéni időfutambajnokságot is arannyal zárta), a tavalyi Tour de Hongrie-n a legjobb magyar teljesítményt nyújtotta, 2022-ben pedig új csapatban folytatja pályafutását.

„Kétezerhatban kezdtem el biciklizni – mondta a huszonhat éves Pelikán János. – Mindig bringával jártam mindenhova, BMX-eztem a haverokkal, ráadásul az unokabátyám montizott, ami szintén nagyon vonzott. Kétezerhatban az U13-as korosztályban részt vettem az első versenyemen is, a mini Duna Maratonon második lettem. Ekkor csatlakoztam az első csapatomhoz Pilisvörösváron, kétezertizenegyben váltottam teljesen az országútira.”Pelikán János 2014-ben a magyar Utensilnordhoz került, két év múlva az osztrák Amplatz-BMC csapatában folytatta, 2019-ben a hazai Pannon Cycling Teamhez szerződött, az elmúlt két évet pedig az olasz Androni Giocattoli-Sidermecnél töltötte. Ettől az idénytől megint új istállóhoz igazol, egyelőre annyi biztos, hogy magyar csapathoz.

Az elmúlt évben megszerezte a legjobb magyarnak járó fehér trikót a 42. Tour de Hongrie-n, valamint megnyerte a Román körverseny prológját. Utóbbi viadalon a négy kilométert 47.8 kilométer/órás sebességgel abszolválta a 2.1-es besorolású esemény temesvári nyitányán, amelyet 4 perc 51 másodperc alatt teljesített.

„Remekül éreztem magam a Tour de Hongrie-n, egyáltalán nem készültem rá, hogy én leszek a legjobb magyar. A második szakaszon részt vettem a szökésben, rájöttem, hogy át is vehetem a fehér trikót – gondoltam, miért ne, néhány napig rajtam lesz. A Kékes előtt Fetter Erik elesett, ekkor éreztem, hogy még rajtam is maradhat. Jó volt a trikóval hazatérni. Ami a Román körverseny prológját illeti, akkor éppen az időfutam Európa- és világbajnokságra készültem, ezért jó formában voltam. Bejártam a pályát, úgy gondoltam, ha jól veszem a kanyarokat, jól is elsülhet. Végül sikerült, élveztem a futamot.”A tanulást is komolyan veszi, a közelmúltban alapképzésen diplomázott a BME műszaki menedzser szakán, a jövőben pedig készül a mesterképzésre. A utóbbi időben rengeteget tanult a záróvizsgájára, így egy kicsit háttérbe szorult a bringázás, ám most vissza szeretne rázódni az edzések világába. Márciusban Horvátországban edzőtáborozik, majd áprilisban kezdődik számára a versenyszezon.

Megjelent a Csupasport oldalán, Judi Ádám írása