Hírek

A Giro d’Italia jövőre Budapestről rajtol!

Grande Partenza


2020 májusában Magyarország ad otthont a világ egyik legnagyobb kerékpárversenye, a Giro d’Italia „Nagy rajtjának“ – mindezt hétfőn délután az Olasz Intézetben jelentették be.Az eseményen felszólalt Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Melczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, Paolo Pellino, az RCA Sport ügyvezető igazgatója, Mauro Vegni, a Giro d'Italia versenyigazgatója.

Paolo Bellino elmondta, nagyon büszke, hogy bejelentheti a 2020-as budapesti rajtot. „Ez a város az utóbbi években egyre nagyobb népszerűséget ér el, egyre több olasz turista is felkeresi a magyar fővárost, de a másik két szakasz is fantasztikus lehetőséget nyújt Magyarország számára. Nekünk, olaszoknak is egy különleges lehetőség ez, hiszen egy Olaszországhoz több szállal is kötődő országban kezdhetünk.“

A Grande Partenza, vagyis a „Nagy rajt“ azt jelenti, hogy a Giro első három szakaszát Magyarországon rendezik meg jövő májusban. A rajt Budapesten lesz, a másik két szakasz helyszíneiről később döntenek majd. 1966 óta tizenkét alkalommal fordult elő, hogy Olaszországon kívül került sor a rangos viadal nyitó szakaszára, először indul majd a Giro közép-kelet-európai országból.„A Giro nem csupán egy hatalamas sportesemény, hanem egy kitűnő lehetőség Magyarország számára, világszerte több millió televízió néző láthatja majd a hazánkban és tízezrek érkeznek majd hozzánk a versenyre. Egy holland elemzés szerint befektetésnek sem rossz a Grande Partenza, Hollandiában minden elköltött euróra két eurót hozott a rendezők számára. A Giro d’Italián eddig egyetlen magyar kerékpáros Bodrogi László indult. Mindent megteszünk azért, hogy jövőre lehetőséget biztosítsunk újabb magyar kerékpárosoknak erre“ – mondta Révész Máriusz, aki elárulta: a magyar kormány 7,8 milliárd forintot biztosít a rendezvényre, ebbe az előkészítés is beletartozik, több felvezető eseménye is lesz a Giro d'Italiának.

Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy az Olasz Körverseny magyarországi szakaszainak rendezési feladataiból a Tour de Hongrie stábja is kiveheti a részét, a bejelentést megelőző munkamegbeszélésen erről is szót ejtettek a résztvevők.

„Tavaly nyár óta mi is rengeteget dolgoztunk azért, hogy ez a sporttörténelmi esemény létrejöjjön, és a következőkben is sok feladatunk lesz a Giro d'Italia magyarországi szakaszainak sportszakmai előkészítésében, illetve egyéb rendezési területeken" – tette hozzá Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke.A bejelentést megelőző munkamegbeszélésen Paolo Bellino (balról),
az RCS ügyvezető igazgatója, Mauro Vegni, a Giro d'Italia versenyigazgatója,
Giusy Virrelli, az RCS nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője,
Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos,
Petényi Mirkó, kommunikációs tanácsadó, Eisenkrammer Károly,
a Tour de Hongrie főszervezője és Szilasi László,
a Tour de Hongrie versenyigazgatója