TdH 2020

Hivatalos: a Vuelta-győztes csapata eljön hozzánk!

Team Jumbo-Visma


A koronavírus-járvány miatt "újratervezett" 2020-as Tour de Hongrie indulóit bemutató sorozatunkban örömmel jelenthetjük be hivatalosan is az első World Tour-együttes érkezését: a holland sztárcsapat, a Jumbo-Visma rajthoz áll az idei Magyar Körversenyen!Fotók: Team Jumbo-Visma


A profi kerékpársport egyik legrégebbi és legismertebb szereplőjéről van szó, a holland klub ugyanis 1984-ben – Kwantum-Decosol-Yoko néven – kezdte el gyűjteni sikereit (rögtön 1985-ben világbajnokot ünnepelhetett a legendás Joop Zoetemelk személyében), 1996 és 2012 között Rabobank néven égette bele magát a sportág históriás könyvébe, s 2019 óta viseli a Jumbo-Visma nevet.Primoz Roglic, a Vuelta győztese és "testőrei"


A klub jó néhány világbajnokot adott a kerékpársportnak, Zoetemelk említett sikere után a cyclo-cross szakágban Adrie van der Poel (1996), Sven Nys (1998 – U23; 2005), Richard Groenendaal (2000), Thijs Verhagen (2002 – U23) és Lars Boom (2006 – U23; 2008) lett a világ legjobbja, utóbbi az egyéni időfutamban is nyert egy vb-aranyat az U23-asok között, a legnépszerűbb szakágban, az országúton pedig a spanyol Oscar Freire (2004) révén került a szivárványos mez a hollandokhoz.Ami a nagy körversenyeket illeti, megannyi szakaszgyőzelem után az első összetett sikert 2007-ben az orosz Gyenyisz Mencsov révén érte el a klub a Vuelta a Espanán, az akkori aranyszínű mezt azóta felváltotta a vörös Spanyolországban, s legutóbb, 2019-ben a Jumbo-Visma kapitánya, a szlovén Primoz Roglic vihette magával haza. Mencsov révén 2009-ben a Giro d’Italia rózsaszínű mezét is sikerült megszerezni, a harmadik Grand Tourról, a Francia Körversenyről egyelőre „csak” ötvenhat(!) szakaszgyőzelem és Oscar Freire 2008-as zöld trikója került a csapathoz – amellyel az idei Tour de France során a favoritok között számolnak.A 2019-es Tour de France során két napig Mike Teunissen vállain feszült a srága trikó


A Jumbo-Visma aktuális keretének legnagyobb sztárja a szlovén Roglic, aki a 2019-es Vuelta-győzelem és Giro-harmadik hely után ebben az évben a Tour de France-ra összpontosít, ahol csapattársa, a holland Steven Kruijswijk volt tavaly az összetett harmadik helyezettje. Nemcsak ők ketten, hanem egy „harmadik dudás is ott lesz a csárdában”, a Francia Körversenyre készül a 2017-es Giro d’Italia győztese, a holland Tom Dumoulin is. A nagyágyúk közé sorolhatjuk a négyszeres Tour de France-szakaszgyőztes holland Dylan Groenewegent, a Tour de France-negyedik holland Robert Gesinket vagy a négyszeres időfutam-világbajnok, ötszörös Tour de France-szakaszgyőztes német Tony Martint is.
A Tour de France csapat időfutamának legjobbjai


A Tour de Hongrie szervezői korábban már két csapat érkezését hivatalosan is bejelentették, eszerint az új időpontra tervezett magyar viadalon indul a spanyol Kometa-Xstra (Continental Team) és a szlovén Adria-Mobil (Continental Team) is. A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy ProTeam besorolású együttesnek kell részt vennie az idei Tour de Hongrie-n.A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. augusztus 29. és szeptember 2. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz.