TdH 2019

Cseh diadal Hajdúszoboszlón

Alois Kankovsky ünnepelhetett


Lovassy Krisztián remek győzelme után péntek délután rendezték meg a 3b. szakaszt a Tour de Hongrie versenyén. A Tiszafüred és Hajdúszoboszló közötti 69 kilométeres száguldás végén a cseh Elkov-Author sprintere, Alois Kankovsky szerezte meg az első helyet.(Fotók: Tdh.hu/Vanik Zoltán, Pertorini Márió, Halmágyi Zsolt, Tuba Zoltán)


A rövidke, kevesebb mint két órás etap első felében a szlovák Cully és Vas Balázs (magyar válogatott) próbákozott szökéssel, egy idő után Cully magára maradt, de aztán – ahogyan az várható volt – a legjobb sprinterek csapatai vették át az irányítást.

A csapatok közül nagyon aktív volt a Kometa, az Androni és a CCC, majd a Neri Sottoli is, az Israel Cycling Academy pedig nagy erőkkel védte a sárga trikós Neilands-ot, végül mégis az Elkov-Author sprintere, Alois Kankovsky ünnepelhetett, óriási küzdelemben előzte meg az EvoPro Racing holland versenyzőjét, Wouter Wippertet és az első szakaszon győztes Manuel Bellettit.A mieink közül a válogatott Karl Ádám és a CCC Development Team magyarja, Valter Attila a sprint előtti helyezkedés során több társával együtt bukott (előbbi valóban elesett, utóbbi nem tudott a bukás miatt azonnal továbbmenni, az eset az utolsó három kilométeren belül történt, így az időeredményüket nem befolyásolja), ez az etap a legjobban Filutás Viktornak sikerült, a Pannon Cycling Team kerekese a 23. helyet szerezte meg. De ugyancsak ünnepelhetett Fetter Erik, aki a szakasz közben kijelölt gyorsasági részhajrán megszerzett időjóváírással átvette a legjobb magyarnak járó fehér trikót Dina Mártontól.Az összetett élén nem változott a helyzet, továbbra is a lett Krists Neilands vezet, övé a sárga mez, a gyorsasági pontverseny legjobbjának járó zöld mezt a dán Bendixen őrizte meg, a piros mez pedig Krists Neilands-é maradt.

A legjobb magyart illető fehér trikót az időjóváírásnak köszönhetően Fetter Erik vette át, s mint az MTI-nek elárulta: a részhajrá előtt néhány kilométerrel döntötték csak el, hogy rámegy a jóváírásra.

„A harmadik helyért járt egy másodperc, gyorsan összeraktuk a vonatot, és sikerült is megszerezni a pozíciót, így néhány századdal ugyan, de átvettem a trikót."

Szombaton a királyetap vár a 40. Magyar Körverseny mezőnyére: a Karcagról induló 138 kilométeres táv a Kékestetőn, hegyi befutóval ér véget. Ennek kapcsán elmondta, megkísérlik megőrizni a fehér trikót csapatával, ám kiemelte: „ez pokoli nehéz lesz".

A szakasz legjobb magyarja a 23. helyen célba érő Filutás Viktor lett, aki az MTI-nek leszögezte: segítette a pénteki két szakasz teljesítésében a pályaversenyeken szerzett rutin, ahol akár öt-hat alkalommal is kerékpárra kell ülniük egy nap.

„Az elsőn elengedtünk egy olyan elmenést, amely mindenkinek jó volt, főleg a magyaroknak, a másodikon viszont sprint döntött, ahol tenni kellett a kereket és jól érkezni. A végén a bukás kicsit hátrébb sorolt, de így is kihoztuk a napból, amit tudtunk."

Korábbi szemgyulladásáról elmondta, többféle gyógykenőcsöt is használt, de már lát a jobb szemével is. A királyetapról úgy vélekedett: legfőbb feladatuk a Pannonnal az, hogy a lehető legtovább segítsék Fetter Eriket, emellett szökésbe is szeretnének kerülni.

„Maximálisan Eriket fogom segíteni, úgy fogok vigyázni rá, mint egy hímes tojásra" – hangsúlyozta.

A Tour de Hongrie piros trikója szombaton gazdára talál, de a Kékestetőre vezető emelkedőn eldőlhet a sárga mez sorsa is.

3b. szakasz, Tiszafüred-Hajdúszoboszló (69 km):
1. Alois Kankovsky (cseh, Elkov-Author) 1:28:04
2. Wouter Wippert (holland, EvoPro Racing) azonos idővel
3. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.
4. Trond Hakon Trondsen (norvég, Team Coop) a. i.
5. Filippo Fortin (olasz, Cofidis) a. i.
6. Aaron Grosser (német, Bike Aid) a. i.
23. Filutás Viktor (magyar, Pannon Cycling Team) a. i.


Összetett verseny: 1. (sárga mezben) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)


A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Louis Bendixen (dán, Team Coop)


A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)


A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Fetter Erik (Pannon Cycling Team)