TdH 2020

Debütáns a Giro d’Italiáról

Bardiani-CSF-Faizané


Harminchétszer indult az Olasz Körversenyen, ezalatt huszonöt szakaszgyőzelmet jegyzett, részt vett már a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán is. A Bardiani-CSF-Faizané csapatát először üdvözölhetjük majd a Tour de Hongrie indulói között!A profi kerékpársport egyik legnagyobb múltú egyesületéről van szó, amely Bruno Reverberi irányításával 1982-ben indult útjára. A folyamatosságra jellemző, hogy napjainkban Bruno fia, Roberto vezeti a Bardianit. A klub első nagyágyúja egy igazi világklasszis, az 1976-os Tour de France-győztes belga Lucien Van Impe volt, aki 1985-ben egy szezont töltött az olasz csapattal, s ezalatt végigvitte együttesét a Giro d’Italián és a Tour de France-on is.A nyolcvanas évek végén ebből a csapatból indult útjára az olasz Fabiano Fontanelli, aki pályafutása során tizenkét Girón vett részt, illetve honfitársa, Massimo Podenzana, aki nyert szakaszt a Touron és a Girón is. 1998-ban – immár a Mercatone Uno színeiben – mindketten jelentős támogatást nyújtottak csapatkapitányuknak, a legendás Marco Pantaninak az Olasz Körverseny és a Francia Körverseny megnyeréséhez. 1988-ban az olasz Patrizio Gambirasio szerezte meg az első Giro d’Italia-szakaszgyőzelmet a klubnak, majd 1990-ben Stefano Allocchio a másodikat és a harmadikat is, előbb egy 31 kilométeres egyéni időfutamon, majd sprintben, Mario Cipollinit lehajrázva... 1993-ban és 1994-ben is Massimo Podenzana volt az olasz országúti bajnok, így két éven át a zöld-fehér-piros mezt is a csapat birtokolhatta.Rengeteg „nagy nevet” adott az egyesület a kerékpársportnak, ezt jelzi, hogy ugyancsak itt kezdte sikeres profi pályafutását az Amstel Gold Race-győztes Stefano Zanini, az Olasz Körversenyen kétszer is összetett harmadik helyezett Giuseppe Guerini, a Vuelta és a Giro pontversenyét is megnyerő Fabrizio Guidi, az összesen negyvennyolc(!) Grand Tour-szakaszgyőzelemig jutó Alessandro Petacchi, a klub első két Vuelta-szakaszsikerét jegyző Biagio Conte, a Párizs–Roubaix-n második Dario Pieri, a 2002-es Giro legjobb hegyimenője, a háromszoros etapgyőztes mexikói Julio Alberto Perez Cuapio, a Vuelta- és Giro-etapgyőztes Gianluca Brambilla, a négyszeres Giro-szakaszgyőztes Emanuele Sella, a háromszoros Olasz Kör-szakaszgyőztes Enrico Battaglin, a két Giro-etapsikerig jutó Giulio Ciccone, Sacha Modolo és az argentin Maximiliano Richeze, illetve a „csak” egy Olasz Körverseny-szakaszgyőzelmet jegyző Domenico Pozzovivo, Stefano Pirazzi, Marco Canola, Stefano Pirazzi, Nicola Boem és a kolumbiai Miguel Angel Rubiano. Káprázatos lista...A Bardiani legutóbbi Giro-sikere 2016-ból


Négy szezont töltött a csapattal az U23-as világbajnok Giuliano Figueras, ugyancsak négyet a Giro-etapgyőztes ausztrál Brett Lancaster, kettőt a háromszoros Giro-szakaszgyőztes Paolo Tiralongo és szintén kettőt egy jó ismerősünk, a 2018-as Tour de Hongrie-győztes Manuel Belletti, aki 2010-ben a Bardiani elődje, a Colnago-CSF Inox színeiben szerezte meg Giro-szakaszgyőzelmét.

Ebben az évben tíz új olasz versenyző csatlakozott a többiekhez, a Pro Team-bejegyzésű Bardiani-CSF-Faizané pedig komoly tervekkel kezdte az idei szezont, 2019 ugyanis nem úgy sikerült, ahogyan azt a Bardianinál megszokták...A Tour de Hongrie szervezői eddig tizenhárom csapat érkezését jelentették be, eszerint 2020-ban indul a magyar viadalon az Astana Pro Team (World Tour), a TREK-Segafredo (World Tour), a Mitchelton-Scott (World Tour), a Team Jumbo-Visma (World Tour), a CCC Team (World Tour), az Androni Giocattoli-Sidermec (Pro Team), a Gazprom-RusVelo (ProTeam), a Riwal Readynez (ProTeam), a Team Novo Nordisk (Pro Team), a Kometa-Xstra (Continental Team), a Team Novák (Continental Team), az Adria Mobil (Continental Team) és a Giotti Victoria (Continental Team) is.


A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy ProTeam besorolású együttesnek kell részt vennie az idei Tour de Hongrie-n.A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. május 13. és 17. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 140 versenyzője áll majd rajthoz.