TdH 2022

Fabio Jakobsen nyerte a második szakaszt

Jens Reynders sárgában


A holland Fabio Jakobsen szerezte meg a győzelmet a Tour de Hongrie második szakaszán, a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 192 kilométeres etapot az erős szél izgalmassá tette, a befutó előtt közvetlenül pedig egy nagy bukás okozott riadalmat. Az összetettben a belga Jens Reynders vette át a vezetést.Verőfényes napsütésben, már-már nyári hőségben indult útjára Karcagról a Tour de Hongrie második etapja. A mezőnyben ott volt a magyar bajnok Filutás Viktor is, aki szerdán Székesfehérvár közelében bukásba keveredett, és alaposan megütötte magát.


Az Adria Mobil magyar légiósát a befutó után kórházba szállították. A kivizsgálás megállapította, hogy törés nem történt, de az orvosok nem javasolták, hogy folytassa a küzdelmet. Filutás Viktort azonban nem olyan fából faragták, csütörtökön is versenyre jelentkezett.A bringásoknak a hőség mellett egy másik természeti elemmel, a széllel is meg kellett küzdeniük a sík terepen. Az első szökési kísérletekere nem kellett sokáig várni, de a mezőny ezúttal nem volt olyan „engedékeny”, mint egy nappal korábban, csak a sokadik próbálkozás járt sikerrel:


Nyolc fős szökevénycsapat formálódott, amelyben helyet követelt magának a Team Novo Nordisk olimpikonja, a harminchét esztendős Kusztor Péter is. A rutinos magyar versenyző mellett négy olasz, egy szlovén, egy portugál és egy belga kerékpáros alkotta ezt a csoportot – utóbbi, az összetettben második helyen álló Jens Reynders a gyorsasági pontverseny legjobbját illető zöld mezt viselte. Nem alanyi jogon, hiszen ebben a versenyszámban ugyanúgy Olav Kooij vezetett, mint az összetettben, de a Jumbo-Visma hollandja nem húzhatott egyszerre két megkülönböztető mezt.Reynders élt a lehetőséggel, a tiszafüredi és a tiszaújvárosi gyorsasági hajrát is megnyerte, az ott szerzett időjóváírásokkal pedig virtuálisan átvette a vezetést az összetettben. Persze, sok volt még hátra...


A szökést ötven kilométerre a céltól befogták az üldözők, ezekben a percekben az erős oldalszél miatt sokan kerültek nehéz helyzetbe. A mezőny több részre szakadt, az első nagyobb boly élén pedig nagyon erős tempót diktáltak a nagycsapatok.Az első bolyban négy magyar versenyző tudott megkapaszkodni, Dina Márton, Karl Ádám, Solymosi Márton és D. Kovács Dávid, a nap első felében remeklő belga Reynders viszont a leszakadók közé került.


A balmazújvárosi részhajrát az olimpiai bajnok Viviani gyűjtötte be, aki a három másodperces időjóváírásnak köszönhetően egyetlen másodpercre megközelítette az összetettben a sárga mezes Olav Kooijt.Az utolsó kilométerekre vissza tudtak zárkózni a leszakadók, így szinte a teljes mezőny együtt indult harcba a hajdúszoboszlói szakaszgyőzelemért. A mezőny hatalmas tempóval érkezett a fürdővárosba, egy kilométerre a céltól az utolsó éles kanyart is biztonsággal vették, de az egyenesben egy összeakadás miatt óriási bukás történt.


Az élen a farkasok diktálták a tempót, és kitűnő sprinterük, a holland Fabio Jakobsen megszerezte a szakaszgyőzelmet a francia Rudy Barbier és a belga Sasha Weemaes előtt. „Néha nyersz, néha veszítesz... Az elmúlt hetekben nem igazán versenyeztem, meg kellett találnom a formámat. Ez a nap egy igazi csapatmunka volt, amelynek végére a csapattársaim nagyon jó helyzetbe hoztak” – összegezte Jakobsen, aki tavaly megnyerte a Vuelta a Espana gyorsasági pontversenyét, ebben az esztendőben pedig már a hetedik győzelmét aratta.Az összetett versenyben a nap szökésében remeklő belga Jens Reynders átvette a vezetést, de nem lesz könnyű dolga, hogy ezt pénteken meg tudja védeni. A Tour de Hongrie harmadik napján Sárospatakról rajtol a Magyar körverseny mezőnye, a bringások 154 kilométert tesznek majd meg a Nyíregyházán kijelölt befutóig.EREDMÉNYEK
43. Tour de Hongrie
2. szakasz, Karcag-Hajdúszoboszló (192 km):
1. Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) 3:59:20
2. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech) a. i.
3. Sasha Weemaes (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) a. i.
4. Itamar Einhorn (izraeli, Israel-Premier Tech) a. i.
5. Max Kanter (Movistar Team) a. i.
6. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) a. i.
13. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett versenyben:
1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Jens Reynerds (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) 8:33:52
2. Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) 4 mp h.
3. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) a. i.
4. Elia Viviani (olasz, INEOS Grenadiers) 5 mp h.
5. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech) 10 mp h.
6. Sasha Weemaes (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) a. i.
9. Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa) a. i.

A gyorsasági pontversenyben (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért):
1. Jens Reynerds (belga, Sport Vlaanderen-Baloise)
A hegyi pontversenyben (piros mezben a Cofidis díjáért):
1. Aaron Van Poucke (belga, Sport Vlaanderen-Baloise)
A legjobb magyar versenyző (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért)
1. Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa)